perjantai 30. marraskuuta 2018

Ismo-Irmelin ihmissuhdeneuvot

Sanoiko hanipöösi jotain typerää? Eivätkö ystäväsi ymmärrä sinua? Oletko tuskallisen salaisesti rakastunut? Itäkynän oma lisensoimaton elämän kouluttama ihmissuhdeneuvoja Ismo-Irmeli ratkoo lukijoiden lähettämiä visaisia ihmissuhdepulmia. Jos haluat esittää oman kysymyksesi Ismo-Irmelille, kerro se täällä, ja hän saattaa vastata siihen Itäkynän seuraavassa numerossa. Muistathan, että neuvojen noudattaminen tai noudattamatta jättäminen on täysin omalla vastuullasi.


Puolisoni ei halua lapsia, itse haluaisin jossain vaiheessa. Odotanko että (muuten rakastava & hyvä puoliso) muuttaa mieltään vai pistänkö vaihtoon?
Heppahullu__92


Tämäpä onkin kinkkinen kysymys! En nyt ihan noin vain pistäisi ihanaa tyyppiä vaihtoon. Tietenkään kukaan ei voi luvata, että puolisosi muuttaa jossain vaiheessa mieltään. Tässä olisi nyt hyvä selvittää, miksi muuten niin täydellinen murusi ei ole samaa mieltä lasten hankkimisesta – onko hänen mielipiteensä ehdoton ja perusteltu vai perustuuko se esimerkiksi tämänhetkisen elämäntilanteen luomiin tuntemuksiin? Tämä on nyt sellainen asia, johon ulkopuolinen ei voi antaa suoraa vastausta ainakaan tilannetta tarkemmin tuntematta. Ehkäpä voisitte hyötyä ammattilaisen keskusteluavusta asiaa pohtiessanne? Ette varmasti ole ensimmäinen pariskunta, joka kamppailee tällaisen tilanteen kanssa, ja esimerkiksi perheneuvolasta voisi saada asiaan hyviä näkökulmia.


En usko, että missään parisuhteessa ollaan kaikesta samaa mieltä, ja usein ristiriitojen ratkaisemisessa tarvitaan molemmilta joustavuutta. Ymmärrän kuitenkin, että lasten hankkiminen saattaa olla joillekin niitä asioita, joissa ei juurikaan voida joustaa. Jos et hanki lapsia siksi, että puolisosi ei halua, saatat olla siitä katkera hänelle myöhemmin. Toisaalta taas jos puolisosi ehdottomasti on sitä mieltä, että ei lapsia halua, et voi häntä niitä pakottaakaan haluamaan. Hänellä on myös oikeus mielipiteeseensä.


Ilmeisesti et halua lapsia vielä vaan jossakin määrittelemättömässä vaiheessa tulevaisuudessa. Olet nimimerkkisi perusteella vielä suhteellisen nuori, joten teillä on vielä aikaa yhdessä pohtia asiaa. Neuvoisin sinua keskustelemaan rehellisesti ja avoimesti asiasta rakkaasi kanssa. Uskon, että sopiva ratkaisu asiaan löytyy, kun ymmärrätte toisianne ja sitä, miksi toinen ajattelee niin kuin ajattelee. Jos suhteenne on hyvä ja haluatte olla yhdessä, uskon, että keksitte myös sopivan ratkaisun yhdessä.

Miten pääsisin helposti ja nopeasti yli exästäni?
Matoliina


Luulenpa, että ero vähänkään vakavammasta ja pidempään jatkuneesta parisuhteesta on aina prosessi. Joskus suurin osa prosessista hoidetaan jo parisuhteen aikana, kun huomataan, että suhde ei toimi – mietitään, miksi suhde ei enää tee onnelliseksi, mahdollisesti riidellään, yritetään muuttaa asioita ja omaa sekä toisen persoonallisuutta. Jos tätä prosessia käydään läpi yhdessä ja lopulta myös yhdessä päätetään, että suhdetta ei enää kannata jatkaa, voi olla, että tilanne virallisen eron jälkeen on helpompi. Jos taas vain toinen osapuoli on käsitellyt eroa mielessään ja päätynyt siihen, että suhdetta ei kannata jatkaa, saattaa jätetyn kumppanin prosessi olla vasta alussa.


Olen siis sitä mieltä, että helppoa ja nopeaa ratkaisua exästä yli pääsemiseen ei ole. Jos pelissä on ollut suuria tunteita, toisen taakse jättäminen on aina prosessi. Jos on käynyt niin valitettavasti, että ero ei ole ollut yhteinen, selkeä ja helppo päätös, täytyy ottaa kaikki kliseet käyttöön. Ne ovat kliseitä, koska ne ovat toimineet ennenkin! Itke rakkauslauluille ja märehdi, jos siltä tuntuu. Ikävöi exääsi, älä kiellä tunteita, joita sinulle tulee.  Jos kiellän sinua ajattelemasta vihreää sammakkoprinssiä, niin näet mielessäsi aivan varmasti kruunupäisen sammakon. Sitä tekee mieli pussata ihan vain siltä varalta, jos se vaikka kaikista järjenmukaisista todisteista huolimatta olisikin oikeasti ihana prinssi eikä vain sammakko. Anna sammakon olla ihan rauhassa päässäsi, jos se haluaa siellä olla, kyllä se sieltä pikkuhiljaa loikkii matkoihinsa, kun ei saa ylimääräistä huomiota.


Syö jäätelöä ja katso Netflixiä koko päivä, jos siltä tuntuu. Sitten potkaise itseäsi takalistolle ja nouse siltä sohvalta. Lataa Tinder ja swaippaile ihan huviksesi, vaikket mitään sieltä etsisikään. Juo pullo viiniä, mutta älä tee sitä yksin. Älä tekstaa eksällesi humalassa – oikeastaan parempi olisi, jos et hetkeen tekstaisi hänelle ollenkaan. Ota yhteyttä kaikkiin niihin ihmisiin, joita et ehtinyt nähdä parisuhteesi aikana. Tee asioita, keskity itseesi ja kaikkiin ihaniin tyyppeihin ympärilläsi. Puhu erosta ystäviesi kanssa. Usko heitä, kun he sanovat, että ansaitset parempaa ja meressä on kuumia kultakaloja sinullekin. Prosessi on vain pakko käydä läpi, ja se on nopeampaa, kun et yritä kieltää tuntemuksiasi ja sulkeudu itseesi. Pidä katse edessäpäin. Takana ei ole mitään, mitä enää tarvitsisit.


Missä lienee vika, että vanhojen ystävieni seura ärsyttää minua tällä hetkellä suunnattomasti, vaikken koe mitään dramaattista tai käänteentekevää välillämme tapahtuneen?
Ymmälläni olen


Olisi mielenkiintoista kuulla, miten olette ystävienne kanssa alun perin tutustuneet ja millaisia elämäntilanteenne ovat nyt. Vanhoja ystäviä ei kannata kokonaan unohtaa, mutta joskus elämäntilanteet vain muuttuvat kovin erilaisiksi ja uudet ystävät sopivat niihin paremmin kuin alakouluvuosien Call of Duty -kaverit. Elämä muovaa persoonallisuutta ja mieltymyksiä tiettyyn suuntaan etenkin nuorena ja nuorena aikuisena. On mahdollista, että olette kasvaneet erilleen.  Tämänhän ei tietenkään tarvitse olla lopullista – voi olla, että olet nyt vain oman elämäsi ja kasvusi kanssa sellaisessa vaiheessa, että vanhat ystävät ja heidän tapansa ja juttunsa pännivät. Tähän ei tarvita mitään erityistä konfliktia, saatat vain olla itse nykyään sellaisessa tilanteessa, että kaipaat ympärillesi erilaisia ihmisiä. Voi olla, että yläkouluikäisenä teitä yhdistänyt Backstreet Boysin fanitus tai myöhäismurrosiän pussibreezerireissut eivät enää sido teitä yhteen tarpeeksi.

Joskus ihmissuhteiden on hyvä antaa vähän levätä. Ehkäpä ystävyytenne lämpenee vielä tulevaisuudessa, mutta eihän ystävyyttä voi pakottaa. En suosittele tuikkaamaan siltoja tuleen, mutta ehkä voisit ottaa hieman etäisyyttä ihmisiin, jotka ärsyttävät sinua. Ärsytys saattaa vähentyä, kun näet vanhoja ystäviäsi hieman harvemmin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti