tiistai 27. lokakuuta 2020

TEHDÄÄN SE HELPOKSI – ERIKOISMERKKIEN KIRJOITTAMINEN TIETOKONEELLA

Tietokoneella kirjoitettaessa tarvitaan välillä merkkejä, joiden tuottaminen voi aiheuttaa päänvaivaa. Tällaisia erikoismerkkejä ovat esimerkiksi ajatusviiva – ja asteen merkki °. Käsin kirjoitettaessa on tietenkin helppo vain piirtää vaaditunlainen merkki, esimerkiksi ajatusviivan kohdalla vetää pitempi viiva. Tietokoneella ei voi tehdä niin, ja siksi moni saattaa kokea oikeiden merkkien käytön hankalaksi tai jopa turhaksi, vaikka tietäisikin, että näillä merkeillä on omat, normitetut käyttötarkoituksensa.

Erikoismerkkien kirjoittamiseen on monia tapoja. Voi käyttää Lisää merkki -toimintoa, käydä kopioimassa merkin webistä tai näppäillä jokaisella merkillä olevan yksilöllisen koodin (Alt-koodi). Kaikki nämä tavat ovat kuitenkin vaivalloisia, ja Lisää merkki -toimintokin on vain toimisto-ohjelmissa. Eikö olisikin helpompaa pystyä kirjoittamaan merkit suoraan näppäimistöltä ja missä tahansa ohjelmassa tai tekstikentässä samaan tapaan kuin tavallisetkin kirjaimet, numerot ja välimerkit? Tämä on mahdollista käyttämällä oletusnäppäimistöasettelusta poikkeavaa, paranneltua näppäimistöasettelua.

Tässä kohtaa moni varmaan kysyy, mikä on näppäimistöasettelu, joten selitetäänpä se. Näppäimistöasettelu tarkoittaa merkkien järjestystä näppäimistöllä eli sitä, mitä merkkejä tietokoneen mikäkin näppäin tuottaa. Latinalaisia aakkosia käytettäessä aivan ylivoimaisesti yleisin on kaikille tuttu QWERTY-asettelu, joka lukijallakin lienee tietokoneellaan käytössä. Sen, minkä merkin tietokoneen mikin näppäin sitä painettaessa tuottaa, määrittää pieni ohjelma, näppäimistöajuri. Esimerkiksi kun QWERTY-asettelussa painetaan välittömästi Caps Lockin oikealla puolella olevaa näppäintä, ajuri määrittää, että näyttöpäätteelle piirretään ”a”. Eli se, mitä näppäimissä fyysisesti lukee (= kaiverrukset), on vain ikään kuin ohje käyttäjälle eikä vaikuta siihen, mitä näppäimet lopulta tekevät. Jokainen voi asentaa esimerkiksi kyrillisen asettelun ja kirjoittaa venäjää ihan samalla fyysisellä näppäimistöllä.

Uusi, kattavampi näppäimistöasettelu

Suomalainen monikielinen näppäimistö on skandinaavisesta (ä:n ja ö:n sisältävästä) QWERTY-asettelusta laajennettu versio, johon on lisätty suomen kielen normien mukaisia välimerkkejä, kuten ajatusviiva. Sen suunnitteluperiaatteena on ollut, että ei muuteta mitään olemassa olevaa, eli kaikki uudet toiminnot ovat lisäyksiä vanhojen rinnalle. Koska asettelussa on mielestäni joitakin puutteita, laadin sen pohjalta uuden asettelun, joka sopii erityisesti fennistiikan tarpeisiin. Tein siihen useita lisäyksiä ja myös muutaman harkitun muutoksen. Nimesin asettelun Fennistin näppäimistöasetteluksi.

Asettelussa erikoismerkkejä kirjoitetaan erilaisin näppäinkomennoin eli -yhdistelmin ja lisäykset on tehty paikkoihin, jotka ovat aiemmin olleet tyhjiä. Näin ollen suurimmassa osassa komennoista on mukana AltGr-näppäin, jolla kirjoitetaan ns. kolmannen tason merkkejä, esimerkiksi @ tunnetusti kirjoitetaan painamalla AltGr 2. Seuraavaan taulukkoon olen koonnut tärpeiksi Fennistin asettelun keskeisimmät uudet merkit verrattuna perusskandinaaviseen. Tummennetut ovat suomalaiseen monikieliseen asetteluun tekemiäni lisäyksiä, eikä niitä siksi ole mainittu sen kattavammassa kuvauksessa, josta voi lukea lisää merkeistä, joita asettelulla saa tuotettua. Monikieliseen verrattuna olen lisännyt myös koko joukon loogisia operaattoreita, mutta tilan säästämiseksi en listaa niitä tässä. Lainaus- ja heittomerkin taas sijoitin suoraan vastaavien suorien merkkien paikalle kirjoittamisen sujuvoittamiseksi. Niiden ja -merkin lisäksi muita muutoksia ei ole, joten näppäimistöllä voi kirjoittaa aivan niin kuin tavallisella asettelullakin.

Asettelun käyttöönotto

Fennistin näppäimistöasettelu on ladattavissa pakattuna kansiona täältä. Lataamisen jälkeen se täytyy vielä asentaa ja ottaa käyttöön. Asennukseen on kuvallinen ohje. Se on tehty Windows 7:ään, mutta asennus toimii samalla tavalla myös Windows 10:ssä, vaikka ikkunat näyttävät erilaisilta. Microsoft Defender SmartScreen tai muu virustorjuntaohjelmisto saattaa asennuksessa herjata, koska tiedosto on tuntematon, mutta varoituksen voi huoletta ohittaa: näppäimistöajuri on täysin turvallinen. Jos asettelu ei tule asentamisen jälkeen suoraan käyttöön, saa sen päälle Windows 10:ssä seuraavasti: AsetuksetAika ja kieliKieliEnsisijaiset kielet ‑kohdasta painike, jossa lukee ”sovelluksen oletuskieli” ym. → Asetukset → Lisää näppäimistö → listasta valitaan Fennistin näppäimistö. Tämän lisäksi voi asettaa asettelun olevan aina ensisijainen eli käytössä, kun tietokoneen käynnistää: Kieli-valikosta Valitse syöttötapa, jota käytetään aina oletuksena → Oletuskirjoitustavan ohitus.

Valitettavasti kaikki fontit eivät tue kaikkia erikoismerkkejä. Esimerkiksi kun kirjoittaa -merkin Times New Romanilla, Word vaihtaa fontiksi Cambria Mathin, koska Times New Romanissa ei -merkkiä ole. Tilanteen voi ratkaista sillä, että vaihtaa merkin jälkeen fontin takaisin alkuperäiseen ja  kirjoittaa täten erikoismerkkiä tukevalla fontilla vain kyseisen merkin. Kuitenkin suurinta osaa tässä esitellyistä merkeistä, kuten ajatusviivaa, tukevat kaikki yleisimmin käytettävät fontit.

Apua, en ole Windows-käyttäjä!

Tässä jutussa esitelty näppäimistöasettelu toimii vain Windowsilla, mutta Maceillä tilanne on onneksi oletuksena Windowsia parempi. Esimerkiksi ajatusviivan saa painamalla Alt viiva.

Puhelimille taas on pilvin pimein eri näppäimistösovelluksia, ja niissä toiminnot vaihtelevat, mutta yleisimmillä sovelluksilla erikoismerkkejä saa painamalla siihen liittyvää näppäintä pitkään. Esimerkiksi Androidissa yleisellä Gboardilla ja iPhonen näppäimistöllä ajatusviivan saa painamalla pitkään yhdysmerkkiä. Tutustu rohkeasti laitteesi ominaisuuksiin!

Lähde ja lisätietoa

Jukka K. Korpela: Merkkien kirjoittamisen ohjeita
Ongelmia käyttöönotossa tai muuta kysyttävää? Kirjoittajaan saa ottaa yhteyttä sähköpostilla villmaki@student.uef.fi tai vaikka yksityisviestillä WhatsAppissa.

Teksti ja kuva: Ville Mäki

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti