keskiviikko 25. maaliskuuta 2020

KARANTEENIHUVIT

Jouduitko kotikaranteeniin vai oletko linnoittautunut kotiisi vapaaehtoisesti? Oletko ehtinyt selailla Netflixistä kaiken katselemisen arvoisen? Onko niin tylsää, että tenttikirjat ja esseet alkavat näyttää ainoalta vaihtoehdolta, jolla saada aika kulumaan? Ei hätää! Seuraavassa on lueteltu kuusi (enemmän tai vähemmän) hauskaa tapaa kuluttaa aikaa kotikaranteenissa. 

1) Pidä huolta sosiaalisista suhteista 
Tällaisina hetkinä, kun kehotetaan välttämään turhia fyysisiä kontakteja kanssaihmisiin, on ensisijaiseen tärkeää pitää huolta sosiaalisista suhteista. Yksinolo voi tietysti olla vapauttavaa: 
kerrankin on lupa eristäytyä muista ihmisistä! Pidemmän päälle yksinolo voi kuitenkin alkaa tuntua ahdistavalta, ja pian sitä huomaa puhuvansa pehmoleluilleen – ja huomaa niiden vastaavan takaisin.  
Ota siis puhelin käteen ja soita ystävillesi ja lähimmäisillesi. Varsinkin ikäihmiset ilahtuvat soitosta!   
Koska baareissa käynti ja muut opiskelijan arkea keventävät huvit on peruttu, suosittelen kokeilemaan, miten sujuu viinin tai kaljan maistelu etänä ystävien kanssa. Varustaudu sopivalla määrällä suosikkijuomaasi, ota ystävääsi yhteyttä videopuhelun avulla ja kohentakaa tunnelmaa laulamalla lempisitsilaulujanne. 

2) Siivoa 
Karanteenielämä on loistavaa aikaa siivota kotona sellaisia paikkoja, joita ei normaalisti tule siivottua ja joiden siivoaminen vie liikaa aikaa. Haasta siis itsesi siivoamaan kevään aikana jokin seuraavista kohteista: 
 uuni (älä unohda putsata myös uunin takaa – sieltä löytyy yleensä kaikista mehukkaimmat sotkut) 
 jääkaappi (jos ilmat sallivat, sulata samalla myös pakastin) 
 lattiakaivo (jos sinulla on pitkät hiukset, varaudu epämiellyttäviin yllätyksiin) 
 varasto (jotta sinne voisi ängetä lisää tarpeetonta tavaraa) 
 parveke (jos sellaisen ylellisyyden omistaa) 
 ikkunat (säävarauksella).
Jos mietit, kuinka saa parhaiten pinttyneet tahrat pois uunista tai lattiakaivon vetämään paremmin, Marttojen sivut antavat muun muassa näihin ohjeita. 

Ei sinulla kuitenkaan ole muutakaan tekemistä, joten päästä sisäinen eläkeläisesi irti ja valita vaikka kauramaidon hinnasta. Jätä joku lyhyt runo tai tsemppiviesti piristämään meidän muiden karanteenilaisten päivää. Jos haluat jättää treffi-ilmoituksen, älä kuitenkaan pyydä näkemään kasvotusten, vaan keksi joku muu romanttinen keino ottaa yhteyttä tulevaan mussukkaasi. 

4) Hyödynnä suoratoistopalvelut 
Netflixin lisäksi on olemassa myös muita suoratoistopalveluita, joiden ilmaiskuukaudet kannattaa hyödyntää nyt, jos ei niitä ole ehtinyt vielä käyttämään. Myös äänikirjasovellukset tarjoavat ilmaisia kokeiluviikkoja. 
Jos olet kuitenkin käyttänyt kaikkien maksullisten suoratoistopalveluiden ilmaiskuukaudet etkä halua maksaa niistä enempää, käy vilkaisemassa mitä esimerkiksi Yle Areena tai Ruutu tarjoavat. Draaman nälkään voit maratoonata Ruudusta Temptation Island Suomi -sarjan neljä viimeisintä tuotantokautta. Dplaysta taas voit seurata Ex on the Beach Suomen ensimmäistä tuotantokautta. Jos haluat matkustaa sohvallasi tuntemattomiin maihin, Ruudusta on saatavilla Madventuresin kaikki kolme tuotantokautta (ja neljäs tuotantokausihan alkaa maaliskuun lopulla). Jos taas haluat nauraa suomalaiselle komedialle, Yle Areenasta löytyy esimerkiksi Ihmisten puolue ja Siskonpeti
Areena tarjoaa myös ilmaisia äänikirjoja ja kuunnelmia, kuten Woolfin Orlando, Waltarin Sinuhe egyptiläinen sekä Proustin Kadonnutta aikaa etsimässä.  

5) Ompele haalarimerkkejä 
Tämä työmaa on ainakin minulle tiedossa, sillä olen hamstrannut vuosien mittaan kivan kokoisen pinon haalarimerkkejä hyllyni reunalle odottamaan ”sopivaa hetkeä”. Kun haalareita ei pysty vähään aikaan käyttämään, voi sormet verillä muistella niitä hauskoja tapahtumia, joita kuluvan vuoden aikana on onneksi ehtinyt olla, ja haaveilla tulevasta. Näin haalarini tulevat olemaan valmiina, kun seuraavan kerran saan vetää ne jalkoihini! 
Jos taas olet ollut ahkera merkinompelija, voit aina tarkistaa kaipaavatko sukat parsimista. 

6) Älä tee mitään 
Nyt on myös lupa olla tekemättä yhtään mitään. Kun ei voi mennä minnekään eikä sen vuoksi ole tarvetta suoriutua elämästä, ota aikaa itsellesi. Sulje vähäksi aikaa koronauutiset (ensimmäinen korona-maininta tässä tekstissä), ja istu lempipaikallesi sohvalla tai makaa sängyllä. Voit meditoida tai joogata, kuunnella rauhallista musiikkia tai eksyä ajatuksiisi. On ihan okei, jos ei halua tehdä nyt yhtään mitään.


Teksti: Jenny Tähtinen

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti