torstai 18. joulukuuta 2014

JON KLASSEN: MISSÄ HATTUSEIN?



Yhdysvaltalaisen Jon Klassenin kirjoittama ja kuvittama kuvakirja I Want My Hat Back (2011) kertoo karhusta, jolla on ongelma: se on kadottanut hattunsa! Karhu tahtoo hattunsa takaisin, joten ei auta muu, kuin lähteä etsimään sitä. Matkan aikana karhu tapaa muita metsän eläimiä, ja lopulta kadonneen hatunkin arvoitus alkaa selvitä.
  
Kieleltään Klassenin teos on riemastuttava. Kohteliaisuudet ja napakat lauserakenteet kuljettavat tarinaa hienosti eteenpäin. Klassenin piirrosjälki on silmää miellyttävää. Lukijaa ei hämätä yltäkylläisellä kuvituksella, vaan hahmot on pidetty yksinkertaisina. Eloa hahmoihin tuo taidokas varjojen käyttö. Värimaailmaltaan teos on yllättävän synkkä, omiaan luomaan painostavaa tunnelmaa niinkin arkipäiväiseen tapahtumaan kuin hatun hävittämiseen.


Vaikka Klassenin teos vaikuttaa yksinkertaiselta, sitä ei pidä aliarvioida. Hauskaan tarinaan on jätetty aukkoja, jotka lukija saa itse päättelyllään täyttää. Vastaavasti Klassenin teos ei myöskään aliarvioi lukijaansa, vaan se luottaa lukijoiden lukutaitoon ja päättelykykyyn. I Want My Hat Back on ehdottomasti tutustumisen arvoinen teos.

Osaatko sinä arvata, mitä karhu tässä alla olevassa kuvassa miettii? Lue I Want My Hat Back, niin saat tietää! (vinkki: teos löytyy googlettamalla.)



Teksti: Maarit Hotanen

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti