keskiviikko 6. maaliskuuta 2024

KIRJAESITTELYT: PELKÄÄJÄN PAIKALLA & VOLVON KUORMA-AUTOT

 

Pelkääjän paikalla – Laura Lehtola

 


Laura Lehtolan esikoisromaani Pelkääjän paikalla (2015) on koskettava selviytymistarina, jota lukiessa ei välty kyyneleiltä. Romaanissa kuvataan pienen lapsen isän Aapon näkökulmasta hänen vaimonsa Annan sairastumista syöpään, sairauteen menehtymistä ja Aapon selviytymistä kaiken tämän keskellä. Aapo kohtaa suuren kriisin, mutta pienen lapsen vanhempana hänen on pystyttävä jatkamaan elämää ja arkea kutakuinkin normaalisti; lapsi on vietävä päiväkotiin sekä harrastuksiin, parturissa on käytävä ja laskut pitää maksaa. Insinööri-Aaposta tuntuu epäreilulta, että hänen puolisonsa voi noin vaan jättää hänet yksin.

 

”Sinä päivänä, kun sinä rupesit kuolemaan, Elsalla oli ollut tarhakuvaus.”

 

Romaani on jaettu kahteen osaan, joista ensimmäisessä kuvataan Annan sairastumista. Ensimmäisen osan kerronnassa vuorottelee nykyaika, jossa Annan sairaus on loppuvaiheessa, sekä aikahypyt menneisyyteen, missä muistellaan syöpädiagnoosin saamista ja Annan sekä Aapon avioliiton eri vaiheita sairauden edetessä. Romaanin toisessa osassa Anna on menehtynyt ja Aapon on jatkettava elämää samalla pitäen huolta heidän päiväkoti-ikäisestä tyttärestänsä Elsasta. Toisen osan kerronta vuorottelee Aapon ja yllättäen Aapon elämään työpaikan koulutuspäivänä ilmestyvän Veeran näkökulmien välillä.

 

Pelkääjän paikalla on romaani, jonka ahmin yhdeltä istumalta. Vaikka teos on aiheeltaan raskas, en vaan voinut laskea teosta alas, ennen kuin olin lukenut sen loppuun. Lehtolan tapa kirjoittaa saa lukijan samaistumaan teoksen henkilöiden elämään, ajatuksiin ja tunteisiin. Lukiessa joutui itsekin sellaisten suurten kysymysten keskelle kuin miten itse pärjäisi, jos oma puoliso sairastuisi vakavasti ja menehtyisi, miten elämä kulkisi kriisin keskellä ja sen jälkeen, miten toipuminen tapahtuu.

 

”Kevät tulee, sinä alat vähitellen kulua kotoa. Sinua vie eroosio, jota en voi estää. Meri pyyhkii kalliota aalto kerrallaan, minä katselen vierestä kun sammal irtoaa palasina, huuhtoutuu veteen ja sen uumeniin. Ensin loppuu juusto, jota sinä vielä söit. Sitten hammastahna. Lopulta se hunaja, jonka juoksin Siwasta kun sinä rauhoittelit kurkkukipuaan kitisevää Elsaa autossa.”

 

Lehtolan teos antaa kuitenkin kaikessa kuohuttavuudessaan myös toivoa siitä, että elämä kyllä jatkuu kriisinkin jälkeen. Aapo käy teoksessa läpi surun eri vaiheita, joita ovat esimerkiksi kieltäminen, viha, masennus ja hyväksyminen. Romaanin nimenkin perusteella Aapo on joutunut pelkääjän paikalle elämän kyydissä, jossa hänen on lopulta vaan hyväksyttävä se, minne elämä hänet ajaa. Lehtola on onnistuneesti upottanut tarinaan myös arkista huumoria, joka onkin yksi tärkeimmistä selviytymisen välineistä.

 

”– Sulla on yksinhuoltajailta?

– Näinkin voisi sanoa. Tytön äiti on kuollut.

Minä en yhtäkkiä osaa sanoa mitään. Tässä kontekstissa kuolema on yhtä kuin Windowsin blue screen.”

 

Teoksen lukemisen ja sen aiheuttaneiden tunnekuohujen jälkeen minut valtasi tietynlainen tyyneys ja puhdistunut olo. Vaikka elämässä tuleekin vastaan vaikeita asioita, on vain luotettava siihen, että kyllä se elämä kantaa eteenpäin. Teos on ehdottomasti lukemisen arvoinen, mutta suosittelen varaamaan viereen nenäliinapaketin tai kaksi.

 

-       Johanna Sacklén

 

 

Volvon kuorma-autot – Erlend Loe

 

Ei kai sua naurata…?

 

Moni lukemani teos on synnyttänyt kyyneleet silmiini tai painavan tunteen kehooni. Nuo teokset

ovat saaneet minut tiuskimaan muille tai näkemään maailman harmaan verhon lävitse. Muistan

hyvin melankolisen mielentilan, jonka tällainen teos minussa herättää. On paljon vaikeampaa

muistaa teokset, jotka ovat saaneet minut unelmoimaan tai joskus jopa nauramaan.

 

Erlend Loen teos Volvon kuorma-autot (2005) on hauska, kummallinen, helposti lähestyttävä ja

täysin absurdi kertomus itsensä löytämisestä. Teoksessa seikkailee kahden yksinäisen vanhuksen

lisäksi kirjailija itse sekä Loen aikaisemmasta tuotannosta tuttu Doppler, hänen poikansa ja

lemmikkihirvensä.

 

Ennalta-arvaamatta löydetty itsenäisyys saa lukijan pohtimaan vanhemmuuden merkitystä ja

toisaalta myös ymmärtämään suhteiden katoavaisuuden. Jokin, mikä joskus merkinnyt itselle

jokaista päivää, voikin kummallisen käskyn vuoksi muuttua ja kadota hetkeksi.

 

Volvon kuorma-autot sai minut nauramaan niin, että vatsaani sattui. Se sai minut käsittämään

elämän täysin järjettömänä konseptina, jota voi inspiroida niin vapaus, partio, koston tarve tai

yksinkertaisesti tarve tuntea olonsa kevyeksi. Teos näyttää vaihtoehtoisen tavan elää, mutta myös

muistuttaa siitä, mikä kaiken merkityksettömyyden keskellä merkitsee kuitenkin eniten.

 

-       Saara Kailasalo

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti