torstai 22. joulukuuta 2016

TOIMITUKSEN LUKUVINKIT JOULULOMALLE

Noora suosittelee: Marisha Pessl – Yönäytös 

Kulttimainetta nautiskelevan, mystisen kauhuelokuvaohjaaja Stanislas Cordovan tytär Ashley löytyy kuolleena. On epäselvää, onko tämä tehnyt itsemurhan vai joutunut henkirikoksen uhriksi. Journalisti Scott McGrath on jo aiemmin pilannut niin uransa kuin parisuhteensakin Cordovan salaisuuksia fanaattisesti penkomalla, mutta siitä huolimatta hän haluaa nyt selvittää, mitä Ashleylle on tapahtunut. Pian McGrathin oma elämäkin alkaa muistuttaa kauhuelokuvaa.

Tästä teoksesta ei yllättäviä juonenkäänteitä puutu. Vaadin hyvältä dekkarilta paljon, mutta tässä jännitystä piisaa ja lukija liimautuu yksinkertaisesti väkisin sohvan nurkkaan matkalla ihmismielen pimeimpiin syövereihin. Tekstin lomaan on lisätty niin uutisia, valokuvia kuin kuvakaappauksia keskustelufoorumeiltakin. Tiheän tunnelmansa lisäksi kirja on siis myös kerrontateknisesti monipuolinen ja visuaalisesti viihdyttävä. Alkaa kuulostaa ehkä jo liiankin hyvältä, mutta myös Yönäytöksen loppu onnistuu yllättämään.

Tämä järkäle on kuin tehty luettavaksi loman aikana. Itse asiassa tahkosin tämän viime vuonna joulupyhinä parissa päivässä, joten tiedän mistä puhun suositellessani juuri tätä lomalukemiseksi. Keskittymiskykyni ei ole parhaasta päästä ja olenkin aika surkea lukija silloin, kun kädessä on tylsä opus. Tässä puolestaan on kliseisesti ilmaistuna sellainen kirja, jota ei yksinkertaisesti voi laskea näpeistään. Jos et pelkää pyllyparkasi puolesta, lue ehdottomasti tämä!


Miska suosittelee: Mika Waltari – Sinuhe egyptiläinen

Olen aina ollut sitä mieltä, ettei ikinä ole huonoa aikaa lukea Sinuhen tarinaa. Miksei siis karata Suomen kylmää talvea Egyptin lämpimiin maisemiin ja ehkä vähän viileämpiin tunnelmiin. Koskaan ei ole huono hetki palata tähän hienoon Waltarin illustroimaan seikkailuun läpi Välimeren rannikkoa. Monia saattaa pelottaa kirjan paksuus, mutta ennen kuin huomaakaan on jo kahlannut läpi tämän suuren sattumuksia täynnä olevan fiktiivisen elämäkerran. Tämä kirja toki löytyy myös kaikkien kirjaharrastelijoiden lukulistalta, joten mikset lukisi sitä nyt joululomalla? Kirjalla on myös hyvin paljon uudelleenlukuarvoa, joten ei ole mitään tekosyytä mikset voisi tarttua tähän mestariteokseen heti!


Karoliina suosittelee: Pajtim Statovci – Kissani Jugoslavia 

Millaista on elää maahanmuuttajana Suomessa? Millaista on elää naisena Jugoslaviassa? Pajtim Statovcin esikoisromaani Kissani Jugoslavia (Otava, 2014) pureutuu äidin ja pojan, Eminen ja Bekimin, näkökulmien kautta vähemmistön epäkohtiin ja sodan vaikutukseen yksilössä.

Emine varttuu Jugoslavian maaseudulla, jossa naisen arvo mitataan työnteossa ja kyvyssä miellyttää miestä. Hän saa miehekseen komean Bajramin, minkä seurauksena Eminen asema lopullisesti romahtaa alistetun rooliin. Hän on miehensä omaisuutta eikä omista minkäänlaista päätäntävaltaa.

Jugoslavia hajoaa tuhoisasti ja Bajram vie perheensä turvaan Suomeen. Nuori Bekim kasvaa Suomessa juurettomaksi harhailijaksi, joka hakee lohtua irtosuhteista ja lopulta myös kuningasboasta. Baarista hän löytää myös oikukkaan kissan, joka johdattaa hänet vavisuttavalle matkalle menneisyyden kipeisiin kerroksiin.

Romaani on mielenkiintoinen ikkuna historiaan ja Statovcin mukaansatempaava kirjoitustyyli kuljettaa läpi romaanin avartaen uusia näkökulmia. Jos ja kun tykästyt romaaniin, lue lisäksi kirjailijan toinen teos Tiranan sydän, joka Kissani Jugoslavian tavoin sijoittuu Balkanille.


Siiri suosittelee: Gaston Leroux – Oopperan kummitus

Ulkona on pimeää, sisällä kynttilät luovat tunnelmavalaistusta. Tällaisessa tilanteessa mikään ei sovi paremmin seuraksi kuin Gaston Lerouxin klassikkoteos Oopperan kummitus, joka kauhuromaanin piirtein kertoo tarinan nuoresta naisesta, jota kaksi miestä yrittävät epätoivoisesti voittaa rinnalleen. Musikaalin nähtyäni etsin tämän kirjan käsiini ja en pystynyt laskemaan sitä alas, sillä se ylitti hienolla kerronnallaan kaikki odotukseni. Kirja antoi minulle paljon enemmän kuin musikaali. Niille, jotka tähän tarinaan eivät ole vielä kirjamuodossa tutustuneet, lupaan, että se on mukaansatempaava ja yllätyksellinen lukukokemus.


Veikka suosittelee: Paul Auster – Illuusioiden kirja

Masentunut leskimies David Zimmer löytää elämäänsä sisältöä kauan sitten julkisuudesta kaikonneen mykkäelokuvatähti Hector Mannin tuotannosta ja kirjoittaa aiheesta kirjan. Myöhemmin salaperäinen naishenkilö kertoo tälle, että osa Mannin tuotannosta ei ole koskaan nähnyt päivänvaloa, ja tarjoaa pääsyä näkemään kätketyt teokset. Matkalla Yhdysvaltojen halki Zimmerille avautuu, mikä sai aikanaan Hollywoodin nousevan tähden luopumaan urastaan ja suosiostaan. Tarina kulkee yhtä lailla nykyhetkessä, menneessä sekä metafiktiossa, kun lukijan eteen tuodaan vuoroin huvittava, vuoroin traaginen kavalkadi virheliikkeitä, epäonnistumisia ja katastrofeja, jotka tekivät hahmoista sitä mitä he ovat. Huikeaa on myös se, että tämän kaiken ohessa lukija saa varsin monipuolisen katsauksen äänettömän aikakauden elokuvateollisuuteen.

Illuusioiden kirja on erinomaisesti kirjoitettu yllätyksellinen ja omaperäinen romaani, joka on ehdottoman suositeltavaa luettavaa kaikille mielenkiintoisten elämäntarinoiden ystäville, vanhasta Hollywoodista kiinnostuneille sekä muillekin hyvien kirjojen ystäville. 


Teksti: Noora Koponen, Miska Tanskanen Karoliina Kapanen, Siiri Rantanen, Veikka Valtiala

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti