maanantai 11. toukokuuta 2020

NOVELLI: KANSA SAARISTOSSA, OSA II

”Sinun ei tarvitse pelätä minua”

Askeleet olivat haparoivat, käsien tärinä ei tahtonut loppua. Miehen vaatteisiin pukeutuneena Iltatähti haroi lyhyitä hiuksiaan. Mielessään hän kirosi sitä, että hänet oli kidnapattu vieraalle laivalle. Hän kirosi entistä työnantajaansa, joka oli myynyt hänet ja hän kirosi sitä miestä, joka nauraen oli pakottanut hänet osaksi miehistöään. Viirupöllö oli käskenyt Iltatähden tulla luokseen heti tämän saatua vaatteet taas ylleen. Iltatähti ei uskaltanut uhmata tätä käskyä, joten hän pyyhki silmiinsä kihonneet kyyneleet ja veti muutaman kerran syvään henkeä:
”Minun on pakko selvitä tästä. Tavalla tai toisella minä kyllä selviän tästä”, Iltatähti kuiskasi itselleen ja kapusi portaat ylös.

Iltatähti päätyi keskikannelle tilaan, jossa ei ollut juurikaan ihmisiä. Iltatähti kapusi vielä toiset portaat ylös ja päätyi raikkaaseen meri-ilmaan. Aurinko häikäisi hetken Iltatähden silmiä, mutta hänen totuttuaan valon määrään Iltatähti ei voinut kuin ihaillen katsoa kaikkea ympärillään. Meri kimalsi, aallot löivät laivan kylkeen ja merimiehet kulkivat kannella paikasta toiseen tehtäviensä parissa. Ensin joka suuntaan ulottuva meri sai Iltatähden haltioitumaan: se oli kerta kaikkiaan kaunis näky. Kauaa tämä näky ei kuitenkaan pystynyt Iltatähteä haltioimaan. Pian loputtomiin ulottuva meri muistutti häntä siitä, ettei hänellä ollut mitään mahdollisuuksia paeta tältä alukselta, joka alkoi äkkiä tuntua kuin vankilalta. Iltatähti painoi katseensa maahan.
”Seuraa minua. Minä vien sinut kapteenin kajuuttaan”, kuului ääni Iltatähden vierestä. Iltatähti huomasi toisen Viirupöllön luona olleen miehen seisovan aivan hänen vieressään. Iltatähti ei voinut muuta kuin seurata miestä vaieten.

Viirupöllö istui työpöytänsä ääressä. Iltatähden nähdessään hänen silmiinsä syttyi heti ilkeän viekas kiilto:
”No niin, nyt kun olet täällä, voin selittää vielä tarkemmin tilanteesi”, Viirupöllö sanoi ja osoitti tuolia työpöytänsä edessä. Iltatähti istuutui siihen.
”Olet varmaan ihmetellyt sitä, miksi ostin juuri sinut Orpojen kartanosta ja toin sinut laivalleni”, Viirupöllö sanoi. Iltatähti pysyi hiljaa, joten hän jatkoi: ”Tein sen puhtaasti rahan takia. Sinun kaltaisestasi tytöstä saa sievoisen summan Lasisaarien markkinoilla.” Kaikki se väri, jonka Iltatähti oli ehtinyt kerätä kasvoilleen heidän edellisen keskustelunsa jälkeen, katosi samoin tein. Viirupöllö aikoi myydä hänet, eikä Iltatähti edes tahtonut kuvitella, minkälaiselle ostajalle.
”Sinun kannaltasi paras vaihtoehto on toimia kiltisti osana laivan miehistöä, kunnes pääsemme perille. Jos et aiheuta minulle hankaluuksia tällä aluksella, minulla ei ole mitään syytä kohdella sinua huonosti. Jos taas asetut kanssani poikkiteloin, voit olla varma, että hiustesi menettäminen ei ole pahin asia, joka sinulle tapahtuu. Aiotko siis aiheuttaa minulle hankaluuksia?”
Iltatähti pyöritti päätään. Viirupöllö näytti tyytyväiseltä:
”Pääsky tulee olemaan sinusta vastuussa. Pysy poissa hankaluuksista. Kuten aikaisemmin mainitsin, en mene takuuseen miehistöstäni. Nimesi tällä aluksella olkoon Kottarainen. Varmistakin, että käytät sitä”, Viirupöllö komensi, mutta Iltatähti ei sanonut mitään. Viirupöllö syventyi edessään oleviin papereihin ja huomatessaan, että Iltatähti vain istui hänen edessään, hän kohdisti katseensa:
”Ja jollet aio jäädä minulle viihdykkeeksi tänne kajuuttaan, suosittelen, että pyydät Pääskyltä ensimmäiset työtehtäväsi. Hänen pitäisi olla tällä hetkellä ruorissa”, Viirupöllö virnisti. Iltatähti säpsähti ylös tuoliltaan ja poistui.

Seuraavat päivät olivat Iltatähdelle kidutusta. Hän ei uskaltanut uhmata Viirupöllöä taikka herättää miehistön huomiota. Hän oli kuuliaisesti mennyt Pääskyn puheille, eikä Pääskyllä ollut pienintäkään aikomusta päästää häntä helpolla. Pääsky käski hänen tehdä paljon raskaita työtehtäviä ilman kunnollisia taukoja eikä hetkeksikään päästänyt Iltatähteä silmistään. Joka ilta Iltatähti vajosi riippukeinuunsa lopen uupuneena, ja joka ilta hän lojui myöhään hereillä. Hän pelkäsi kohtaloaan ja hän pelkäsi sitä, mikä odottaisi häntä, kun Lasisaaret viimein lähestyisivät.

Oli myöhäinen ilta. Ruokailu oli juuri ohi ja Iltatähti oli vesivannan ääressä tiskaamassa astioita. Pääsky istui viinipullo kädessään vihannessäkkien päällä. Oven ulkopuolelta saattoi kuulla muiden miehistön jäsenien laulua.
”Tiedätkö, minä olen oikeastaan aika iloinen, että kapteeni laittoi minut sinun vahdiksesi. On hauskaa nähdä, miten sinä aina yksinkertaisesta käskystä teet kaiken, mitä minä pyydän”, Pääsky sanoi, pomppasi pystyyn ja nappasi puukon vyöltään vieden sen Iltatähden kaulalle.
”Ei sillä, että sinulla olisi mitään mahdollisuutta väittää vastaan”, Pääsky sanoi nauraen ja vajosi takaisin säkkien päälle. Hän otti pitkän kulauksen viiniä.
”Lisäksi minun ei tarvitse teeskennellä ystävällistä noiden meluavien idioottien luona”, hän jatkoi ja nojasi taaksepäin sulkien silmänsä. Iltatähti oli huomannut, ettei Pääsky odottanut hänen puhuvan takaisin, joten hän vain jatkoi astioiden pesua toivoen, että Pääsky joko poistuisi tai nukahtaisi. Pääsky oli muutenkin aivan liian tuttavallinen hänen kanssaan: puhui kevyesti rupatellen aivan kuin kaikki olisi hyvin. Aivan kuin Iltatähti olisi osa miehistöä eikä kapteenin ostama vanki. Iltatähden toive kävi toteen. Pian hän saattoi kuulla Pääskyn tasaisen hengityksen takanaan, ja kun hän käänsi katseensa, hän huomasi Pääskyn nukahtaneet vihannessäkkien päälle. Iltatähti jatkoi astioiden pesua onnellisena siitä, että hänellä viimein oli pieni hetki aikaa olla vain itsekseen. Hyvän aikaa Iltatähti saikin olla omassa rauhassaan, kunnes ovi avautui ja sisään astui eräs miehistön nuorista miehistä. Iltatähti vilkaisi vaistomaisesti Pääskyä, mutta tämä vaikutti olevan yhä unessa:
”Oliko sinulla jotain asiaa tänne?” Iltatähti kysyi nuorelta mieheltä hiljaisella äänellä.
”Tulin nappaamaan vielä yhden keksin ennen nukkumaan menoa. Tämän päivän työurakat todella saivat vatsan murisemaan”, nuori mies vastasi. Hän meni erään tynnyrin luokse ja otti sieltä keksin käsiinsä. Sitä mutustellen hän jäi nojailemaan seinään.
”Sinä olet se uusi tyyppi, jonka kapteeni palkkasi edellisestä satamasta. Onko merimiehen elämä maittanut?” mies kysyi.
”Ei valittamista”, Iltatähti sanoi katsomatta mieheen.
”Mikä sinun nimesi on?” mies kysyi.
”Kottarainen”, Iltatähti sanoi pitäen mielessään kapteenin ohjeet.
”Meikä on Lapinharakka”, mies esittäytyi, ”meillä ei ole vielä ollut iloa työskennellä yhdessä.”
”Teen hyvin pitkälti vain pikkuaskareita”, Iltatähti sanoi. Heidän välilleen laskeutui hiljaisuus.
”Anna minä autan sinua tuon kanssa”, Lapinharakka sanoi ja nappasi ylimääräisen rätinriekaleen käsiinsä. Iltatähti katsoi Lapinharakkaa yllättyneenä:
”Miksi sinä haluaisit auttaa minua?” hän ihmetteli.
”Sinulla näyttää olevan tässä vielä hyvä urakka jäljellä, joten jos apu ei kelpaa, niin kaikin mokomin pysy vielä valveilla tiskivuorossa”, Lapinharakka sanoi ja nosti molemmat kätensä ilmaan kuin antautumisen merkiksi.
”En minä tarkoittanut sitä niin. Jos haluat auttaa minua, niin otan avun ilolla vastaan”, Iltatähti sanoi. Lapinharakka virnisti ja ryhtyi kuivaamaan Iltatähden pesemiä astioita. Hetken he tekivät työtä hiljaisuuden vallitessa.
”Laivalla on hyvä tuntea ne ihmiset, joiden kanssa työskentelee”, Lapinharakka sanoi, ”joten, oletko sinä Pääskyn tuttavia?”
”En oikeastaan. Kapteeni käski hänen opettaa minulle merenkäyntiä”, Iltatähti kertoi.
”Sinussa tosiaan on jotain hyvin epämerimiesmäistä. Tämä on siis ensimmäinen kertasi merillä?”

Ja niin Lapinharakka ja Iltatähti jatkoivat hiljaisella äänellä jutteluaan. Iltatähti ei uskaltanut luottaa uuteen tuttavuuteensa niin paljon, että olisi paljastanut tälle salaisuutensa. Hänestä oli kuitenkin mukava huomata, että hän oli ehkä löytänyt miehistöstä jäsenen, joka oikeasti saattoi olla jopa ystävällinen ja mukava. Seuraavat päivät edesauttoivat tätä ajatusta. Muutaman kerran Iltatähti päätyi kuin päätyikin työskentelemään yhdessä Lapinharakan kanssa, ja kummallakin kerralla Lapinharakka kohteli häntä melkein kuin ystävää.

Ajan kuluessa Iltatähti harmikseen huomasi, että Pääskyllä oli taipumus juoda itsensä tukevaan humalaan. Eikä humalainen Pääsky ollut Iltatähdelle mieleistä seuraa. Humalassa Pääsky kohteli Iltatähteä kuin tämä olisi ollut hänen omaisuuttaan, eikä hän todellakaan hillinnyt suutaan ollessaan kahden Iltatähden kanssa. Iltatähti alkoi pelätä Pääskyä. Kaikki se, mitä Pääsky sanoi ja teki, saivat Iltatähden pelkäämään, että Pääsky vielä joku päivä saisi päähänsä ylittää valtuutensa hänen vahtinaan. Iltatähti pelkäsi, mitä kaikkea Pääsky saattaisi saada päähänsä tehdä hänelle. Ja eräs päivä Iltatähden pelot kävivät toteen.

Iltatähti oli siivoamassa huonetta, jossa säilytettiin erilaisia välttämättömiä tarvikkeita. Pääsky tuli hänen luokseen ja Iltatähti saattoi heti huomata, että Pääsky oli juonut jo hyvän määrän rommia. Iltatähti yritti olla välittämättä Pääskystä.
”Kapteeni haaskaa kyllä paljon myydessään sinut pois”, Pääsky sanoi ja käveli lähemmäs. Iltatähti jatkoi työntekoa hiljaa.
”Etkö sinä taaskaan aio puhua minulle? Kuule, ota sinäkin hörppy ja rentoudu. Et sinä tule kuolemaan siihen, että vastaisit minulle hieman useammin”, Pääsky sanoi ja tyrkkäsi rommipullon Iltatähden käteen.
”Mitä sinä sitten olisit halunnut minun vastaavan tuohon edelliseen? Että viihdyn laivalla ja minun myyminen todella olisi haaskausta? Tiedät, että valehtelisin, jos sanoisin niin”, Iltatähti sanoi. Pääsky rypisti kulmiaan tyytymättömänä ja oli hetken vaiti.
”Muistaakseni käskin sinun ottaa hörpyn”, hän sanoi lopulta. Iltatähti vei pullon huulilleen ja otti kulauksen. Ilme Pääskyn kasvoilla muuttui tyytyväisemmäksi.
”Hyvä tyttö”, Pääsky sanoi, eikä Iltatähti pitänyt tavasta, jolla Pääsky asettui aivan hänen lähelleen. Pääsky otti puukkonsa esille ja vei sen Iltatähden paidan kaula-aukolle.
”Etkö sinä olisi kiltti tyttö, ja antaisi minun hieman leikkiä sinulla? Me kun kerran olemme täällä kaksin”, Pääsky sipaisi Iltatähden lyhyitä hiuksia. Iltatähti perääntyi automaattisesti, mutta Pääsky nopeasti otti hänestä kiinni ja vangitsi laivan seinää vasten.
”Älä, minä pyydän”, Iltatähti vaikeroi, mutta Pääsky painoi käden hänen suulleen.
”Ei, minä pyydän. Ole hetken kiltti tyttö ja minä helpotan sinun työtehtäviäsi”, Pääsky sanoi. Iltatähti pyöritti päättään ja yritti venkoilla irti Pääskyn otteesta. Pääskyn ilme muuttui turhautuneeksi ja nopealla liikkeellä hän löi Iltatähden lattiaan. Iltatähti yritti kompuroida pois, mutta Pääsky oli pian taas hänen kimpussaan. Pääsky kahlitsi hänet voimakkain ottein lattiaan.
”Kiltti, älä”, Iltatähti aneli.
”Jos ei sovinnolla, niin sitten väkisin. Sinulla ei ole mitään oikeutta sanoa minulle ei”, Pääsky sanoi ja alkoi puukollaan leikkata Iltatähden paitaa rikki. Silloin Iltatähti kuuli yllättyneen älähdyksen, ja pienen hetken päästä joku kiskaisi Pääskyn hänen kimpustaan. Iltatähti näki Lapinharakan seisomassa hänen ja Pääskyn välissä. Pääsky valmistautui hyökkäämään:
”Poistu täältä samoin tein! Tämä ei koske sinua”, hän sanoi ottaen paremman otteen puukostaan. Lapinharakka ei liikahtanut.
”Jos minä poistun, jätätkö sinä Kottaraisen rauhaan?” Lapinharakka kysyi.
”Kuten sanoin, se ei ole sinun asiasi”, Pääsky tiuskaisi.
”Siinä tapauksessa sinä saat luvan olla se, joka poistuu”, Lapinharakka sanoi päättäväinen ilme kasvoillaan. Syvenevä kiukku heijastui Pääskyn kasvoilta:
”Sinä et minua määrää”, Pääsky tiuskaisi ja huomatessaan, ettei Lapinharakka aikonut liikahtaa, hän hyökkäsi tämän kimppuun. Iltatähti päästi kauhistuneen huudahduksen luullessaan, että Pääsky puukottaisi Lapinharakan, mutta Lapinharakka onnistui täpärästi väistämään iskun. Siitä alkoi tappelu, josta Iltatähti järkytykseltään ei pystynyt kääntämään katsettaan. Lapinharakka oli yllättävän hyvä tappelija eikä kestänyt kauaa, ennen kuin Pääskyn puukko liukui molempien ulottumattomiin lattiaa pitkin. Yhdellä tarkalla iskulla Lapinharakka löi Pääskyä, joka putosi tajuttomana lattiaan. Kauhistuneena Iltatähti kompuroi taaksepäin, kunnes ei enää pystynyt perääntymään enempää. Shokki värisytti hänen kehoaan. Lapinharakka tuli lähemmäs. Tiukasti pitäen kiinni puukolla leikatusta paidastaan Iltatähti yritti käpertyä mahdollisimman pieneen kokoon.
”Hei, kaikki on hyvin. En minä sinua satuta”, Lapinharakka sanoi ja yritti koskea Iltatähteä. Iltatähti säpsähti hänen kosketustaan. Lapinharakka katsoi tarkkaavaisin silmin Iltatähden asentoa, tämän olemusta. Oivallus alkoi näkyä hänen kasvoillaan.
”Sinä olet nainen, etkö olekin”, Lapinharakka sanoi. Iltatähti näytti säikähtäneemmältä.
”Ei sinun minua tarvitse pelätä. En minä aio tehdä sinulle mitään pahaa”, Lapinharakka sanoi ja ojensi kätensä. Varovasti Iltatähti tarttui siihen, ja kun Lapinharakka auttoi hänet lähemmäksi, Iltatähti lysähti väristen tämän syliin. Lapinharakka silitti Iltatähden hiuksia:
”Haluatko sinä kertoa minulle, miten nainen on eksynyt tähän laivaan?” Lapinharakka kysyi. Iltatähti katsoi tätä silmiin ja näki Lapinharakan huokuvan pelkkää hyvää tahtoa. Niin hän yhä värisevällä äänellä kertoi Lapinharakalle kaiken.
”Minä en voi uskoa, että meidän kapteenimme on sekaantunut ihmiskauppaan! Minä olin aina luullut häntä kunnialliseksi mieheksi”, Lapinharakka sanoi ja oli pitkään vaiti.
”Minä saatan pystyä auttamaan sinua, jos kertomasi oikeasti on totta. Mutta ensin meidän täytyy keksiä, mitä teemme hänen kanssaan”, Lapinharakka lopulta sanoi ja vilkaisi yhä lattialla tajuttomana makaavaan Pääskyyn.

Jatkuu seuraavassa numerossa…

Teksti: Siiri Rantanen

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti