lauantai 12. joulukuuta 2020

KIRJALLISUUSPIIRIN LUKUVINKIT

Täky järjesti keskiviikkona 18.11. kirjallisuuspiirin, jossa paikalla olleet saivat jakaa lukuvinkkejään. Kirjallisuuspiiriin saimme inspiraation Popsi ry:n lukuhaasteesta, jonka tarkoituksena oli korostaa lukutaidon merkitystä. Vaikka emme lukuhaastetta alkuperäisessä muodossaan toteuttaneet, niin halusimme muilla tavoin nostaa esiin tätä tärkeätä aihetta ja koota yhteen Täkyn jäsenistöä suosittelemaan muille omia suosikkiteoksiaan. Toiveena oli, että kyseiset vinkit pääsisivät vielä muidenkin täkyläisten luettavaksi, joten Itäkynän toimitus on tehnyt työtä käskettyä ja koonnut ne yhdeksi jutuksi.


Steven Hall: Haiteksti

Eric Sanderson on menettänyt muistinsa ja alkaa selvittää menneisyytensä mysteerejä psykiatrinsa varoituksista huolimatta. Pian häntä alkaa kuitenkin piinata muistoja ahmiva hai, jota hänen on muistinsa säilyttääkseen paettava keinolla millä hyvänsä.

Kuulostaako kummalliselta? Haiteksti on omalaatuinen teos, jota on vaikea kuvailla. Se sijoittuu jonnekin psykologisen trillerin, scifin ja taideteoksen välimaastoon. Se vääntelee sanoja ja todellisuutta tavalla, joka karmii lukijan selkäpiitä vielä viikkoja teoksen lukemisen jälkeen. Haiteksti on kuitenkin sen verran uniikki tapaus, että jokaisen kirjallisuuden ystävän soisi kokevan sen kerran elämässään.

Tuomas Kyrö: Mielensäpahoittaja

Suomalaiseen juroon perusluonteeseen pureutuva Kyrön Mielensäpahoittaja on hulvaton kertomus 80-vuotiaasta jäärästä, jolle valittamisesta on tullut pinttynyt tapa. Tästä kielii myös Mielensäpahoittajan tunnetuin lausahdus: “Kyllä minä mieleni pahoitin.” Huumoriarvon lisäksi kirja antaa lukijalleen myös koskettavan kuvauksen karusta todellisuudesta ja yksinäisyydestä, jotka moni vanhus joutuu elämässään kohtaamaan.

Rosa Liksom: Hytti numero 6

Suomalainen tyttö ja raavas, nelikymppinen venäläismies asettuvat hyttitovereiksi Siperiaan matkaavalla junalla Moskovasta Mongolian pääkaupunkiin Ulan Batoriin.  Matka on kasvutarina ja naturalistinen kuvaus neuvostovallan jäänteistä, sen ihmisistä, nostalgiasta. Liksom kuvaa hajuja, makuja, maisemia ja tunnelmia vivahteikkaasti ja taitavasti: hänen Finlandia-palkittu romaaninsa on yhtä aikaa karu ja kaunis.

Sofi Oksanen: Stalinin lehmät

*Sisältövaroitus: syömishäiriö* Sofi Oksasen esikoisteoksen keskiössä on päähenkilö Anna, syömishäiriöinen ja juuriaan peittelevä virolaisäidin ja poissaolevan suomalaismiehen tytär. Bulimia ja Viron lähihistoria – tai siis erityisesti virolaisten sukujuurien peittely – tiivistyvät hänessä ja romaanin kerronnassa monitahoiseksi kompleksiksi, jonka lukijakin tuntee kehossaan. Romaanin aihe ei siksi sovi kaikille, mutta on feministisessä voimassaan voimakas lukuelämys.

Anja Snellman: Lemmikkikaupan tytöt

Lemmikkikaupan tytöt on kaunistelematon kertomus teini-ikäisestä Jasminista, joka päätyy uuden tuttavuutensa Lindan houkuttelemana lemmikkikaupaksi naamioidun seksikaupan uhriksi ja lopulta katoaa. Romaanin kerronta vuorottelee Jasminin, hänen äitinsä ja ihmiskaupan parissa työskentelevän Randin näkökulmien välillä, joten lukija saa laajan kokonaiskuvan tarinan kulusta. Teos sopii mainiosti yhteiskunnallisista aiheista kiinnostuneille lukijoille, sillä teoksen kantava teema naiseuden ja nuoruuden ohella on seksikauppanäkökulman laajentaminen. Synkästä aihepiiristä huolimatta kerronta kaappaa lukijan mukaansa koukuttaviin juonenkäänteisiin.

Pajtim Statovci: Kissani Jugoslavia

Tietäjät tietävät, että tämä on päätoimittaja Karoliinan lempiteos ikinä – kyllä vain, päihittää mennen tullen kaikkien rakastamat Potterit. Romaania on keretty suositella moneen otteeseen Karoliinan viisivuotisen yliopistotaipaleen aikana, ja itse asiassa yksi suositus siitä löytyy vanhasta Itäkynästä. Millaista on olla maahanmuuttajataustainen rasistisessa Suomessa? Mitä hittoa symboloivat kissa ja käärme? Ei auta kuin lukea!

Kestosuosikkina J. R. R. Tolkien: Taru sormusten herrasta -trilogia.

Jos on erityisesti kiinnostunut fantasiagenrestä ja nauttii yksityiskohtaisesta kuvauksesta, on klassikkokertomus hobittien matkasta Keskimaan armottomuudessa varmasti mieluinen. Mikäli trilogian läpikäyminen tuntuu liian suurelta haasteelta, voi yleissivistäväksi alkupalaksi lukea Hobitin. Kirjallisuuspiirissä erityisinä huomioina nousivat esiin Kersti Juvan käännöstyön kehuminen sekä Tolkienin henkilökohtainen kiinnostus esimerkiksi suomen kieltä kohtaan.

Villikortti Volter Kilpi: Alastalon salissa

Kirjallisuudesta innostuneet täkyläiset leikittelivät kirjallisuuspiirissä ajatuksella lukuhaasteesta, jonka tavoitteena olisi lukea yhdessä legendaarinen Alastalon salissa. 956-sivuinen klassikkoteos on viipyilevä kuvaus kuuden tunnin mittaisesta kokoontumisesta Kustavissa. Kyseistä romaania on kuvailtu suomalaisen kirjallisuuden vaikeimmaksi mutta myös jopa parhaaksi romaaniksi. Oletko sinä valmis tarttumaan haasteeseen?

 

Oletko jo lukenut kaikki edellä mainitut tai jäikö jokin olennainen vinkki uupumaan? Kannattaa pysyä kuulolla seuraavasta kirjallisuuspiiristä ja kirjoittaa vaikka sillä aikaa kirjavinkkinsä Täkyn tekstiviestipalstalle!

 

Toimittaneet: Karoliina Kapanen ja Johanna Sacklén
Kuvat: Henna Hara

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti