maanantai 11. toukokuuta 2020

SELVIYTYMISLISTANI PANDEMIA-AHDISTUKSEEN

Mitä sinulle kuuluu? Siis ihan oikeasti? 

Opiskelijoiden mielenterveyspäivää viettiin 23.4., ja näinä poikkeusolojen ja epävarmuuksien aikoina mielenterveys ja siitä huolehtiminen ovatkin äärimmäisen tärkeitä. Suoraan ja rehellisesti sanottuna: oma jaksamiseni ja yleismaallinen motivaatio on ollut näinä viime viikkoina välillä pahastikin kadoksissa. Moni voi varmasti allekirjoittaa saman omalle kohdalleen. Mielialani ja vireystilani ovat vaihdelleet nopeasti apatiasta hyperaktiivisuuteen ja takaisin useammin kuin keväisen Joensuun säätilat. Olen kuitenkin löytänyt muutamia (ainakin itselleni) toimivia tapoja ja konsteja kohentaa mieltäni ja hoitaa mielenterveyttäni näinä kotoilun ihmeellisinä aikoina. Toivon että näistä olisi hyötyä teillekin, jotka kaipaatte tehostusta jaksamiseenne.

1. Älä uppoudu someen. Tämä auttoi monellakin tasolla. Ensinnäkin sosiaalisen median kanavilla ihmiset levittävät helposti vääriä uutisia, omia mielipiteitään ja omaa ahdistustaan ja epävarmuuttaan. Se tarttuu herkästi myös itseen. Somessa (väärän) informaation määrä on valtava, ja se voi tuntua pikkuhiljaa lähes tukahduttavalta. Spekulointi ja skandaali nousevat esiin yhä uudelleen, eikä koronasta, karanteenista ja pandemiasta pääse eroon sitten millään. Joten ensimmäinen ohjeeni onkin: vähennä sosiaalisen median käyttöä, jos tunnet olosi huononevan sen selaamisen myötä. Tai vaikka et huomaisikaan somella mitään vaikutusta vireystilaasi, on jokaiselle varmasti hyvä vähentää välillä puhelimella roikkumiseen kuluvaa aikaa. Etenkin nyt, kun käytettävissämme on likimain kaikki aika maailmassa.

2. Älä seuraa liikaa uutisia. Tämä voi vaikuttaa jopa ristiriitaiselta, ja aloitus voisikin olla enemmän muotoituna medialukutaitoon päin. Jos somen kanavat tuntuvat spekuloivilta ja skandalisoivilta, ovat samankaltaisia monet törmäämistäni uutiskanavistakin. Otsikot ovat hyvin kärjistettyjä myös koronaan liittyvissä aiheissa, eikä muusta tunnuta enää pahemmin edes uutisoitavan. Itse lopetin iltapäivälehtien seuraamisen, sillä huomionhakuisuus ja kärjistettyjen klikkiotsikoiden määrä oli valtava. Ohjeeni onkin: seuraa vain uutiskanavia, joihin luotat ja jotka eivät ”mässäile” tällä vallitsevalla maailmantilalla.

3. Pidä yhteyttä läheisiin. Tätä varmasti moni onkin jo tehnyt, ja keinot etäyhteydenpitoon ovat lukemattomat. Läheisyys ja sosiaalisuus eristäytymisen aikoina ovat äärimmäisen tärkeitä, kuten myös karanteenikokemusten jako ja vertaistuki, sillä olemmehan kaikki tässä tilanteessa kuitenkin yhdessä. Soita ystäville, perheelle, sukulaisille. Naurakaa, rakastakaa, jakakaa, keskustelkaa. Kysy lähimmäisen kuulumisia.

4. Älä suorita, ellet niin halua. Some nostaa jälleen listallani päätään: somekanavat ovat täyttyneet reippaiden kotikuntoilijoiden, käsityöntekijöiden ja kielten oppijoiden saavutuksista ja onnistumisista. Kotoilun myötä ihmisillä on enemmän aikaa harrastaa kotona, opetella uutta ja verestää vanhoja taitoja. Samaan aikaan monet opiskelevat tai tekevät etätöitä. Aikaa on päivässä enemmän omaan tekemiseen, ja edistystä tuntuu tulevan ihan hurjaa vauhtia – mutta se ei ole pakollista. Kotikaranteeniakaan ei tarvitse suorittaa, ellet itse niin päätä tehdä. Juuri nyt on enemmän kuin okei vain olla, levätä ja kerätä voimia. Älä vertaa itseäsi ja omaa kotona oloasi muihin, vaan tee ja ole juuri oman jaksamisesi mukaisesti. Siitä päästäänkin viimeiseen listani kohtaan…

5. Tee juuri niitä juttuja, joista sinulle tulee nyt hyvä olo. Tärkeintä jaksamisen kannalta on muistaa oma mielihyvä ja tehdä asioita, jotka sitä juuri sinulle tuottavat. Itse olen pelannut paljon Animal Crossingia, katsonut eläinvideoita, leiponut, maalannut ja kuunnellut musiikkia. Olemme myös poikaystäväni kanssa pyrkineet pitämään pari kertaa viikossa ruuduttoman illan, ja esimerkiksi piirtäneet yhdessä tai tehneet ristikoita. Olen nukkunut paljon päikkäreitä ja viettänyt hitaita aamuja. Ihan vain koska näistä asioista minulle tulee hyvä olo. Nyt on aikaa tehdä juuri niitä omia lempparijuttuja, joihin ei ennen tuntunut olevan aikaa luentojen, tapahtumien ja muiden sosiaalisten kanssakäymisten keskellä. Lue nyt se joululahjakirja, jota et ole vielä ehtinyt edes aloittaa. Katso kymmenettä kertaa Frendit, neulo villasukat loppuun ja aloita vaikka uudet. Järjestele vaatekaappi värijärjestykseen, ja kirjahylly aakkosittain. Tee kaikkea hupsua ja mukavaa, josta saat iloa ja tekemistä päiviisi.

Tämän omakohtaisen selviytymislistan myötä toivotan teille kanssatäkyläiset iloa ja jaksamista tähän kevääseen. Pitäkää huolta itsestänne ja toisistanne! Ja kun apeat pilvet lopulta väistyvät, nähdään tapahtumissa ja sosiaalisissa kokoontumisissa jälleen, ja jaetaan toisillemme korona-ajan kokemuksiamme.

Teksti: Emilia Saukkonen
Kuva: Karoliina Kapanen

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti