sunnuntai 21. huhtikuuta 2024

KIRJAVINKIT

 

¸.•´*¨`*• Kirjavinkkejä kevääseen! •*`¨*`•.¸ 

 

Kevätsiivous 

Anni Saastamoinen: Sirkka (2019) 

Tuoko kevätaurinko ikävästi esiin jokaisen pienen rasvatahran kodin pinnoilla? Tekeekö mielesi repiä vaatekaapin sisältö kerralla lattialle ja luopua kaikesta? Jos kaipaat elämääsi arkista järjestelmällisyyttä, tutustu Sirkkaan! Aivan tavallisena itseään pitävä Sirkka vihaa silittämättömiä kauluspaitoja ja yhdyssanavirheitä, ja suuri osa hänen ruokavaliostaan koostuu opiskelijabudjettiinkin sopivista tarjouseineksistä. Eikä Sirkka missään nimessä kaipaa elämäänsä sotkuista lemmikkiä tai kumppania! Eihän…? Jos keväinen lämpö uhkaa sulattaa sinunkin jääsydämesi, saatat löytää samaistumispintaa Sirkasta. 

 

Heräävä luonto 

Pauliina Haasjoki: Planeetta (2016) 

”Aamiaisella sanotaan huomenta, mutta muuten sanotaan: pelkään että nämä ovat todelliset lopun ajat." Valitsemani sitaatti on yksi tämän kokoelman synkimmistä, mutta sitäkin osuvimmista. Olet sitten kevään kiireissä unohtanut pysähtyä hengittämään tai tunnet palavaa kaipuuta metsän siimekseen, Haasjoen kauniit (proosa)runot herättävät luonnon henkiin neljän seinän sisälläkin. Tarjoiluehdotus: luetaan lumen alta paljastuneella kalliolla sulamisveden solistessa. 

 

Sukujuhlat 

Pirkko Saisio: Elämänmeno (1975) 

Pääsiäinen, äitienpäivä, valmistujaiset… kevät on tunnettu kiusallisista kokoontumisista kahvi- ja raastepöytien ääreen. Joitakin sukulaisia tulee nähtyä liian vähän, toisia taas saa aina hävetä, mutta pölyn ja palasokerintäyteiset perhekokoontumiset kuuluvat eittämättä suomalaisen elämän kiertokulkuun. Menneen talven lumet jättävät jälkeensä mädäntyneiden lehtien ja hiekoitussepelin peittämiä kellastuneita nurmikoita, jotka haasteistaan huolimatta alkavat ennen pitkää vihertää. Elämänmeno on tällaista myös sodanjälkeisessä Helsingissä, jossa Marja Nieminen kasvaa taaperosta aikuiseksi. Jos arkirealismi 1970-luvun tyyliin kätketyillä queer-vivahteilla kiinnostaa, tartu Saision esikoisteokseen! 

(Huom. Pitkälti samanlainen tunnelma on myös Marja-Liisa Vartion romaanissa Se on sitten kevät (1957) – jos et aio suorittaa kirjallisuuden aineopintojen suomalaisia klassikoita (10 op), lue kurssin kirjoista edes tämä!) 

 

Kevättä rinnassa 

Alice Oseman: Heartstopper-sarja (2016–) 

Aurinko lämmittää, kukat nousevat maasta ja pikkulinnuista lähtien kaikki tuntuvat pariutuvan. Jos sinulla on kevättä rinnassa tai vielä etsit perhosia vatsanpohjaasi, Heartstopper-sarjakuvat on tehty juuri sinulle! Moni lieneekin jo lukenut näitä, mutta epäilijöillekin tiedoksi, että akateemisen loppukirin lomassa on ihanaa heittää välillä aivot narikkaan. Muista vinkeistäni poiketen Heartstopper on paitsi ainoa ei-suomalainen, nuorille suunnattu ja moniosainen, se on myös avoimesti ja moninaisesti queer – kun pelkät vivahteet eivät riitä! 

 

Lopuksi: 

Koska jokaisella on tunnetusti omasta mielestään virheetön viihdemaku, päätin suositella edellä mainittujen teosten rinnalle vielä musiikkia; nämä kappaleet tulivat ensimmäisinä mieleeni (ja ovat vinkkieni tavoin myös suomalaisia yhtä lukuun ottamatta). 

Sirkka: PMMP – Kevään valo 

Planeetta: Nightwish – Élan 

Elämänmeno: Leevi and the Leavings – Edes kerran elämässä 

Heartstopper: TOMORROW X TOGETHER – Crown 

 

Mukavaa vapunaikaa ja loppukevättä! •*`¨*`•.¸ 

Martta  

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti