perjantai 30. marraskuuta 2018

Viulun kieliä, syntikkasoundeja ja elektronisia biittejä, siitä on Böbökkä-bändi tehty

TEKSTI MIRJA KALLINEN KUVA BÖBÖKKÄ-BÄNDI

Täkyn ikioma Samuli ”Smuli” Reunamo (6. vuosikurssi) kertoo omasta musiikkiharrastuksestaan ja tämän hetkisistä kujeistaan. 

Vasemmalta oikealle Samuli Reunamo, Tanja Matilainen ja Kirsikka Leino.
Samuli on tottunut olemaan koko ikänsä mukana erilaisissa taiteellisissa projekteissa. Viime keväänä tärkeimmäksi taidejutuksi muotoutui Kevätjuhla-näytelmä, jota esitettiin Pakkahuoneella. Samulin vastuualueeseen kuului esityksessä musiikki. Merkittävää on myös se, että juuri tämän projektin aikana hän tutustui Kirsikka Leinoon ja Tanja Matilaiseen, joiden kanssa muodostui pian oma bändi. Joensuun melko punk-rock painotteista musiikkiskeneä vavisuttaakin tällä hetkellä pirtsakan syntikkainen tulokas – Böbökkä. Heidän lisäkseen Böbökkä-bändiin mielletään kuuluvaksi myös tanssijat Lassi Pirinen ja Ronja Koistinen. Sanana Böbökkä maistuu suussa melko pehmeän pörröiseltä karkilta, jonka ainesosat herättävät kysymyksiä. Samuli avaa nimen taustoja lyhyesti:
              
– Se on karjalaa ja tarkoittaa ötökkää. Böbökkä on musta vain hieno sana.

Musiikkityylilajina Böbökkä edustaa leikkisää suomenkielistä poppia. Tanja Matilainen on bändin sydän ja vastaa biisien sanoituksesta ja säveltämisestä.  Ensimaistiaisena bändin tuotannosta kuullaan ”Pieni söpö laulu”, jossa vastoin nimen ja musiikin antamaa herttaista mielikuvaa, haistatetaan suorasanaisesti jätkille vittua.  Samuli kuvailee heidän biisiensä käsittelevän pääosin seksiä ja ex-kumppaneita.   Poppoon räväkkä esiintymistyyli on syntynyt biisien kautta. 

–  Meidän debyyttikeikka oli Kirsikka Leinon ja Koistisen Ronjan järjestämissä kesäjuhlissa. Siellä meillä oli kaks tanssijaa, ja me katsotaan heidät nykyään osaksi meidän bändiä, Samuli kertoo.  
Debyyttikeikkaa seurasi esiintyminen Joen yö -tapahtumassa, joka oli bändin ensimmäinen varsinainen julkinen keikka.  Energinen bändi aikoo laajentaa keikkailua Joensuun ulkopuolelle. 
Tiedossa on jo keikka Oulun Tukikohdassa. Omaa rooliaan bändissä Samuli kuvailee naurahtaen: 

– Mä soitan sellasta törkeen huonoo 80-luvun Casio-kiipparia. jossa on sellaset hyvin muoviset soundit.  Lisäksi mä pyöritän tietokoneelta elektronisia biittejä. 
Bändin instrumenttivalinnat ovat alun alkaen lähtöisin soittajista. Jokainen saa soittaa itselleen ominaisinta soitinta. Tanja soittaa viulua ja Kirsikka soittaa klarinettia, melodikaa ja kazoo-pilliä. Samuli on soittanut klassista pianoa viisivuotiaasta lähtien, vaikkakin Casio-kiippari tuleekin hyvin toisesta ulottuvuudesta. Hän toteaa, ettei heidän kokoonpanonsa instrumentteineen ole se kaikkein tyypillisin. 

Böbökkä-bändin musiikillisiksi esikuviksi Samuli mainitsee Riston ja Plutonium 74: n.  Hänelle musiikki on ollut aina se harrastus ylitse muiden. Teini-ikäisenä hän perusti ensimmäisen bändinsä Rautakausi, ja muutettuaan Joensuuhun vuonna 2013, syntyi pitkäaikaisen bändikaverin Likasen Leppäsen kanssa rap-yhtye Täydellinen rikos. Musisointiin tuli tauko vaihtovuotena Tšekeissä, jolloin hän keskittyi uusiin aluevaltauksiin, näistä mainittuna kiipeily. 

– Se oli jotenki hassuu, ja sillon teki oikeestaan ihan hyvää pitää sellanen breikki. Kuin just sitä aikasemmin ollu kymmenen vuotta putkeen aina mukana jossain proggiksessa, niinku tekemässä ja soittamassa. 

Kun Samulille vaihtovuonna avautui mahdollisuus päästä pitkästä aikaa soittamaan pianoa, hän kuvailee soittamisen jälkeen olleen paljon parempi fiilis. Tauko oli tehnyt hyvää, mutta ensimmäinen ajatus oli kuitenkin:

– Silloin mulle realisoitui, etten mä voi lopettaa soittamista. 

Ammattimuusikon uraa Samuli ei kuitenkaan kaipaa. Hän aloitti taannoin suomen kielen opiskelun, koska haluaa tulevaisuudessa työllistyä S2-opettajaksi. Näin hänellä tulee olemaan mielekäs työ, ja musiikin tekemisessä säilyy vapaus tehdä mitä ikinä hän haluaa. 

Jäämme innolla odottamaan Böbökkä-bändin seuraavaa keikkaa. Bändin kuulumisia voi käydä tsekkaamassa Instagramissa nimimerkillä bobokkaband.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti