maanantai 11. toukokuuta 2020

ETÄWABU EI LOBU

Kevät on ollut kaikin puolin erikoista aikaa ja monet normaalit asiat on jouduttu hoitamaan etänä. Opiskelu, työt, yhteydenpito läheisiin ja jopa opiskelijatapahtumat ovat siirtyneet verkkoon. Ensimmäistä kertaa myös vappua on jouduttu juhlimaan kotisohvalta käsin. Siitä huolimatta kevät ei kuitenkaan ole ollut pilalla, sillä kaikessa on loppujen lopuksi kyse vain omasta asennoitumisesta!

Monia on varmasti huolestuttanut se, onko etäbileissä sitä samaa tunnelmaa kuin normaaleissa opiskelijatapahtumissa. Opiskelijat ovat onneksi neuvokkaita ja vappunakin oli tarjolla monenlaista etäohjelmaa tunnelmaa nostattamaan. Täkyläisten vappu alkoi vappuprepillä, jota vietettiin Discord-sovelluksessa Täkyn omalla palvelimella. ISYY puolestaan järjesti muun muassa Wappuradion, etäsitsit ja vuosittaisen Savo-Karjala excursion tällä kertaa simuloiduilla busseilla.

Kuinka etäbileisiin sitten kannattaa valmistautua? Suomalaisille kalsarikännit ovat onneksi tuttu konsepti, joten juhlatunnelmaan virittäytyminen kotona tuskin lienee ongelma. Bilefiilistä voi kuitenkin nostaa esimerkiksi vetämällä jalkaan opiskelijahaalarit, jotka ovat kevään aikana pölyyntyneet kaapin pohjalla. Kotona voi myös koristella ja laittaa bileisiin sopivaa tunnelmavalaistusta. Musiikkia, pientä naposteltavaa ja sopivaa nesteytystä ei sovi unohtaa!

Haasteitakin toki on. Sitsilaulujen laulaminen etäyhteyksin on todettu erittäin haastavaksi. Esimerkiksi vappuprepin yhteydessä harjoiteltu Meelelahutuslaulu voitti kakofoniallaan jopa normaaliolosuhteissa järjestettyjen sitsien loppuillasta lauletun Toton African. Kerrostalossa myöskään naapurit eivät välttämättä nauti sulosointuisesta laulannasta kellon lähestyessä keskiyötä. Pätkivä internet ja muu tekniikan pettäminen voivat aiheuttaa harmaita hiuksia, mutta niistäkin selviää kärsivällisyydellä ja huumorilla. Pätkivä netti voi nimittäin saada kaverin puheen kuulostamaan erittäin robottimaiselta.

Etäilyssä on paljon haasteita, mutta toisaalta etäbileiden jälkeen ei tarvitse tuhlata opintotukiaan taksimatkoihin. Eikä haittaa yhtään, vaikka ottaisi illan aikana muutaman kupin liikaa ilolientä, sillä ei tarvitse pelätä heräävänsä aamulla Suvantosillan alta. Ja vaikeuksista huolimatta on hyvä muistaa, että kaikki me olemme yhdessä samassa veneessä, joten miksi emme ottaisi kaikkea iloa irti etäjuhlinnasta. ISYYn etäsitseillä kampusrajat rikottiin ja joensuulaiset sitsasivat yhdessä kuopiolaisten kanssa. Molempien kaupunkien opiskelijat pääsivät pitämään yhdessä hauskaa ja jakamaan vappuperinteitään.


Vappuna 2019, kun julkiset kokoontumiset olivat sallittuja.
Kun koronarajoituksia aletaan purkaa, niin kaikki odottavat varmasti paluuta normaaliin arkeen. On kuitenkin melko varmaa, että etäyhteydet ovat tulleet jäädäkseen ainakin töiden ja opiskelujen osalta, joten miksi ei tapahtumienkin osalta! Tänä keväänä on opeteltu paljon uutta ja kokeiltu, mikä toimii ja mikä ei. Ehkä ensi syksynä normaalien sitsien ja bileiden lisäksi ainejärjestöt järjestävät edelleen rentoja peli-iltoja Discordissa ja etäkahvitteluja Zoomin välityksellä.

Teksti: Johanna Sacklén
Kuva: Karoliina Kapanen

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti