keskiviikko 6. maaliskuuta 2024

AIKA, ÄLÄ MENE

 

En ilmeisesti halua uskoa, että nyt on vuosi 2024, sillä kirjoitan edelleen jokaiseen eteeni tulevaan lomakkeeseen luvun 2023. Tämän saman ongelman kohtaan kylläkin joka vuosi, mutta nyt kriisi tuntuu olevan suurempi: täytän tänä vuonna 24. Vuosia sitten ajattelin, että 24-vuotias on iso ja kypsä ihminen, täysin aikuinen. Mutta voin paljastaa kaikille sen, jonka me jo tiedämmekin: 24-vuotias ei ole lähellekään aikuinen. Tai en ainakaan minä ole. Kaikista pahinta on kuitenkin se, että 24 on hyvin lähellä lukua 25, joka on – hyvänen aika sentään – vielä suurempi luku!

 

Ikäkriisi on sananakin jo semmoinen, jota ei meidän nuorten olettaisi käyttävän vielä ollenkaan. Tai näin ainakin meitä 10, 20, 30, 40, 50 ja 60 vuotta vanhemmat ihmiset ajattelevat. Emmehän me tiedä elämästä vielä mitään, koska olemme eläneet sitä vasta parikymmentä vuotta eli noin ¼ osaa siitä, mitä toivon mukaan meistä jokainen elää. Tästä huolimatta en ole välttynyt siltä ajatukselta, joka hiipii aivoihini ja kuiskaa: ”olenpas minä vanha”. Tällaisia ajatuksia mieleni päästää valloilleen joka kerta, kun itseäni nuoremmat ihmiset menevät naimisiin, saavat lapsia, ostavat talon, auton, kesämökin tai muun kalliin asian, josta itse en osaisi uneksiakaan. Puhumattakaan siitä, että monet minua nuoremmat ovat löytäneet (ilmeisesti ja toivottavasti) unelmiensa työn, josta saavat rahaa elääkseen hyvää elämää.

 

Yhtenä iltana selasimme kaverini kanssa vanhoja kuvia pilvipalvelusta, ja kaverini löysi kuvan unelmakartasta, jonka hän oli tehnyt yläasteella. Nauroimme katketaksemme, kuinka hän oli naiivina 14-vuotiaana ajatellut, että hän valmistuisi lääkäriksi vuonna 2024, menisi samana vuonna kihloihin ja saisi hankittua koiran. Jälkeen päin aloin pohtimaan, että niinhän hyväuskoinen minäkin olin ollut. 12-vuotiaana ajattelin, että 18- ja jopa 16-vuotias on fiksu ja kypsä, ja taas 18-vuotiaana ajattelin, että 25-vuotias on kypsä aikuinen. Käsitys tulee luultavasti sekä yhteiskunnasta, että lähipiiristäni, sillä siskoni oli 25-vuotias, kun hän sai ensimmäisen lapsensa. Nyt minua hermostuttaa, kun tuo gloriaa hohkaava ikä lähestyy.

 

Lisäksi teknologian ja somen kehitys aiheuttaa minulle välillä vanhentuneita olotiloja. ”Ei minun lapsuudessani ollut älypuhelimia, vaan me hiihdimme joka päivä 30 kilometriä kouluun kesät ja talvet ylämäkeä...”. No niinpä. Muistan, että en ottanut Nokian 1650 -puhelintani edes mukaan kouluun kahtena ensimmäisenä lukuvuotena, koska ei sillä voinut kuin soittaa ja pelata matopeliä. Nykyisin ala-asteella sijaistaessani joudun keskustelemaan oppilaiden kanssa, miksi he eivät voi kuvata TikTokkia itsestään kesken oppitunnin. Silloin varsinkin tunnen itseni vanhaksi, kun pohdin, miksi oppilaat eivät vaan voisi vapaa-ajallaan leikkiä mielikuvitusleikkejä ja peuhata ulkona ilman koukuttavia ruutuja.

 

Huomaan myös yhä uudelleen sen, että en enää välttämättä ole perillä kaikista nuorten muoti- ilmiöistä, ja en tarkoita nyt pelkästään vaatteita, vaan kaikkea. Kuulemma TikTokissa on videoita, joissa 12-vuotiaat lapset antavat ihonhoitovinkkejä, kuinka välttää rypyt 20-vuotiaana. Siis 20-vuotiaana. Eihän tässä voi kokea itseään muuksi kuin vanhaksi ja hölmöksi. Luulin, että olen rypytön. Ilmeisesti ei kuitenkaan riittänyt, että 12-vuotiaana tungin pääni talvisin lumipenkkaan siskoni kanssa ja katsoimme, kuinka punainen ja kylmä naamamme on sen jälkeen.

 

Ovatko siis nuoremmat ihmiset syy siihen, miksi vanheneminen tuottaa minulle hikikarpaloita otsalle? Sehän se varmaan koko ikäkriisin pointti on. Välillä tuntuu, että elän täysin kaiken ajan tuhlaten. Eikö minulla pitäisi olla jo kaikki valmista, niin kuin muillakin ikäisilläni? Nämä ajatukset ovat vilunkia, ja pettävät meidät mennen tullen. Some ja ihmisten ulkokuori voi johtaa harhaan, jos emme oikeasti tiedä, mistä toisen elämä ja arki koostuu. Jokaisella meillä on kompastuskivemme, mutta toisten kivi on vain vähän suurempi, ja toiset taas törmäävät kiveen kuuluvammin kuin muut. Onko ikä muutenkaan jotain, joka voi määrittää sen, missä vaiheessa elämää tulisi olla menossa? Ehkä aivojen kehittymisessä kyllä, mutta muuten haluaisin ajatella, että jokaisen polku on ainutlaatuinen ja hyvä sellaisenaan. Ei ole hyväksi potea huonommuutta siitä, että toinen samanikäinen tai nuorempi ihminen on saavuttanut enemmän asioita elämässään kuin itse on. Tärkeintä olisi, että pystyisi tekemään niitä asioita, joista itse nauttii, missä iässä tahansa.

 

Ehkä siis voin hyväksyä vanhenemiseni. Paitsi kun täytän 25. Silloin vasta olen vanha.

 

-       Elina Kurttio

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti