keskiviikko 6. maaliskuuta 2024

LOPUN ALKUJEN, LOPPUJEN JA UUSIEN ALKUJEN SOITTOLISTA

Mitkäpä olisivat helpompia aiheita musiikin tekemiseen, kun lopun alut, loput ja uuden alut. Itäkynän teeman mukaisesti tähän artikkeliin on nyt valittu esiteltäväksi muutama aiheeseen liittyvä kappale. Listalle on päätynyt niin tunnettuja radiohittejä, kulttimaineen saavuttaneita sitsilauluja kuin jo lopettaneiden joensuulaisten yhtyeiden kesäaiheisia iloittelubiisejä.


EllinooraElefantin paino

”Ja jonain päivänä se elefantti siivet saa selkäänsä.” Ellinooran voimaballadi kuljettaa kuuntelijan läpi suurten kriisien ja taakkojen muistuttaen siitä, että jonain päivänä asiat ovat taas reilassa.

 

Scandinavian Music Group – 2051

”Katosimme kartalta sivistyneesti ja hiljaa.” Uuden vuoden saapumisesta kertova kappale ei jätä kylmäksi ihmistä, joka ahdistuu vuoden loppumisesta ja potee stressiä tammikuun perinteisestä new year, new me -hokemasta.

 

Sir Elwoodin hiljaiset värit – Viimeisellä rannalla

”Pikkusisko kysyy montako päivää jouluun on ja isän silmiään pyyhkivän nään.” Suomalaisen ”keskiolutjatsin” klassikkokappale kertoo kaiken muuttavasta luonnonilmiöstä, johon reagoivat niin perheen isä, äiti kuin lapsetkin. Mustan pilven pelko ajaa kertojan sedän hulluuden partaalle ja sekoittaa myös naapureiden päät.

 

Chisu – Kriisit

”Kun mä katson Pietaria silmiin porteilla luulen ettei jakoo oo mun klubikorteilla.” Vanhenemisesta humoristisesta näkökulmasta kirjoitettu kappale, jossa pettävät niin aistit, elimet kuin ihmisetkin. Chisun teksti kuroutuu kliseisten kriisin merkkien, kuten moottoripyöräilyn ja joogaretriittien aloittamisen ympärille.

 

Janos Valmunen – Bussipysäkillä

”Sanoit muuttavasi kauas pois jo huomenna.” (Mitä luultavammin) toisiinsa ihastuneiden nuorten väliin tulee muutto, joka torppaa orastavan rakkaustarinan etenemisen. Surullista, ikävää ja ennen kaikkea samaistuttavaa.

 

Kätfish – Minä rakastan minua

”Täällä karma kostaa tollasille kusipäille.” Pilke silmäkulmassa kirjoitettu snoukkapunkiksi määriteltävä kappale tiivistää mainiosti sen, miten käy, kun oma napa on liian pitkään tärkein asia elämässä. Tätä kuunnellessa miettii ainoastaan sitä, kuinka usein silkalla egoismilla on ikävä kääntöpuoli.

 

Samuli Putro – Muuttolaatikot

”Aikuisten asiat on mutkikkaita kuin tiet Itä-Suomessa.” Kappale siitä, kun vanhemmat kertovat erostaan lapselle. Positiivisen vireen alta on helposti huomattavissa tilanteen aiheuttama harmitus, vaikka sanoitus ei ikävin sanankääntein tilannetta juurikaan erittele.

 

Ukkosmaine – Mansikkakausi

”Voi olla huomenna myöhäistä.” Mansikkakausi on muistutus siitä, että jos jahkailee liikaa, jää helposti nuolemaan näppejään.

 

Pimeys – Hetki vielä

”Pitääkö avata ovia joita en voi ehkä sulkea enää.” Folkahtava rockteos jatkojen jälkeisestä kotimatkasta ja päälle puskeneesta eksistentiaalisesta ja identiteetillisestä kriisistä. Kukapa ei tällaisesta ajoittain itsekin kärsisi.

 

 

Koonnut Silja Siltovuori

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti