sunnuntai 14. toukokuuta 2023

PODCAST-PROJEKTI

Olen aina tykännyt kuunneltavista ohjelmista. Erityisesti viehättäväksi olen kokenut radion, koska se tapahtuu ja syntyy tässä hetkessä. Radiota kuunnellessa voi kokea istuvansa samassa tilassa kolmen ystävänsä kanssa, jotka sattuvat tapaamaan joka arkiaamu kahdeksasta eteenpäin.

 

Viime vuosina podcast, eli kuunneltavassa muodossa oleva nettiin tallennettu ohjelma, on kuitenkin tainnut syrjäyttää perinteisen radion. Podcasteissa parasta on se, ettei se tapahdu juuri tässä hetkessä. Ajattomuus mahdollistaa sen, että podcasteja voi tehdä mistä aiheesta tahansa ja niitä voi kuunnella milloin tahansa. Niinpä kun sain kuulla projektityön kurssilla toteutettavasta podcast-projektista, tiesin, että siihen minun on osallistuttava.

 

Projektin tavoitteena oli tehdä Huhuja humanisteista -podcastin toinen tuotantokausi. Ajatuksena kuitenkin oli, että tekemämme kausi kiinnostaisi niin opiskelijoita kuin myös työelämän edustajia. Ensimmäisissä tapaamisissa työryhmän kanssa puhuimme siitä, mikä tekee podcastista hyvän. Antti Holman Auta Antti -podcastia ylistettiin ja jokainen sai myös jakaa ajatuksia omista suosikeistaan. Tuntui, että kaikki halusivat samaa asiaa: onnistuneen projektin, josta voisi olla ylpeä.

 


Korkeat odotukset ja yhdessä määritetty tavoite kuitenkin aiheuttaa paineita onnistumisesta. Hyvin lyhyellä ajanjaksolla tapahtuvat aiheen valinta, käsikirjoituksen laatiminen, jakson vieraiden etsintä, äänitysharjoitukset ja editointiharjoitukset tuntuivat toisinaan uuvuttavilta. Minun ja työparini Elsa Malisen jakson aihe on kansainvälisyys. Päätimme heti aluksi haluavamme tehdä asiapohjaisen jakson, josta kuulija voisi sekä inspiroitua että saada jotain konkreettisia vaihtoehtoja, miten toimia osana kansainvälistä vuorovaikutusta. Lopulta kun jakso oli äänitetty ja viimeinen vaihe eli editointi oli edessä, oli olo yllättävän kevyt ja onnellinen Educalle käveltäessä.

 

Viimeisiltä mutkilta matkassa ei kuitenkaan vältytty ja nyt elämme epätietoisuuden aikaa. Toivottavasti joskus pian, mahdollisesti tulevana syksynä, saisitte kuunneltavaksenne Huhuja humanisteista -podcastin toisen tuotantokauden, jota tekemässä on ollut moni täkyläinen. En ole kuullut kaikkia jaksoja vielä, mutta uskon, että tekemämme on timanttia ja toivon, että juuri sinä haluat kuulla, mitä humanisteille kuuluu juuri nyt.

 

Teksti ja kuvat: Saara Kailasalo

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti