sunnuntai 19. joulukuuta 2021

EKOLOGINEN JOULU

 5 vinkkiä ekologiseen jouluun

 

1.     Paketoi lahjat kierrätysmateriaaliin, esimerkiksi sanomalehteen tai ruskeaan paperikassiin. Molemmat näyttävät kivalta punaisen nauhan kanssa, ja niitä voi myös koristella esimerkiksi liimaamalla paperisen lumihiutaleen paketin kylkeen. Voit myös säästää tämän joulun lahjapaperit ja käyttää ne uudestaan ensi vuonna, mutta muista avata paketit varovasti, jos teet näin. (Huom.! En missään nimessä suosittele tätä!)

2.      Jos lähetät joulukortteja tai tahdot itse askarrella lahjoihin kortit, käytä kierrätysmateriaaleja! Itse käytin tänä vuonna vanhoja piirustuksia ja postin tuomia joulukortteja, jotka leikkelin palasiksi. Samaa vinkkiä voi myös hyödyntää paketeissa oleviin pakettikortteihin.

3.      Tutustu uusiin vegaanisiin jouluruokiin. Piparitaikinan voi myös ostaa vegaanisena, eikä joulutorttuja tarvitse voidella kananmunalla.

4.      Koristele luonnonmateriaaleilla, kuten kävyillä. Käpyihin on helppo kiinnittää naru ja liimata vaikka vähän glitteriä ja nostaa kuuseen roikkumaan. Ja mihin sopivat lauseopin monisteet paremmin kuin paperilumihiutaleiksi ikkunaan?

5.      Viimeisenä ekologiset lahjavinkit, vielä ehtii:

a.      Osta käytettyä: Antikvaarisen kirjakaupan antimet tai kirpputorin astiat ovat oiva lahja! Myös hyväkuntoinen villapaita Fidasta lämmittää aina.

b.      Kertakäyttökulttuuria estävät tuotteet, esimerkiksi kestojuomapullo. Itse ostin viime vuonna äidille lahjaksi juomapullon merkiltä Sagaform, ja hän on tykännyt siitä tosi paljon.

c.       Tue itse tehtyä, jos et itse ehdi tai osaa neuloa lapasia, osta joltain toiselta. Esimerkiksi Joensuun taitokorttelista löytyy ihania käsitöitä. Mitä ikinä ostatkin, vältä pikamuotiketjujen huonolaatuisia vaatteita.

d.      Entäpä aineeton lahja: leffalippu, teatterilippu, museokortti, lounas, äänikirjasovellus… lista on loputon!

e.      Kukkalahjakortti: lähikaupan lahjakortti, jolla saa ostaa vain ja ainoastaan kukkia. Kukat ovat ihana asia saada, mutta aina ei voi itse olla paikalla ostamassa niitä toiselle, joten tämä on hyvä vaihtoehto siihen.

f.      Anna lahjaksi ruokaa: itse tehty mysli purkissa on aivan ihana lahja. Vaihtoehto myslille voi myös olla jonkun leivonnaisen, esimerkiksi keksin, kuiva-aineet, mutta muista laittaa purkin mukana ohjeet ja lista lisättävistä aineista.  


Teksti ja kuvat: Saara Kailasalo

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti