tiistai 28. lokakuuta 2014

PERNILLA STALFELT: KAKKAKIRJAPernilla Stalfeltin vuonna 2010 julkaistu teos Kakkakirja johdattelee lukijan ulosteen ihmeelliseen maailmaan. Häpeilemätön kerronta ja havainnollistava kuvitus tekevät lukuelämyksestä nautinnollisen niin isoille kuin pienillekin iltasadunnälkäisille. Tarina alkaa meille kaikille tutun jätteen määrittelystä ja etenee sitten pintaa syvemmälle. Tutuiksi tulevat niin pieruhauki, Pirjo Päräyttelijä kuin Paukku-Setäkin.

Kirjassa esitellään yksityiskohtaisesti eri kakkatyyppejä ja niitten käyttötarkoituksia. Kakka saa kasvit kasvamaan ja työllistää kakkakuskeja. Kaulakorun lisäksi siitä voi tehdä pilvenpiirtäjän tai vaikkapa ruokaa. Kakan tärkeä merkitys jokapäiväisessä elämässämme tuodaan hyvin esille. Itse papanoitten lisäksi sivutaan myös pierujen ihanaa olemusta.

Pelkkää hupsuttelua teos ei ole, vaan se pohdiskelee paikoitellen myös erittäin filosofisia kysymyksiä, kuten ”voisikohan pieru näyttää ruskealta pilveltä?”. Teoksen sivistysarvo kohoaa kirjan lopussa huippulukemiinsa intertekstuaalisella viittauksella Aleksis Kiven tuotantoon. Kokonaisuudessaan Kakkakirja on informatiivinen, silmiä avaava ja ravisteleva teos, joka jokaisen kannattaisi hankkia kirjahyllyynsä.


Teksti: Anne Tuovinen ja Noora Koponen

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti