sunnuntai 14. toukokuuta 2023

ALUMNIKAHVIT


Humanistisen osaston opiskelijatyöryhmä järjesti kevään toiset alumnikahvit 4.4. Agoran kahviossa. Ensimmäisillä alumnikahveilla oli vieraana kirjailija Camilla Nissinen, jonka uratarinasta voit lukea täältä.

 

Tällä kertaa vieraaksemme saapui sanomalehti Karjalaisen toimittaja Miia Hartikainen, joka pääsi opiskelijatyöryhmän Karoliina Keskitalon tentattavaksi. Hartikainen kertoi opiskelleensa Itä-Suomen yliopistossa kulttuurintutkimusta ja erikoistuneensa mediakulttuuriin ja viestintään. Sivuaineena hän opiskeli kirjallisuutta sekä markkinointia ja taideaineiden opintokokonaisuutta. Hän aloitti toimittajan uransa kirjoittamalla muun muassa arvosteluja elokuvalehti Episodiin, jossa teki toisen työharjoitteluistaan. Karjalaisessa Hartikainen aloitti kulttuuritoimituksesta, ja siirtyi myöhemmin töihin uutistoimituksen puolelle.

 

Hartikainen kertoi hyötyneensä sivuainevalinnoistaan erityisesti kulttuuritoimittajana työskennellessään. Hän kuitenkin korosti, että monet erilaiset sivuaineet ja niiden lisäksi myös oma harrastuneisuus voivat tarjota laajaa tietämystä erilaisista asioista. Laajasta yleistietämyksestä mutta myös erityisalojen tuntemuksesta on toimittajana hyötyä. ”Toimittajaksi pääsee kyllä montaa kautta”, Hartikainen tiivisti.

 

Hartikainen sai jo opiskeluaikanaan maistiaisen toimittajan työstä ainejärjestö Nefan lehden toimituksessa. Lisäksi hänellä on kokemusta tapahtumatuotannosta sekä projektityöskentelystä HUMUS-hankkeessa. Hartikaisen mukaan opintoja ja kokemusta tärkeämpiä asioita aloittelevalle toimittajalle ovat kuitenkin edellä mainittu laaja tietopohja, avoin mieli, aktiivisuus ja luovuus. Myös aikataulujen hallinta ja tehokkuus ovat työssä valttia. Hartikainen arveli, että tulevaisuudessa toimittajan työ vaatii monialaista osaamista. Etenkin pienemmissä toimituksissa toimittajan on hyvä hallita tekstin lisäksi sekä ääni, kuva että some.

 

Karoliina Keskitalo (vas.) ja Miia Hartikainen

Hartikaisen työpaikalla Karjalaisessa työskentelee kaikkiaan reilut 50 toimittajaa, kuvajournalistia ja radiojuontajaa. Jokainen työpäivä on erilainen, mutta Hartikaisen perustyö koostuu juttujen ideoinnista, kirjoittamista ja haastatteluiden toteuttamisesta ja purkamisesta. Työnkuvaan kuuluvat myös verkkotoimittajavuorot, joiden aikana hoidetaan somea, sekä toisinaan työskentely radiotyön parissa.

 

Hartikaisen mielestä työssä parasta on ihmisten kohtaaminen. Hänen ominta alaansa ovat olleet kirjailijoiden ja ohjaajien haastattelut, mutta yleistoimittajana eteen on tullut esimerkiksi sairaalapappien haastattelu keskussairaalassa. ”Kuuntelutaito on toimittajan työssä tärkeää”, Hartikainen painotti vielä.

 

Tunnelma Agoran kahviossa oli mukavan rento, ja haastattelijan lisäksi monet paikallaolijat uskaltautuivat kysymään Hartikaiselta kysymyksiä toimittajan työstä. Ja kun tilaisuus virallisesti päättyi ja mikrofonit siirrettiin syrjään, sai alumni jäädä vielä hetkeksi paikalle keskustelemaan muutaman toimittajan työstä kiinnostuneen kanssa.

 

Humanistisen osaston opiskelijatyöryhmä jatkaa työelämäyhteistyön ja alumnikahvien toteuttamista syksyllä. Suosittelen opiskelijatyöryhmään liittymistä kaikille työkokemuksesta kiinnostuneille. Opiskelijatyöryhmästä saa paitsi opintopisteitä, myös kokemusta projektityöskentelystä ja näköalapaikan työelämään. Opiskelijatyöryhmässä saa toteuttaa omia ideoita, ja työryhmään voi osallistua sen verran kuin oma aikataulu antaa myöten.

 

Teksti ja kuvat: Sinja Ylisiurua

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti