keskiviikko 2. marraskuuta 2016

HALUATKO HALLITUKSEEN?

Puheenjohtajaksi?

Haluatko kantaaksesi kirkkaimman kruunun? Löytyykö sinulta delegointitaitoja, itsevarmuutta ja rohkeutta edustaa ainejärjestöäsi? Hae Täky ry:n puheenjohtajaksi vuodelle 2017!

Puheenjohtajan rooli kuulostaa suurelta ja vastuulliselta (ja siltä se näyttää myös ansioluettelossa), mutta todellisuudessa se on hauskaa ja mielekästä työtä opiskelujen oheen. Puheenjohtajana oppii paljon uusia taitoja, tutustuu uusiin ihmisiin ja saa aivan uutta näkökulmaa ainejärjestö-, ylioppilaskunta- ja yliopistotoimintaan. Puheenjohtajana pääset paremmin yhteyksiin sekä yliopiston että ISYY:n henkilökunnan kanssa, ja tätä kautta vaikuttamaan siihen, miten tällä kampuksella opiskellaan. Puheenjohtajana sinulla on myös loistavat mahdollisuudet edetä ISYY:n toimintaan, mikäli ansioluetteloaan haluaa kasvattaa oikein kunnolla (tätä suosittelen, ISYY:n hommat ovat tosi mukavia – ja palkallisia).

Puheenjohtaja kutsuu hallituksen koolle ja johtaa puhetta hallituksen kokouksissa. Puheenjohtajan tehtävä on hallituksen kokouksissa tehtyjen päätösten toimeenpanon valvomista sekä ainejärjestön toiminnan johtamista. Lisäksi toimenkuvaan kuuluu yhteydenpito toiminnan kannalta tärkeisiin henkilöihin, kuten toisten ainejärjestöjen aktiiveihin tai ISYY:n henkilöihin. Puheenjohtaja on ainejärjestön keulakuva ja edustaa yhdistystä erilaisissa tapahtumissa, kokouksissa ja yliopistoarjessa.

Vaikka tehtäviä ja vastuuta on paljon, riippuu puheenjohtajasta itsestään, antaako hän hommien haitata opiskelua. Puheenjohtajuudesta on mahdollista selvitä niin, etteivät opinnot kärsi lainkaan – lisäksi hommasta saa muutaman opintopisteen ylimääräistä. Toisaalta jos vastuut ja eteneminen ainejärjestökentällä kiinnostavat, saa puheenjohtajuudesta hyvän pohjan matkalle tähtiin.

Mikäli tämän perusteella heräsi edes pieni kiinnostus puheenjohtajuuteen, kannattaa olla yhteyksissä minuun tai muihin hallituksen jäseniin. Puheenjohtajalle annetaan hyvä perehdytys, ja uuden pj:n tukena ovat aina sekä varapuheenjohtaja että edellisen vuoden puheenjohtaja. Tyhjästä ei siis tarvitse aloittaa, vaan tukea saa aina. :-)

Minä pääsin puheenjohtajaksi toisena opiskeluvuotena, ja tällä tiellä on tallattu nyt se kaksi vuotta – en malttanut lopettaa yhteen. Puheenjohtajuuden kautta olen saanut niin hienoja kokemuksia ja tavannut niin upeita ihmisiä, että en vaihtaisi näitä vuosia mihinkään. Suosittelen siis aidosti puheenjohtajaksi hakemista, sitä hienompaa hommaa ei ainejärjestössä olekaan!

AnneTAKU-vastaavaksi tai varapuheenjohtajaksi?

Täkyn hallituksesta on vapautumassa kaksi oikein kivaa pestiä. Olen ollut hallituksemme TAKU-vastaava (henkilö, joka on yhteydessä taide- ja kulttuurialan ammattijärjestöön) nyt kaksi vuotta ja varapuheenjohtajan hommassa vuoden. TAKU-vastaavana olen kokoustanut yhdessä TAKUn edustajan ja muiden yliopistojen kirjallisuuden opiskelijoiden kanssa. Kokouksissa olemme suunnitelleet esimerkiksi työelämätapahtumia eri yliopistoille. Nämä tapahtumat ovat pitäneet sisällään esimerkiksi jo valmistuneiden kirjallisuudenopiskelijoiden uratarinoita, vinkkejä CV:n hiomiseen ja neuvoja työharjoittelun suorittamiseen. Kokoukset on yleensä järjestetty Helsingissä, mutta TAKU korvaa matkat. Tulipa tänä vuonna oltua myös Turun kirjamessuilla ”töissä” tämän pestin ansiosta. Kivaa oli!

Varapuheenjohtajaksi kaivattaisiin myös innokasta henkilöä. Homma on hyvin yksinkertainen: avustat tarvittaessa puheenjohtajaa. Ja saat CV:hen hyvännäköisen merkinnän. Mikäs sen parempaa?

Vaikka hoidinkin näitä molempia tehtäviä, ei ole pakko tarttua molempiin, mutta niinkin saa tehdä. Tule Täkyn syyskokoukseen, sinä hallituksemme potentiaalinen tulevaisuus!

Meri KinnunenSihteeriksi tai Osma-vastaavaksi?

Täkyn hallituksen sihteerinä on helppo olla, koska tehtävä ei vaadi muuta kuin kuuntelutaitoa ja kykyä kirjoittaa. Ainakin ennen tehtävästä on saanut kaksi opintopistettä, joten voit kysyä itseltäsi sitä, mitä seuraavista tekisit kahden opintopisteen eteen:

a) kymmenen sivun essee Raamatun pastisseista
b) kymmenen sivun essee systeemis-funktionaalisen kieliopin hyödyntämisestä perussuomalaisten puoluelehdessä
c) kymmenen sivun essee pragmasemanttisesta fokuspartikkeleiden käytöstä sanikkaisten lisääntymismetodeista kertovassa fiktiivisessä kirjallisuudessa
d) muutama pöytäkirja

Jos vastauksesi oli d), olet todennäköisesti täydellinen sihteeri. Täkyn hallitukseen kuuluminen on usein johtanut siihen, että osallistuu tapahtumien järjestelyihin tavalla tai toisella, joten pastissit ja sanikkaiset ovat saaneet odottaa vuoroaan.

Osma-vastaavan tehtävänä on olla mystinen yhteys Täkyn ja Osma ry:n välillä sekä mahdollisesti toimia Osma ry:n hallituksessa. Osma-vastaavuus ei tarkoita automaattisesti sitä, että kuuluu Osman hallitukseen, vaan jokainen ainejärjestö ilmoittaa Osman syyskokouksessa, kuka tai ketkä ovat oman järjestönsä edustajia Osmassa.

Tänä vuonna tehtävä on ollut helppo ja mukava, mutta keväästä en tiedä. Tulevana keväänä Osma-tapahtuma järjestetään Joensuussa, joten Osma-vastaavalle tulee tehtäväksi tapahtuman koordinointi täällä Joensuussa. Tämä ei silti tarkoita sitä, että kaikki vastuu jäisi yhden henkilön harteille, vaan apua saa, kun sitä pyytää. Tehtävä tulee siis vaatimaan paineensietokykyä, delegointia ja tehokkuutta.

Jan HokkanenTaloudenhoitajaksi?

Rakastatko rahaa, setelien keveyttä kämmenissä ja kolikoiden huumaavaa kilinää? Haluatko tarkkailla muiden ihmisten maksusuorituksia ja lähetellä laskuja, joita itselläsi ei olisi edes varaa maksaa? Jos vastauksesi on kyllä tai edes ehkä, ehdotan sinulle Täky ry:n hallituksen taloudenhoitajan pestiä erittäin lämpimästi! Et tarvitse mitään erityistaitoja, kuten laskupäätä tai talousasioiden tuntemista, niitä ilman on pärjätty ennenkin. Tehtävä on toki vastuullinen, älköön unohdettako sitä tosiasiaa. Apua on kuitenkin tarjolla koko hallituksen ja entisten taloudenhoitajien suunnalta. Kaikkeen on löydettävissä vastaus ja tukea ja turvaa tarvittaessa. Luvassa on opettavainen tehtävä, josta on varmasti hyötyä tulevaisuudessa ja joka näyttää CV:ssä erittäin hyvältä. Jos nyt tunsit sydämessäsi houkutuksen niin älä pelkää ilmoittautua ehdokkaaksi. Omasta puolestani lupaan perehdyttää seuraajani parhaiden kykyjeni mukaan niin, että hän voi ilman pelkoa suunnata katseensa horisonttiin kohti tulevia loistokkuuden hetkiä Täky ry:n armoitettuna taloudenhoitajana.

Helena KyttäläTapahtumavastaavaksi?

Päädyin tapahtumavastaavaksi puolivahingossa, kun osallistuin hallituksen syyskokoukseen. Aluksi tapahtumavastaavan pesti vaikutti hiukan työläältä ja pelottavalta, mutta onneksi Veerakin saatiin houkuteltua hoitamaan kissanristiäisiä, ja näin Täky sai kaksi intoa puhkuvaa tapahtumavastaavaa. Homma lähtikin sujumaan mallikkaasti, kun järjestimme esimerkiksi kielten opiskelijoiden sitsit. Pääsin myös järjestämään sitsejä ammattikorkeakoululaisten kanssa, mikä oli mukavaa vaihtelua. Täkyn tapahtumakalenterin päivittäminen tuotti hankaluuksia, koska kirjoitukseni näytti lähinnä riimuilta, mutta Veeran panostuksella syksyn kalenteri on säästynyt turmelukseltani.

Hallituksen toiminnan kautta olen tutustunut moniin mahtaviin tyyppeihin. Koska tapahtumavastaavan työ edellyttää myös pirskeisiin osallistumista, sosiaalinen elämäni sai aikamoista potkua. Enää komeroituminen ja koneella lurkkaaminen ei ollut vaihtoehto, ainakaan yhtä usein. Tapahtumavastavaavatoveri on ollut korvaamaton, koska hommat on aina saanut jaettua sopivasti kahdelle. Muutkin hallituslaiset ovat poikkeuksetta olleet valmiita auttamaan, jos apua olen tapahtumien järjestämiseen mennyt anelemaan. Jos mielesi hamajaa pientä seikkailua, ja haluat karistaa olkapäillesi vuosien aikana kertyneen tomun, tapahtumavastaavaan arvokas asema on sinua varten.

Vilma Ylisipola


Tapahtumavastaavan homma on kivaa. Tapahtumavastaavana pääsee osallistumaan vapaa-ajan jaoston kokouksiin ja tapaamaan sekä tutustumaan moniin uusiin ihmisiin. Saa itse ideoida, millaisia tapahtumia ja kuinka paljon järjestetään ja mikä tärkeintä, pääsee vaikuttamaan siihen milloin niitä järjestetään. Voi järjestää sellaisia bileitä tai tapahtumia, joista itse tykkää ja silloin kun itselle käy. Totta kai tässä täytyy huomioida se, ettei tapahtumaa ole järkeä järjestää, jos sinne ei kukaan muu tule tai halua tulla.

Sitsejä ja muita tapahtumia järjestetään yleensä jonkin toisen ainejärjestön kanssa, jolloin taas pääsee tutustumaan uusiin ihmisiin. Tosin myös oman ainejärjestön sisältä saattaa löytyä uusia tuttavuuksia. Tapahtumavastaavalla on periaatteessa aika paljon hommaa verrattuna joihinkin muihin ainejärjestön hallituksen paikkoihin, mutta hyvä työnjohto on kaiken a ja o. Pitää kerätä itselleen innokkaita kanssajärjestäjiä ja delegoida hommia eteenpäin. Yhdessä on myös paljon kivempi tehdä ruokaa tai vääntää sitsikoristeita.

Suosittelen tapahtumavastaavan hommaa lämpimästi kaikille sosiaalisille ja reippaille ihmisille! Itse pystyin olemaan järkkäämässä kaksia sitsejä perusharkan kanssa samaan aikaan, joten aikaa löytyy aina jostakin, jos tähän hommaan haluaa lähteä. Tapahtumavastaavana saa arvokasta kokemusta tapahtumien järjestämisestä ja organisoimisesta, ainejärjestötoiminnasta ja tietenkin uusia tuttavuuksia! Haluan kiittää tapahtumavastaavatoveriani Vilmaa tuesta ja hommien hyvästä hoitumisesta, vaikka välillä itse olinkin käsipuolena. Ja hyvästä seurasta!

Vilman tekstiä kommentoidakseni täytyy huomauttaa, että minunkin käsialani näyttää tapahtumakalenterissa aika kamalalta, jos sitä sinne joskus muistaa eksyä. Ja myös minun sosiaalinen elämäni on välillä tapahtumavastaavan homman takia hyvinkin vilkasta, ei voi vain jäädä kotiin lämpimän peiton alle.

Veera SaveliusLiikuntavastaavaksi tai koulutus- ja sosiaalipoliittiseksi vastaavaksi?

Liikuntavastaavan homma sopii hyvin persoonalle, joka tykkää harrastaa liikkumista TAI haluaa lisää liikuntaa arkeensa! Sinun ei siis tarvitse olla mikään superliikkuja. Avoin innostus riittää hyvin! Vastaavan homma ei siinä mielessä ole kovin vaativa eikä hirveästi vie aikaa. 

Jos sinua kiinnostaa vaikuttaa ainejärjestösi asioihin tai olet kiinnostunut mustasta kahvista, niin tämä homma sopii sinulle kuin nappi silmään! ;) Kopo- ja sopo-jaosto yhdistyvät ensi vuonna yhdeksi jaostoksi ja niiden tehtävänä on huolehtia opiskelijan edunvalvonnasta. Pelkkää kuivaa virallisuuttahan nämä jaostot eivät ole. Sosiaalipoliittinen jaosto järjestää ISYYn alkoholittomia hengailuiltoja, jolloin pelaillaan esimerkiksi lautapelejä tai vietetään ruokateemaista iltamaa. Koulutuspoliittinen jaosto on taas hereillä yliopistoa koskevista ajankohtaisista asioista. Eikö olisi hauskaa tietää asioista ennen muita? Joten jos vaikuttaminen kiinnostaa, niin sinne siis!

Mirja KallinenItäkynä-vastaavaksi?

Hei sinä idearikas, tiimityöstä tykkäävä täkyläinen! Niin hulvatonta kuin Itäkynän päätoimittajana toimiminen onkaan, on myös Itäkynä-vastaavan paikka nyt avoinna. Eihän sitä nyt näin mahtavaa hommaa sentään voi yksi ihminen omia, vaan mahdollisuus kokeilemiseen täytyy tarjota muillekin! Itäkynä-vastaavan homma sopii erityisesti sinulle, joka haaveilet toimittajan urasta, sillä ainejärjestölehtemme päätoimittajana pääset kokeilemaan pienten toimittajan siipiesi kantavuutta turvallisessa ilmatilassa. Pelkoa suurten lehtitalojen taholta niskaan lankeavasta vihasta ei ole – myös ainejärjestön maineen pilaamisen eteen joudut näkemään kyllä melkoisesti vaivaa. Itäkynän tekeminen on mukavaa ja rentoa hommaa, sillä lehti syntyy yhteistyön tuloksena. Päätoimittajana saat viedä lehteä haluamaasi suuntaan. Koska vakituisia kirjoittajia on jo yllin kyllin, ei uuden päätoimittajan kontolle jää kuin lankojen pitäminen hyppysissä – ja apua vanhoilta Itäkynä-vastaavilta saa aina, kun vaan tarvitsee. Siispä tule ja täytä saappaani!

Noora Koponen


Teksti: Anne Tuovinen, Meri Kinnunen, Jan Hokkanen, Helena Kyttälä, Vilma Ylisipola, Veera Savelius, Mirja Kallinen, Noora Koponen

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti