torstai 22. joulukuuta 2016

ITSENÄISYYSPÄIVÄN VIETTOA

Suomalaisilla on hyvin erilaisia tapoja viettää itsenäisyyspäivää. Oma ehdoton suosikkini on lounastaa sukulaisten luona ja sitten illasta rentoutua kotona monien muitten suomalaisten tavoin seuraamaan Linnan juhlien pukuloistoa. En ole tottunut osallistumaan pienen kotipitäjäni itsenäisyyspäivän vähäiseen ohjelmaan. Minusta on mukavaa jakaa itsenäisyyspäivä sukulaisten kanssa hyvän ruuan parissa. Meillä on ollut jo hyvin pitkään tämä traditio ja se helpottaa huomattavasti joulunajan stressiä tavata mahdollisimman paljon sukulaisia.

Itsenäisyyspäivänä valtio tarjoaa erittäin suuren määrän ohjelmaa, mutta aina on mukavaa kehitellä juhlapyhiksi jotain pientä omaakin. Usein emme käytä itsenäisyyspäivän juhlaa vain sukulaisten kanssa jutellen, vaan usein kehittelemme sinne jotain pientä ohjelmaa musiikkiesityksistä runonlausuntaan. Olemme kuitenkin kokoontuneet juhlistamaan itsenäistä Suomea, joten yritämme kehittää siihen teemaan sopivaa ohjelmaa. Lounaaksi soveltuvat hyvin erilaiset joulunajan herkut, kuten kalat ja rosolli, mutta aivan täyttä jouluateriaa meille ei tarjoilla.

Kotiin saapumisen jälkeen on hyvä lämmittää hieman lisää glögiä ja istua teeveen ääreen katsomaan Linnan juhlia. Vuosi toisensa jälkeen sitä on vain jaksanut istua katsomassa, miten kutsun saaneet ihmiset tulevat kättelemään presidenttiämme. Sen lisäksi voimme arvailla, ketkä ovat saaneet kutsun sekä arvostella pukuja. Harvemmin katson Linnan juhlia ensimmäisiä tansseja pidemmälle, vaan siirryn perheen kanssa tekemään vielä jotain pientä ja katselemaan kahta ikkunalla palavaa kynttilää.

Näin minä siis normaalisti vietän itsenäisyyspäiväni. Kukin teistä lukijoista on viettänyt sen omalla tavallaan, mutta toivon, että se teillekin on ollut mieluisa ja arvokas juhla. Seuraavana vuonna Suomi onkin jo satavuotias, ja odotan innolla, että pääsisin näkemään miten Joensuussa tätä juhlistetaan, mikäli sukulaisten normaali ateria siirretään joulun kiireisiin.  


Teksti: Siiri Rantanen

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti