keskiviikko 2. marraskuuta 2016

TÄKYN MAATILASITSIT

Keskiviikko 21.9.2016 n. klo 17:30

Istun Agoralla kirjallisuuden seminaarissa. Kello alkaa uhkaavasti lähestyä kuutta. Minä, tunnollinen 5. vuosikurssin opiskelija, kuuntelen tietysti tarkkaavaisena luentoa tutkimusetiikasta. Keskittymiseni ei tietenkään herpaannu, vaikka ajattelenkin noin puolen tunnin päästä alkavia sitsejä. Ja sitä, että mahdollisesti myöhästyn ja saan rangaistuksen. Tai sitä, kuinka olen survonut koulureppuni täyteen sitsievästä (lue: kaljaa). Luentodia 8/20 menossa. Ei vittu.

Kello näyttää tasan 18:00. Myöhäistä, rankkua tulee. Minä ja muut sitseille suuntaavat opiskelutoverini kiemurtelemme tuoleissa. Joko viitsisi poistua?

Noin kello 18:15 professorimme antaa armoa ja päättää luennon. Sydämeni läpättää jo innosta ja tungen tavarat reppuun. Luennolla kitunut sitsikansa syöksyy ulos luokasta ja alkaa riuhtoa sitsivermeitä päälle. Kilpajuoksu Educalle alkakoon!

Kun sitten vihdoin saavumme saliin, jossa sitsit järjestetään, on ilo päässyt jo irti. Helan gårit on laulettu ja ensimmäiset snapsit kumottu kurkusta alas. Me mattimyöhäset saamme rangaistuksen, joudumme esittämään näkemyksemme Helsingin traktorimielenosoituksesta. Mielestäni esitämme omaperäisen ja tunteikkaan tulkinnan, mutta lehmien (toastit) mielestä esitys ei ole sitä, mitä sen olisi pitänyt olla. Höh.

Ja sitten hetki, jota olen koko päivän odottanut: saan istua sitsipöytään muiden täkyjen kanssa, ja sihauttaa auki taskulämpimän oluen. Helan går lauletaan uudelleen, jotta me myöhästyjätkin saamme kulauttaa Suomi-viinaa äänihuulten lämmikkeeksi. Hyi helvetti, kurkkua polttaa. Mutta silti on niin mukavaa. Pian saammekin jo nauttia ohjelmasta, sillä vuorossa on kaksi kaunista karaoke-esitystä. Ensimmäinen karaokeryhmä esittää vanhan kunnon klassikon: Popedan Ukkometson. Raikulimeiningin jälkeen toinen karaokeryhmä tulkitsee koskettavasti Paula Koivuniemen Aikuisen naisen.


Toasteilla on melkoinen yllätys sitsikansalle: Maajussille morsian -ohjelma on saapunut juuri meidän sitseillemme. Harvat ja valitut maajussi-sitsaajat saavat etsiä itselleen puolisoa kaikenmaailman lehmien, possujen ja jyväjemmareiden joukosta. Kilpailu on kovaa, mutta lopulta kaikille löytyy puoliso. Niin söpöä.

Kaiken yleisen ilottelun ja ohjelman seasta mieleeni jäi erityisesti Samuli Reunamon esittämä oodi vessalle. Se oli kaunista. Ja mielestäni oli ihan oikein, ettei Samuli pissannut tuolille ja sitä kautta myös karsinamme lattialle.

Pakko vaan todeta, että kyllä sitseillä on kivaa. Kaikille te, jotka ette ole vielä sitsanneet syystä tai toisesta: korjatkaa virheenne! Sitsit is life. Sitsit is love.Teksti: Meri Kinnunen
Kuvat: Meri Kinnunen ja Veera Savelius

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti