keskiviikko 2. marraskuuta 2016

TÄKYNÄ MAAILMALLA

Moikkaamassa tšekkiläistä Tarton kämppistä Prahassa syyslomalla 2016.
Hei! Olen Laura, kuudennen (!!! iik) vuoden suomen kielen pääaineopiskelija. Olen seikkaillut maailmalla aika paljon tässä opintojen aikana, ja voin todellakin suositella samaa muillekin täkyille.

Olin jo lukiossa kiinnostunut muista maista ja kulttuureista, joten reissukokemusta oli kertynyt ennen opintojakin jonkin verran. Kuitenkin ensimmäistä kertaa muutin ulkomaille neljäntenä opintovuotenani, kun lähdin vaihtariksi Tarttoon. Tartosta kirjoittelin jo aiemmin Itäkynään ja pidin omaa blogia. Tarton vaihto oli kyllä aivan loistava kokemus, ja sain paljon kansainvälisiä ystäviä, joiden houkuttelemana olen sitten reissannut lisää – suomalais-ugrilaisiin tapahtumiin Unkariin ja Viroon sekä Georgiaan, Venäjälle ja Tšekkiin moikkaamaan vanhoja kämppiksiä.

Pécsin ylipiston edessä virolaisen kaverin kanssa 2015.


Keväällä 2015 virolaiset ja unkarilaiset fennougristiystäväni houkuttelivat minut osallistumaan Unkarin Pécsissä järjestettyyn IFUSCOon eli suomalais-ugrilaiseen opiskelijakonferenssiin. Niinpä sitten ilmoittauduin tapahtumaan, etsin halvat lennot ja sovin majoittuvani samassa hostellissa tarttolaisten kanssa. Itse konferenssi oli todella mukava. Parin päivän ajan kuuntelimme esitelmiä erilaisista suomalais-ugrilaisista kielistä ja kulttuureista, ja joukossa oli myös esitelmiä niin suomalaisista opiskelijahaalareista kuin virolaisista kansanrunoistakin. Myös turistia ehdin leikkiä ja kylläpä unkarilaisia viinejä maisteltiin viikon aikana. (Ja jos matkabudjettia mietitte, hyvät Itäkynän lukijat, sain reissua varten yllättäen samaa apurahaa Suomalais-ugrilaiselta seuralta kuin muutkin suomalaiset opiskelijat – apuraha kattoi lennot suunnilleen.)

Unkarin IFUSCOn lisäksi osallistuin kesällä 2015 Tartossa Mafunin kongressiin eli Suomalais-ugrilaisten kansojen nuorten liiton tapahtumaan, joka ei ollut akateeminen konferenssi vaan sukukansa-aktiivien järjestämä kokoontuminen, ja IFUSCOon Helsingissä syyskuussa 2016. Kaikki nämä sukukansatapahtumat ovat sopineet fennistille aivan mainiosti, vaikken opiskelekaan sukukieliä. Pelkkä kiinnostus on riittänyt siihen, että olen saanut nauttia loistavista hetkistä eri maista tulevien kanssa eri paikoissa. Ensi keväänä IFUSCO järjestetään Puolan Varsovassa, eiköhän lähdetä sinne porukalla!

Pietarissa paikallisen kurssikaverin Dashan kanssa 2015.
Yksi loistava KV-kokemus oli myös opettajankoulutuslaitoksen järjestämä kurssi ”Theory and Practise of Teaching Foreign Languages to Young Learners” Pietarissa syksyllä 2015. Opiskelimme viikon pietarilaisessa yliopistossa sitä, kuinka opettaa vieraita kieliä lapsille. Kurssille haettiin kielten opiskelijoita ja tulevana S2-opena ajattelin, että kurssi sopisi minulle. Kurssi olikin mielenkiintoinen, mutta mikä vielä oli loistavaa, oli se, että kurssi matkoineen, majoituksineen ja ruokineen oli ilmainen meille opiskelijoille. Ensi keväänäkin järjestetään samankaltainen kurssi – kurkatkaa mainos aineenope-Moodlesta.

Lisäksi asuin tämän viime kevään Venäjällä Izhevskissä, Udmurtian tasavallassa. Olin CIMOn harjoittelussa (Jatkohaku ensi keväälle on vielä käynnissä), ja opetin suomea udmurteille. Voin ehdottomasti todeta, että kannattaa lähteä CIMOn harjoittelijaksi. Oli älyttömän mielenkiintoista oppia tuntemaan Venäjää ja etenkin suomalais-ugrilaista Udmurtiaa. Lisäksi ohjelma oli aika rento ja CIMOn apuraha runsas. Lisää kokemuksia voi lukea miun blogista. Älkää säikähtäkö, vaikka joissakin kirjoituksissa näkyy kulttuurishokki – se tulee melkein aina vieraaseen kulttuuriin muuttaessa. :)

Elikkäs siis kannattaa ehdottomasti uskaltautua ulkomaille. Tapoja ja syitä on monia, mutta yleensä matkailu kyllä todellakin avartaa! Miulta saa myös kysellä niin vaihdosta kuin muistakin reissuista.

Udmurttikylässä leipomassa Perepechejä 2016.



Teksti: Laura Tuomainen
Kuvat: mie + muut ihmiset, en muista :D

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti