maanantai 9. toukokuuta 2016

LUONNONVOIMIEN KESKELLÄ HELSINGIN OSMASSA (KLO 16:48) 11.-13.3.2016

Karvaa, nahkaa ja hikeä. Luonto oli totisesti puhjennut kukkaan maaliskuisessa Joensuussa. Kadut huusivat loskan ja soran rakkauden hedelmää. Matka juna-asemalle oli märkä ja narskuva. Ehkäpä joku lintukin kehtasi laulaa taustalla. Oli taas se aika vuodesta, kun jokaisen fennistin rinnassa jomottaa haikeankeväinen tuska. Tuska, joka viimein sai parannuksen, kun suomen kielen opiskelijat kokoontuivat ympäri Suomea sääntömääräisen kevätkokouksen merkeissä. Tällä kertaa näitä hurjaakin hurjempia kekkereitä isännöi Helsingin viheriä ainejärjestö Siula. Teemana oli mahtipontisesti kaikkien tuntema tv-dokumentti Avara luonto, mikä vääntyikin helposti fennistin suussa Avaraksi Osmaksi. Tapahtumaa markkinoitiin mitä kummallisimmin keinoin. Välillä verkkokalvoillemme puskettiin jos minkälaista videomateriaalia namusedistä kakadu-papukaijoihin. Välillä koko tapahtuma poistettiin ja luotiin taas uudelleen. Saimme siis nautiskella luontoteemasta hyvissä ajoin.

Täkyn susiteemainen Osma-poppoo tapasi toisensa villiintynein ajatuksin ja rellestävin jaloin juna-asemalla. Kello oli tuolloin 12:17. Kahdeksanhenkinen saattueemme oli hajotettu jo heti matkan alkaessa. Osa täkyistä oli karistanut Joensuun loskat muutamaa päivää aikaisemmin, kun taas me toiset päätimme sokeasti luottaa VR:ään ja toivoa parasta. Helsinkiin saapumisen toiveaika oli klo 16:48. Pääsy pois Pohjois-Kurjalasta sai tietysti aikaan yliluonnollisen optimistisuuden. Kaikki oli hykerryttävän ihanaa sillä hetkellä. Mieltä ei vaivannut edes se, että kaljan jälkeen saattaisi tulla tarve mennä vessaan. Junan vessat ovat kuin Suomen trooppiset sademetsät. Vasta sinne mentyään löytää totuuden. Totuuden, jota ei välttämättä halunnut tietää.

Vaikka olenkin varma, että meidän täkyjen junamatkasta saisi Juhani Ahon Rautatietä letkeämmän ja ehkä hieman laimeasti sanottuna ”tapahtumarikkaamman” road trip -stoorin (emme olleet edes kännissä), en kuitenkaan näe sen roolia tässä Osma-eepoksessa tärkeänä… Hah! Kunhan vitsailin. Kerrottaneen, että keksimme matkalla mitä omituisimpia viihdykkeitä. Näistä tärkeimmäksi muodostui itse aika. Ajasta on aina kiva vitsailla. Ainakin kun kaikilla on mielessä vain se yksi tietty aika eli milloin Täky olisi lopulta perillä Helsingissä. Tämä aikahan sattui oikein pahaenteisesti olemaan kello 16:48, jos joku nokkela ei vielä hoksannut. Kanssamatkustajat saivat siis kärsiä täkyjen holtittomasta puheripulitulvasta, joka sisälsi aika paljon tuota numerokoodia. Onneksi kiihkeimmät keskustelut käytiin kuitenkin Whatsapp-keskustelussa, joten tällä riemukkaalla naljailulla heräteltiin myös kaukana olevien täky-kollegoiden hermoja. Kaikki olivat siis mukana hengessä! Lappeenrannassa tussille tuoksahtavat karkulaisemme hyppäsivät kyytiin. Eiväthän Täkyn vauvat voisi jäädä näin eläimellisestä menosta paitsi. Täky oli matkalla.

Kello oli (ihme ja kumma) 16:48 Täkyn komppanian saapuessa Helsingin rautatieasemalle täynnä riehakasta tarmoa. Helsinki tutisi liitoksistaan ottaessaan vastaan vieraansa, ja marssimme nestemäiset eväämme kourassa kohti tuntematonta. Siula oli luonut hyvin luonnonläheisen ja jännittävän seikkailun eteemme, emmekä malttaneet olla tarttumasta siihen. Perjantain ohjelmassa oli etsiytyä viikonlopun majoitusluoliin sekä Osma ry:n kokous. Osa aloitteli Osma-urakkansa rauhallisin elkein, mutta osa taas (ennakkopuheista huolimatta) pisti heti satasta alkomittariin ja lähti eläimellisesti elämöiden Helsingin yöhön. Täytyy kehua, että Siula oli järjestänyt oikein hyvää salaattia kokoukseen ja illan biletysmesta oli sopivankokoinen meidän yli sadan hengen seurueellemme. Saimme nautiskella kaljan humalluttaman Osma-kansan ohessa myös Helsingin huumaavasta yöstä, josta kaikui romanttisesti nonstoppina Celine Dionin hellyttävä korvamato (ei varmaan tarvitse mainita mikä biisi). Allekirjoittanut olisi halunnut mennä tekemään lähempää tuttavuutta tämän hieman yksitoikkoisen katudj:n kanssa. Valitettavasti muiden rakkaisiin harrastuksiin eivät kuuluneet väittelyt tiskijukkien kanssa, joten mystinen Dion-fani jäi mysteeriksi. Onneksi Ukkometso ja Ukkosmaine raikuivat ilmassa ja päästivät viimeistään silloin kaikkien sisäiset pedot esiin. Nukkumaan mentiin hyvissä ajoin ja majoittajamme olivat loihtineet seuraavana aamuna eteemme niin hyvän aamiaisen, että muistelen sitä vieläkin.

Lauantaina turnauksessa Täkyn susiteemainen (mutta taas hieman vajavainen komppaniamme) lähti matkaan. Vikkelät ja estottomat täkyt eivät meinanneet pysyä omassa porukassaan suuressa ja mahtavassa Helsinki cityssä, joten jouduimme suoriutumaan aluksi alimiehityksellä. Koska alkoholi on kuin bensaa suonnissamme, emme tunteneet edes krapulaa. Rastiradoilla oli varsin eläimellinen meininki riisuessamme barbienukkeja, limbotessamme käärmeiden ali, sanaillessamme silputuista tavuista uusia taideteoksia, kähmiessämme toisiamme ja juodessamme totta kai kaljaa ja viiniä kaiken tämän ohessa. Helsinki helli osmaajia urakalla, sillä oli oikein kauniin keväinen sää. Testasimme myös aitoa helsinkiläistä kiipeilytelinettä, jossa kokeilimme hirttää yhden Täkyn vauvoista.


Vaikkei Täky tällä kertaa viennytkään Osma-pokaalia kotiin (onnittelut Kanta!), niin tunsimme onnistuneemme oikein mallikkaasti ja meillä oli kautta 16.48 helvetillisen hauskaa. Sitseillä pääsimme nauttimaan erilaisista puheista, sitsilauluista ja kenties myös vähän sivistyneesti tissutellen ja mässäilen, viinasta ja ruuasta. Turnajaisten ajan oli voimassa Instagramissa #avaraluonto -teemainen valokuvauskilpailu. Kaikkien yllätykseksi Täky vei tässä voiton, sillä ilmeisesti siulalaisten mieltä lämmittävät lempeät sadistisuudet vauvojen ja kiipeilytelineiden välillä. Palkintona oli ajanhengessä väristyskirja, jota en ole kehdannut (niin suurta ylpeyttä tuntiessani) sotkea. Kuvatodisteet on valitettavasti hävitetty hetkellisen ”haluan olla vakavasti otettava ihminen” mielialahöperryksen vuoksi. Anteeksi tästä. Koska en nyt halua kertoa koko totuutta matkastamme, päätän tämän Osma-höperrykseni tähän. Oikein paljon kiitoksia Siulalle tästä kuuman aurinkoisesta Osma-kokemuksesta! Syksyllä nähdään Turussa, jonne pokaalikin ansaitusti matkasi! Huom. Täky yrittää olla paikalla klo 16:48.

Teksti:  Mirja Kallinen 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti