maanantai 9. toukokuuta 2016

SYKETTÄ-PALVELU TÄKYJEN SILMIN VOL. 2

Koska varmasti jokaiselle kävi ilmi viime jutustani, kuinka selvitin ja mihin johtopäätökseen tulin erilaisista Sykettä-liikunnoista, päätin tällä kertaa uteliaisuuttani kysellä enemmän muiden täkyjen mielipiteitä. Nyt kyselyripulini kohteina olivat ohjattu kuntosaliharjoittelu, niin kutsuttu aamuteho ja music, dance ja syke nimellä kulkeva nykytanssi sekä zumba. Tällä kertaa olen itse tutkimusmatkaillut ainoastaan kuntosalilla ja yhdellä dance-tunnilla. Tässä jutussa ilmenevät mielipiteet eivät siis täysin edusta meikäläisen ajatuksia. Huomioitavaa on myös näin kesän lähestyessä, että moni Sykettä-liikunta jää kesätauolle ja luultavasti syksyllä aikatauluissa on tapahtunut muutoksia. Syksyä innolla odottaessa!

Jos aloittaisin zumbasta, niin Miian pitämään zumbaan moni täkyistä oli erittäin tyytyväinen. Ohjaajaa pidettiin näin suoraan lainaten ”erittäin ihanana savolaisena”. Kuulostaa siis oikein hyvältä! Yrittäessäni etsiä Miian zumban ajankohtaa en kuitenkaan löytänyt sitä tällä hetkellä olevan tarjolla. Täkyt pitivät zumban plussana sen halpaa hintaa. Eihän paikalle tarvitse kärrätä kuin itsensä ja pukea ylle jotain vaatetta (mikä sattuu pysymään menossa päällä). Parannettavana he näkivät kaiuttimen asettelussa. Ohjeistus ei nimittäin aina kuulu kaikille ja ohjaajan sijainti on vaikeassa paikassa niille, jotka eivät ole eturivissä. Zumba on kuitenkin hyvin hauskaa ja tanssintäytteistä, mikä viehätti näitä rytmitajuisia täkyjä.

Samanlaista tanssillista liikuntaa tarjoaa myös music, dance ja syke, jota vetää Saanamaria Karppinen tiistaisin kello 19–20 Länsikadun koulun liikuntasalissa. Kävin itse yhdellä tunnilla ja tunsin itseni hieman kömpelöksi jäljitellessäni tanssiliikkeitä. Karppinen ohjeisti liikkeet ensin hitaasti askel askeleelta ja sitten paljon rivakammin. Noviisit otettiin siis hyvin huomioon. Oli kiva katsella kuinka muut sisäistivät liikkeet melko nopsasti. Itse en ollut kovin kummoinen tanssija, koska en ilmeisesti handlaa monen eri raajan samanaikaista liikettä. Useammalla käyntikerralla liikesarjat jäisivät luultavasti paremmin muistiin. Hikistä menoa on kuitenkin luvassa ja ellei Karppisen tanssia ennen olisi Nooran jumppa, olisi myös tämä laji oivallinen vaihtoehto.

Korkeakoululiikunta järjestää ohjattua kuntosaliharjoittelua niille, jotka ovat vasta aloittelemassa salilla käyntiä. Vuoro on keskiviikkoisin kello 17–18 ja sille otetaan kerralla vain kahdeksan henkilöä. Paikkana toimii Auroran kuntosali ja sisäänkäynti on ovelasti sisäpihan kautta. Vuorolla ei ole siis ulkopuolisia ”möllääjiä”, vaan jokainen pystyy rauhassa keskittymään omaan suoritukseensa. Ainakin itse tunsin, että tämä oli oikein sopiva koko ryhmälle ja kaikki saivat tarpeeksi ohjausta. Samaa mieltä oli myös haastateltavani Minna, joka on käynyt salilla useamman kerran tämän kevään aikana. Hänen mielestään ohjattu salivuoro on hyvä sellaiselle, jolla ei ole ollenkaan aikaisempaa kokemusta. Myös ajankohta on hänen mielestään sopiva, sillä hän ei itse asu keskusta-alueella, joten hän voi vaivattomasti jäädä opiskelun jälkeen liikkumaan.

Kuntosali-ohjelman hän näkee selkeänä ja hyvänä kokonaisuutena, ja hän on ollut erittäin tyytyväinen kannustavaan ja positiiviseen ohjaukseen. Tästä syystä hän ei nähnyt suurta kynnystä aloittaa kuntosaliharrastusta. Hän oli halunnut pitkään nostattaa kuntoaan ja saada tukea muiden liikuntamuotojen oheen. Hän näkeekin, että kehitystä on tullut paljon ja erityisesti muissa ryhmäliikunnoissa jaksaa tehdä enemmän kuin aikaisemmin. Suurin plussa on tietysti se, että olo on nykyään sekä henkisesti ja fyysisesti paljon parempi. Hän pystyisikin tästä lähtien käymään salilla myös itsenäisesti. Kysyessäni kaipaisiko hän salille jotain uutta, totesi hän, että erikokoisia painoja voisi olla enemmän, sillä tällä hetkellä niitä on vain yksi pari kutakin painoa kohti.

Kyselin myös Minnalta hieman aamutehosta, joka järjestetään Urheilutalon tatamilla tiistaisin kello 11–12. JoenVoli toimii järjestävänä tahona. Minna oli mielissään siitä, että aamupäivälläkin on jotain sykettä kohottavaa liikuntaa. Positiivista oli, että tuli kerrankin herättyä aikaisin! Liikkeiden hän toteaa olevan monitasoisia ja jokaiseen on vaihtoehtona kevyempikin versio. Tehoon kuuluu sykkeen kohotus, lihaskunto ja lopuksi rentoutus. Musiikki on hyvää ja nykyaikaista ja niin kutsutun gymstickin kanssa heiluminen on myös mukavaa vaihtelua. Eli jos on tiistaina aamupäivällä lukkarissa tyhjää, niin kannattaa kokeilla! 

Teksti: Mirja Kallinen

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti