lauantai 12. joulukuuta 2020

PIKAVINKKEJÄ EKOLOGISEMPAAN ARKEEN

Kaipaatko arkeesi uusia ekologisia tuulahduksia? Oletko kenties mökkihöperöitynyt ja tarvitset jotain tekemistä? Haluatko säästää rahaa ja samalla myös luontoa? Inspiroidu näistä käytännöllisistä ideoista, ensimmäistä vinkkiä voit soveltaa vaikka joululahjaksi!

– Rötköttääkö kaapissasi reikäisiä lakanoita tai vaatteita? Askartele niille uusi elämä! Kankaiset vanulaput, suodatinpussi tai kankainen talouspaperi ovat ekologinen vaihtoehto kertakäyttöisille! Huom.! Jos osaat ommella haalarimerkkejä paikoilleen, selviydyt näistäkin.

– Kyseenalaista joululahjakulttuuri. Jos kuitenkin haluat ilahduttaa läheisiäsi, kokeile aineetonta lahjaa, kuten elämyslahjakorttia tai lahjoitusta hyväntekeväisyyteen. Voit myös hyödyntää omia taitojasi: tee vaikka lahjakortti, jolla saa loihtimasi iltameikin tai kampauksen.

– Jos haluat olla uskottava humanisti, käytät lasipurkkeja uudestaan esimerkiksi juomalaseina, maljakkoina tai säilytysastioina. Puhdistetussa suolakurkkupurkissa voit antaa lahjaksi vaikka itse leipomiasi keksejä (jos siis tiedät vastaanottajan pitävän niistä). 

– Kotia siivotessasi voit korvata ympäristöä kuormittavat kemikaalit siivoussaippualla (toiselta nimeltään kookossaippua). Toinen luonnonmukainen pesuaine on etikka, sillä lähtee esimerkiksi voimakas hienhaju vaatteista. Ruokasoodalla taas voit puhdistaa kattiloita, termospulloja ja vaikka uunin!

– Lainaa tavaroita! Tee lähipiirillesi selväksi, että sinulta voi tarvittaessa lainata lautapelejä, nuottikirjoja, koriste-esineitä tai silitysrautaa, kunhan niistä pitää huolen. Ja kysy myös rohkeasti itsellesi lainaan tavaroita, joita et halua yhtä käyttökertaa varten ostaa.


Lähteet:

SARAMÄKI, RINNA 2020: 250 ekotekoa, joilla pelastat maailman. Otava. [Äänikirja, e-kirja] Saatavilla muun muassa BookBeat-äänikirjasovelluksesta.

Martat: Isoäidin siivousvinkit. Osoitteessa https://www.martat.fi/marttakoulu/kodinhoito/siivous/isoaidin-siivousvinkit/. Viitattu 16.11.2020.

 

Teksti: Greta Sandgren
Kuva: Henna Hara

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti