maanantai 9. toukokuuta 2016

VALITUT PALAT: IT’S ALWAYS WINE O’CLOCK

Alkaako tenttikirjojen ja luentomuistiinpanojen tihrustaminen vituttaa? Kaipaatko käteesi kirjaa, joka vie ajatuksesi kauas arjesta? Jos vastaus on kyllä, on minulla näin kesän kynnyksellä suositella hieman kepeämpää ja iloluontoisempaa luettavaa. Arvioin tällä kertaa hienon teoksen nimeltä IT’S ALWAYS WINE O’CLOCK. Kyseessä on pikkuinen kirja täynnä suuria ajatuksia viinistä. Oi kyllä, viinistä! Suurimmaksi osaksi kirja tarjoilee tunnettujen henkilöiden ajatuksia viinistä (ja alkoholin nauttimisesta noin ylipäätään), mutta mukana on myös jonkin verran eri kansojen sananlaskuja. Voisiko kirjan idea enää kauniimpi ollakaan?


Yksi silmiinpistävä piirre teoksessa on se, että monet lainaukset kuuluvat joko kirjailijoille tai runoilijoille. Kirjallisuuden opiskelijaa tämä hymyilyttää. Pitäisiköhän korkata se viinipullo tuolta jääkaapista niin ehkä minustakin tulee taiteilija? (Ei välttämättä: tässä vaiheessa on hyvä muistaa, että vaikka kaikki taiteilijat ehkä ovatkin juoppoja, kaikki juopot eivät ole taiteilijoita). Oli miten oli, kirjailijoilla tuntuu olevan paljon sanottavaa viinistä. Sanasensa kirjassa jakavat esimerkiksi Oscar Wilde, Charles Dickens ja Mark Twain. Ja olipa mukaan päässyt piripäänäkin tunnettu tv-kokki Nigella Lawson. Nämä tyypit eivät voi olla väärässä!No, onko kirjassa tässä sitten jotakin parantamisen varaa? Kyllä. Kirja on suorastaan nerokas ja tunnen suurta yhteenkuuluvuutta sen kanssa, mutta sitä voisi parantaa vielä suuresti. Kaipasin mukaan vielä perisuomalaista näkökulmaa: missä suomalainen viiniaforismi? Se voisi kuulua vaikka seuraavasti: Kaikki menee kurkusta alas, vaan silti kyykkyviini on paras. Mukana oli kyllä esimerkiksi venäläinen sananlasku, mutta eihän se nyt korvaa isänmaallista sanailua. Toinen pieni parannusehdotus olisi se, että mukana olisi enemmän naisten ajatuksia: nyt viinin iloista kertovat enimmäkseen miehet.


Kaiken kaikkiaan voin sanoa, että tässä kirjassa on ainesta kesähitiksi. Heitä siis tenttikirjat nurkkaan ja nappaa kouraasi IT’S ALWAYS WINE O’CLOCK. Tämä kirja ja pullo (tai tonkka) viiniä ovat takuulla kesän toimivin yhdistelmä. Sitten vaan rannalle, puistoon tai pusikkoon pyörimään. Aijai! Arvosanaksi annan 4/5.

Teksti ja kuvat: Meri Kinnunen

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti