sunnuntai 21. huhtikuuta 2024

VAPPUEVÄÄT


Mistä on rakennettu hyvä vappu? Voisi luulla, että vastaus on aivan yksinkertainen, mutta kuvittelet joko itsestäsi liikoja tai vähättelet vapun mahtavuutta, jos luulet selviäväsi vuosikausia jatkuneesta ilmiöstä noin helpolla. – Huoli pois! Olen koonnut tämän käsikirjan, siis eväskorin, jotta vappusi olisi yhtä elinvoimainen kuin minun.

 

1. Varusteet

Oletkin mahdollisesti kuullut legendan ikuisesta vapusta. Voin vahvistaa, että legenda on paikkaansa pitävä ja sen seurauksena on äärimmäisen tärkeää huomioida vuodenaikaan sekä säähän sopivat varusteet. Satoi vettä, lunta tai räntää, paistoi aurinko tai puhalsi tuuli, oli kova pakkanen tai hellekelit: pukeuduthan olosuhteet huomioiden.

 

Vapun viettäjän muotivinkki:

Kirkkaan väriset kuvioidut sukat ovat sekä lämpimät että usein kokonaisuuteen sopivat. Kaulasi ympärille voit kietoa tuulen suunnan ja voimakkuuden mittaavaa värikästä nauhaa, joka tunnetaan myös nimellä serpentiini.

 

2. Ravinteet sekä mahdolliset lisäravinteet ja lääkkeet

Ruoka – mittaamattoman arvokas elämän osa-alue, joka tulee huomioida. Vapun niin sanottuna pääpäivänä suosittelen suosimaan lämpimiä ja suolaisia ruokia, jotka pitävät kehosi tasapainosta huolen. Mukana kannattaa kuitenkin myös kuljettaa esimerkiksi banaania, jos nälkä yllättää kesken kaiken.

Juoma – mittaamattoman arvokas elämän osa-alue, joka tulee huomioida. Vapun niin sanottuna pääpäivänä suosittelen suosimaan vettä, tuota janojuomista parhainta, sekä jotain itsellesi ennalta tuttua suosikkia. Olisi hieman kiusallista päätyä juhlan keskellä juomaan jotain epämiellyttävältä maistuvaa tai outoja sivuvaikutuksia aiheuttavaa.


Sivutaskussa kuljetan itse yleensä pulloa. Kuvassa esimerkkinä vesipullo, mutta voipa pullon sisältö olla esimerkiksi rubiinpunaistakin... Lisäksi kaikki tarpeellinen härpäke löytyy tästä taskusta, kuten myös jotain pientä välipalaa. Mukana roikkuu muovinen parin euron Prisman skumppalasi. Tätä voin suositella kaikille. Kaverina lasilla on muutama vuosi sitten tivolista maasta pelastamani pikkuystävä, joka on kuin ihmeen kaupalla yhä hengissä.


Kannathan myös mukanasi seuraavia ensiapuvälineitä: laastari ja särkylääke. Joskus saatat itse havahtua yllättävään kivun tunteeseen ohimoilla, jolloin kivunlievitys on välttämätöntä. Jos et itse sitä kaipaa, on mahdollista, että Hannu Koutolan puheen aikana ainejärjestösi entinen puheenjohtaja huomaa tarvitsevansa kyseistä helpotusta. Silloin sinä voit astua hätiin ja kokea olosi tärkeäksi.

 

Vetoketjutaskussa mahtuu kuljettamaan yllättävän paljon asiaa.
Reissuvihon lisäksi mukana kulkee yleensä ainakin hiusharja, kuivashampoo, pikku huikka jotakin mukavaa, lääkkeitä ja laastareita. Tapahtumien haalarimerkit kuuluvat myös tähän taskuun, jotta ne eivät katoa.

 

3. Kyykkääminen – pahoittelut, tämä kohta on suunnattu erityisesti vain osalle lukijoista, mutta suosittelen silti perehtymään siihen, jotta voit tarvittaessa ohjeistaa kanssa juhlijaa.

Yllättävän hädän iskiessä on merkittävää osata siihen liittyvä etiketti. Osalle väestöstä kuvailemani toiminto on automaattisesti helpompi, minkä seurauksena koen velvollisuutenani pitää itseni kaltaisten puolia. Otathan siis huomioon seuraavat asiat:

-       jalkalihastesi toiminnot. Jos kyykkääminen konseptina tuntuu vieraalta, suosittelen harjoittelemaan sitä kotona ensin muutamaan kertaan. Näin voit myös varmistaa, että jaloistasi löytyy toiminnon vaatima voima. Huomioithan myös jalkojesi optimaalisen etäisyyden toisistaan, jotta ne eivät häiritse konkreettista tapahtuvaa toimintoa.

-       ympäristön. Jos päädyt suorittamaan toiminnon taajama-alueella on merkittävää kiinnittää huomiota ympäristöön. Lähtökohtaisesti suosisin pusikoita tai esimerkiksi jonkin suuren objektin takana olevaa tilaa. Varmistathan, erityisesti kohteesi ollessa pusikko, ettei alueella ole sinua haavoittavaa kasvillisuutta esimerkiksi nokkosia.

 

Toisella puolella haalareita roikkuu elintärkeä kapistus: pullonavaaja. Jostakin työpaikasta aikanaan mukaan tarttunut avaaja on pelastus niin itselle kuin muillekin. Lisäksi sitä voi tylsyyden iskiessä räpeltää.

4. Asenne

Ei ole niinkään merkittävää, oletko varustautunut loppumattomaan vappuun aurinkoisella vai sotaisalla asenteella. Sen sijaan on todella tärkeää, että sinulla ylipäätänsä on asenne, sillä sen avulla selviät mistä vain. Esimerkiksi kiusallisen tilanteen, jossa päädyt humalatilassa vakuuttelemaan hyvin uskottavasti isällesi puhelimessa, ettet oikeastaan ole ollenkaan kännissä, vaikka juuri tapaamasi isovanhempasi saattavat niin luulla, voi sivuuttaa täysin, jos asenne on kohdillaan. Vaikka en itse tietenkään kyseistä kokemusta ole todistanut, voin vaikuttaa, että sopivalla määrällä raivoa sekä juhlatuulta voi vastaavanlaisen hetken unohtaa todella nopeasti.

 

Näillä eväillä pärjäät ikuisesta vapusta loistavasti. Muistathan kuitenkin huomioida henkilökohtaiset ja tapauskohtaiset tarpeesi, jotka saattavat ilmaantua aivan yllättäen. Reseptiä saa ja tuleekin siis soveltaa ja tärkeintä on, että pidät itsestäsi ja kavereistasi huolen. Hauskaa vappua täkyläiset!

 

Teksti: Saara Kailasalo

Kuvat: Pinja Kuntola

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti