keskiviikko 6. maaliskuuta 2024

VARALLISUUSVINKIT VALTIONEUVOSTON MUKAAN

 

Opiskelija! Oletko huolissasi toimeentulostasi? Kiihtyvä inflaatio yhdistettynä sosiaaliturvan leikkauksiin huolestuttaa monia, mutta jos jollain ihmeellä olet vielä kaikista opiskelijoiden toimeentuloon liittyvistä muutoksista aivan ulapalla, olkoon tämä teksti pelastusveneesi. Hyvällä tuurilla voit pelastautua lähimpään velkalaivaan; huonolla tuurilla alus paljastuu aavelaivaksi, jonka kapteenista on jäljellä vain lapanen.

 

Elämme historiallisesti merkittäviä aikoja, sillä opintotukemme on korkeampi kuin koskaan! Uutisotsikoissa tosin jätetään kätevästi mainitsematta, että opintotukea on kasvattanut ainoastaan sen historiallisen suuri lainaosuus: meille on annettu mahdollisuus nostaa opintolainaa jopa 850 euroa kuukaudessa, mikä on 200 euroa enemmän kuin aiemmin. Sille voi tulla käyttöä, sillä opintoraha tulee indeksijäädytyksen ansiosta pysymään 279 eurossa ainakin nykyisen hallituskauden loppuun asti; inflaatiohan on tunnetusti opiskelijoita karttava ilmiö. Olemme kuitenkin kiitollisia tästä, sillä ainakaan opintorahaa ei leikattu! Lattiallakin olevaan rimaan voi kompastua, joten loukkaantumisten välttämiseksi on parempi, ettei rimaa ole ollenkaan. Pahimmassa tapauksessa joutuisimme taantumaan kaikkien kauhisteleman 1990-luvun laman tasolle (jolloin opintoraha oli nykyrahassa mitattuna reilusti yli 400 euroa ja sen prosenttiosuus yli puolet opintotuesta).

 

Tulevaisuudennäkymät ovat sen verran sumuiset, että ajoittain on vaikea saada selvää, onko pahamaineisen velkalaivan lattia kallistunut jäävuoreen törmäämisen vai tax-free-alkoholin nauttimisen vaikutuksesta. Tämän tekstin kirjoitushetkellä jokaisen suomalaisen osuus valtionvelasta on yli 28 000 euroa – monella korkeakouluopiskelijalla on valmistuttuaan saman verran opintolainaa maksettavanaan. Omaa kortta on vaikea kantaa kekoon, jos sattuu seisomaan keon kokoisessa kuopassa. Tilanne voi kuulostaa hullunkuriselta, mutta onneksemme viisas hallituksemme on todennut valtion velkatilanteen parantuvan siirtämällä ongelman valtiolta yksityishenkilöille. Tämä tosin koskee vain harvoja ja valittuja yksilöitä, mistä voimme päätellä meidän opiskelijoiden olevan hallituksemme mielestä kansamme kyvykkäintä kermaa. Koska monet meistä lähestyvät potentiaalista ensiasunnon ostoikää, hallitus päätti lakkauttaa ensiasuntojen varainsiirtoverovapauden – maksukykyymme todella luotetaan niin paljon, että useamman tuhannen euron uskotaan olevan meille vain pikkuraha. Lainaa lainan päälle -periaate voi ehkä tuhota valtion, mutta yhteiskuntakelpoinen yksityishenkilö lähinnä voimaantuu opintolainan päälle otetusta asuntolainasta.

 

Monelle meistä pelkkä ajatus asunnon ostamisesta tuntuu vielä etäiseltä ja pelottavalta, mutta sitäkin kauheampaa olisi olla yksi niistä raukoista, jotka joutuvat ostamaan kymmenennen tai sadannen asuntonsa. Heidän helpotuksekseen sijoitusasuntoon otetun asuntolainan korot voi onneksi vähentää verotuksessa – oman vakituisen asunnon korkoja kun ei voi. On se hyvä, että vähemmistöjen (kuten asuntosijoittajien) oikeuksista pidetään huolta, sillä muutenhan yhteiskunnastamme loppuisivat vuokra-asunnot alta aikayksikön – missä me sitten asuisimme?

 

Sitoutumiskammoinen sukupolvemme tunnetusti rakastaa vapaata vuokralla asumista ja avokadoleipiä, mutta arvostettua elämäntapaamme varjostaa ikävä muutos: yleisen asumistuen korvausprosentti pienenee 80 prosentista 70 prosenttiin 1.4.2024 alkaen. Asumistuen saajista yli 40 prosenttia on opiskelijoita, joten emme ole turvassa tältäkään leikkaukselta – sienipilven ainoa hopeareunus lienee se, että täällä itärajalla asuessa menetetty summa ei ole aivan niin suuri kuin pääkaupunkiseudulla. Hallituspuolueiden märkä päiväuni työllisyysasteen kasvattamisesta on lähellä toteutumista, kun kansalaiset säntäävät töihin voidakseen ostaa elintarvikkeita henkiensä pitimiksi. Harmi vain, että aprillipäivästä alkaen myös asumistuen 300 euron ansiotulovähennys poistuu: nyt jokainen palkkatöissä ansaittu euro vaikuttaa suoraan alentavasti asumistukeen, vaikka ennen töitä on saanut tehdä 300 euron edestä. Kummasti alkoi tuo sohvalla makoilu houkutella…

 

Mistä sitä rahaa sitten saa, jos päällimmäisenä elämäntavoitteena on lähinnä pysyä hengissä huomiseen? Onko opiskelijan toimeentulo hallitukselle yksi iso vitsi, kun rouva valtiovarainministerikin mainostaa sosiaalisessa mediassa omalla naamallaan varustettuja leikkuulautoja? Lohduttomalla hetkellä on hyvä tietää, että aivan kaikki etuudet eivät ole kokeneet negatiivisia muutoksia. Osan leikkauksista voisi ehkä tienata takaisin toisia tukia hyödyntämällä, ja olenkin löytänyt ongelmaan aivan ylivoimaisen ratkaisun. Turvallisuussyistä mainittakoon keinon olevan laillinen ja noudattavan Kansaneläkelaitoksen omia tiedotteita, jotta sisäministerimme kaavailemat Kela-etsivät jäisivät tulevaisuudessakin vain ministerin omasta päästä karanneeksi kelaksi. Etuusmuutosten myötä opiskelijan kannattavimmaksi lisätulonlähteeksi nousee lisääntyminen – kyllä, luit aivan oikein. Alabamassa tähän ehkä riittäisi pakastimeen jätetty alkio, mutta Suomessa joutuu vielä pyöräyttämään kokonaisen ihmisyksilön. Vastasyntyneestä on kuitenkin hyötyä, sillä hänestä maksetaan korotettua lapsilisää kolmanteen ikävuoteen asti; pikkusisarus taas olisi hyvä panna alulle esikoisen ollessa 2 vuoden ja 3 kuukauden ikäinen, jotta tätä huikeat 26 euroa suurempaa lapsilisää saisi lypsettyä mahdollisimman paljon. Lapsen hankinta näkyy positiivisesti myös opintorahassa: yleisestä indeksijäädytyksestä huolimatta opintorahan huoltajakorotusta on päätetty nostaa 20 eurolla kuukaudessa. Opiskelijan kannattaa siis lisääntyä, olemmehan keskimääräisen ikämme puolesta myös elämämme hedelmällisimmässä vaiheessa! Samaa mieltä ovat myös kokemusasiantuntijat Leonardo DiCaprio ja Ilkka ”Danny” Lipsanen, joiden mukaan erityisesti naisten elinkaari käytännössä päättyy ikävuosien ylitettyä neljännesvuosisadan.

 

Sinkkujenkaan ei tarvitse olla huolissaan toimeentulostaan, sillä lapsilisän yksinhuoltajakorotusta on nostettu anteliaasti viidellä eurolla. Lapsenhoito onnistuu kyllä opintojen ohella, jos vauvan ottaa mukaan luennoille: esimerkiksi professorin monologin vierähdettyä yliajalle nukkuu päiväunia vauvan lisäksi jo vanhempikin. Näin valmistuminenkaan ei viivästy, sillä muuten joutuisi mahdollisesti maksamaan lisäajan hakemisesta. Jos humanistialalta työttömäksi valmistuminen huolettaa, alanvaihto kannattaa tehdä hyvissä ajoin ennen perheenlisäystä: lapsikorotukset nimittäin poistetaan työttömyysturvasta, työmarkkinatuesta, peruspäivärahasta sekä liikkuvuusavustuksesta 1.4.2024 alkaen. Työttömiä vieroksutaan jo niin paljon, ettei moisten loisten toivota lisääntyvän edes kansallisen syntyvyyden kasvattamiseksi, vaikka heidän (k)arjalaiset piirteensä täyttäisivätkin tietyn eduskuntaryhmän syvimmät fantasiat. Työttömänä kannattaa siis olla korkeakoulussa, muttei korkeakoulutettuna – onneksi oluen verotusta päätettiin alentaa, sillä tentin voi aina uusia, mutta bileitä ei. Venytettyjen tutkintojen työllisyysnäkymätkin ovat huikeat, sillä esimerkiksi pääministerin paikka aukeaa 12 vuotta kestäneellä suorituksella.

 

-       Martta

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti