perjantai 4. maaliskuuta 2016

OPISKELIJAN LIIKUNNAN TURVAAMINEN SYKETTÄ-LIIKUNTAPALVELUN AVULLA

Täkyn uutuuttaan kimaltelevana liikuntavastaavana päätin kokeilla tämän mystisen Sykettä-liikuntapalvelun tarjontaa tämän kevään ajan. Valitettavasti moni uusista ahaa-elämyksistä on jäänyt ensikokeilun asteelle, koska osaan ryhmistä on hyvin vaikea päästä tai ne ovat aikataulullisesti vaikeassa kohdassa. Yllätyin kuitenkin positiivisesti kuinka monipuolisia ja eritoten erikoisiakin liikuntaharrasteita on tarjolla. Voin halutessani aloittaa monta eri kamppailulajia tai tanssahdella nykytanssista alkaen balettiin. Olisi suorastaan ihme, jos jollekulle jäisi valittamisen aihetta. Voisin silloin todeta, että nyt on syytä pitää se leipäläpi kiinni ja raahata olemuksensa lähimmän aktiviteetin huomaan.

Toki näin kliseisesti ilmaistuna laadusta täytyy myös maksaa. Korkeakoulut tarjoavat lukukausien alussa kahden viikon mittaiset ilmaiskokeilujaksot. Tämän jälkeen pelkkä palloilutarra maksaa sen 15 euroa (lukukausi) ja ryhmäliikuntoihin oikeuttava tarra on 30 euroa (lukukausi). Palloilutarralla pystyt osallistumaan ei-ohjattuihin salivuoroihin ja voit hyödyntää yliopiston kuntosaleja. Ryhmäliikunnat taas kattavat palloilulajien lisäksi kaiken muun. Suosittelisin siis ryhmäliikuntatarran hommaamista, sillä se mahdollistaa kuitenkin monipuolisemman setin. Vuodessa siitä kertyy yhteensä 60 euroa, joka ei mielestäni ole paha hinta laittaa liikuntaharrastukseen. Vuoden aikana nimittäin sinulla on mahdollisuus kokeilla ihan kaikkea. Sykettä-liikuntapalvelun tarjontaa pääset seuraamaan sen omilta verkkosivuilta sykettä.fi, jonne sinun täytyy vain luoda omat tunnukset. Sivulta löydät liikuntakalenterin, jossa on lueteltu jokaisen päivän aktiviteetit. Tärkeintä on muistaa ilmoittautua etukäteen. Tämä onnistuu viikkoa ennen kyseisen aktiviteetin ajankohtaa ja osan kohdalla kannattaa olla nopea, sillä ryhmät täyttyvät nopeasti ja paikkoja on hyvin rajallinen määrä.

Kartoitin hieman opiskelijoiden mielipidettä palvelun toimivuudesta ja usein negatiivista palautetta keräsi liikuntapaikkojen etäisyys ja ajankohta. Oma mielipiteeni on, ettei Joensuussa todellisuudessa mikään sijaitse niin kaukana, ettei sitä voisi pyörällä kulkea taikka omin töppösin. Näin talven aikaan sää on kuitenkin heittelehtinyt holtittomasti pakkasten ja loskakelien välillä, joten on ymmärrettävää, ettei matka taitu niin sujuvasti. Eräs uteluihini vastanneista totesikin mukavamielisesti kuntosalien aukioloaikojen olevan perseestä, koska niissä on mahdotonta käydä inhimilliseen aikaan eli illalla opintojen jälkeen. Sykettä-sivulta asiaa tarkistaessani huomasin, ettei salilla ollut viikolla useinkaan mahdollista käydä klo 18 jälkeen. Päivällä olevat aktiviteetit ovatkin enemmän niiden ilo, joiden kalenterit ovat päiväseltään varsin tyhjät. Toisten tunteita taas herättivät perumatta jätetyt sulkapallovuorot. Ilmoittautumisten perumiseen toivottaisiin siis lisää tarkkuutta, sillä tällä hetkellä tuntuu, ettei sitä hirveästi valvota. Intohimoiset sulkapalloilijat nimittäin tahtoisivat varata salivuoron useammaksi tunniksi. Useimmat kuitenkin kehuivat palvelun toimivuutta ja pitävät hintasuhdetta sopivana. Vaikkei myöhään illalla olisikaan mahdollista käydä kuntosalilla, on kuitenkin tarjolla monia muita harrasteita, kuten juuri aiemmin mainittu sulkapallo, jumppaa, nykytanssia ynnä muuta sellaista.

Allekirjoittaneen oma liikkuminen on opiskeluvuosien aikana jäänyt hieman vähäiseksi, koska aikaa on mennyt enemmän yliopiston, kämpän ja baarien muodostaman pyhän kolminaisuuden välillä ravatessa. Toki liikuntaahan sekin on, mutta liikunnasta saatava euforian tunne ja yhteisöllisyys jäävät hieman vähäiseksi. Lisäksi henkihieveriin juoksu on ehkä parasta mitä tiedän, eikä sille ole Joensuun yöelämässä tullut tarvetta. Innostuttuani Sykettä-liikunnoista huomasin pian kuinka helppoa on saada liikunnallisia harrastuksia opintojen oheen (kuulostaa hieman kumiselta mainoslauseelta, mutta pitää paikkansa!). Täytyy olla vain motivaatiota selvittää tällaisen palvelun olemassaolo. Voin vain siis todeta täkyille, että kyllä kannattaa laittaa se 30 euroa muuhunkin kuin paikallisten baarien kannatukseen. Kyllä ne puljut pysyvät pystyssä ilmankin.

Täkyläisen kokeiluviikot

Karate
Ensimmäinen kokeiluni oli karate. Sen tilana toimii Tikkarinteen ammattikorkeakoulun sali (jossa on kummallisen pehmeä lattia!). Pakkasmittari oli runsaasti pakkasen puolella, joten vuorasin itseni lämpimästi. Karatesta tulee totta kai ensimmäisenä mieleen (leffanörtti kun olen) Mr. Miyagin bonsai-puu höperrykset ja siihen aikaan söpön Ralph Macchion ihmeelliset kurkipotkut. Ennakko-odotukset olivat siis hyvin päätä huimaavat. Ehkä löytäisin oman elämäni Miyagin. Raahattuani pakkasen jäädyttämän olemukseni oikeaan paikkaan yllätyin, että paikalla tosiaan oli karate-vermeisiin pukeutuneita ihmisiä. Mr. Miyagia ei kuitenkaan näkynyt, mutten antanut sen häiritä.

Puolentoista tunnin karatemittelö aloitettiin lämmittelemällä eli juoksemalla ympyrää ja tekemällä lopuksi punnerruksia. Kuulostaa siis varsin simppeliltä. Totesin siinä vaiheessa pukeneeni aivan väärät vaatteet, sillä ne tunsivat outoa vetovoimaa lattiaa kohti. Lisäksi huomasin, että kroppani oli pahasti alavireessä. Hyvä että jaksoin punnertaa. Tämän nolon ensiesityksen jälkeen pääsimme viimein asiaan eli kokeilemaan karaten liikesarjoja. Opettelimme aluksi oikeanlaisen asennon käsille ja lyöntien sarjan. Piti muistaa hyvä ryhti ja jalkojen tukeva asento. Periaatteessa kyseessä on kuitenkin itsensä puolustaminen eli lyönnit ovat tarkoitettu vastustajan lyöntien torjumiseen. Pääsimme siis hutkimaan ihan olan takaa, mutta potkuihin emme sentään vielä päässeet. Auta armias. 

Oikeaoppisesti kädet laitetaan nyrkkiin ja vedetään kylkiin kiinni kämmenet ylöspäin. Oikea kohta on suunnilleen rinnan alapuolella. Vaikka voisi kuvitella, ettei tyhjän ilman lyöminen tuntuisi missään, niin loppujen lopuksi nopeat ja sykähtävät liikkeet saivat käteni ja kylkilihakset huutamaan hoosiannaa. Ei riittänyt että huitoi minne sattuu, vaan liikkeet tulivat tietyssä järjestyksessä ja piti kohdistaa tiettyyn pisteeseen. Ohjaajina meillä oli eritasoisia harrastajia. Jotkut olivat saavuttaneet mustan vyön, joka kertoo karaten täydellisestä ymmärtämisestä ja hallinnasta. Vihreä vyö taas kertoo ohjaajan hallitsevan perusteet.

Vaativimmaksi osuudeksi näin jalkojen ja käsien välisen liikkeen yhdistämisen, sillä tukijalkaa piti siirtää lyönnin voiman kasvattamiseksi. Usein toistettuna ja ohjaajien opastaessa liikkeet alkoivat jäädä hyvin muistiin. Kädet vain meinasivat väsyä, koska niitä jouduttiin jännittämään paljon. Ohjaajat olivat hyvin asiantuntevia ja tunnista jäi minulle hyvä fiilis. Seuraavana päivänä tunsin kyllä hyvin liikkuneeni ja olo ei ollut niin euforinen.

Tankotanssi
Seuraavaksi kokeilin tankotanssia, johon olin tuntenut outoa vetoa jo pitkään. Tankotanssi järjestetään Kuntokeskus Forever Joensuun tiloissa, joka sijaitsee yliopistolta noin kilometrin päässä Kanervalassa. Mukaan neuvottiin ottamaan minishortsit, juomapullo ja pieni pyyhe. En kuitenkaan ottanut shortseja mukaan (olivat hukkuneet kaappiin), joten kokemus jäi osin niistä johtuen hieman vajaaksi. Damn it. Paikalle ohjeistettiin tulemaan 15 minuuttia ennen varsinaisen tunnin alkua, koska osallistujien piti itse koota tankonsa. Tämä tietysti oli mielenkiintoista, sillä en ollut koskaan lajia niin läheltä seurannut, että olisin osannut itse tangon pystyttää.

Hiipparoidessani paikan päälle olin siis hieman ulalla kaikesta. Huomasin hetken pälyiltyäni että tangot oli kasattu nätisti nurkkaan, josta kipitinkin hakemaan potentiaalisen tanssikumppanini. En tiennyt, että tangoissa olisi ollut valinnanvaraa, joten tartuin röyhkeästi ensimmäiseen vastaantulijaan. Tanko ei ollut kovin painava ja kaltaiseni lihakseton nörttikin pystyi sitä heiluttelemaan kepeästi. En onneksi osunut kehenkään ja kiikutin tangon mahdolliselle tanssipaikalle. Yritin apinoida muiden tekemisiä, mutta siitä ei tullut mitään, koska minulla ei ollut edelleenkään mitään hajua mitä olin tekemässä. Oli vain minä ja tanko ja hiljainen mietteliäs hetki. Onneksi paikalle sattui sattumalta tulemaan lajia aiemmin harrastanut puolituttu, jolloin tangon pystyttäminen ei ollutkaan niin mahdoton tehtävä. Sivistyneesti orjuuttaessani hänet tietämyksensä varjolla, saimme tangon viimein paikalleen. Hän neuvoi minua myös auliisti kuinka liikkeet kuuluisi tehdä. Minulle selvisi myös mystisen pyyhkeen merkitys. Sillä hangataan tankoa hiostuneista kädenjäljistä puhtaaksi, jotta ote tangosta olisi mahdollisimman hyvä. Pyyhe ei ollut siis tarkoitettu vain oman tuskanhien pyyhkimiseen.

Valitettavasti toiseksi takaiskuksi paljastui itse tanko (matchini osoittautui pettymykseksi), jonka harrastajakin totesi älyttömän liukkaaksi. Oli siis minulle ensialkajana melkein mahdottomuus pysyä siinä. Ohjaajalla oli myös erikoinen taktiikka edetä hirmuisen nopeasti. Olisin toivonut hieman hitaampaa tahtia ja läheisempää neuvontaa. Toisaalta ryhmän koko oli 30 henkilöä, että se olisi ollut aika mahdotonta. Tankotanssi vaikuttaa myös niin suositulta, ettei ryhmien kokojakaan olisi järkevä pienentää. Kokeilin kuitenkin urhoollisesti roikkua tangossa, vaikka hankalaahan se oli. Olemattomat käsilihakseni joutuivat koville, sillä on aikamoinen urakka kannatella koko kroppaa tankoa vasten. Jännittävä kokemus oli kaikesta huolimatta ja olo olikin seuraavana päivänä kuin rekan alle jääneellä. Näin nätisti ilmaistuna. Opinpahan hieman pidättelemään naurua katsoessani Instagramin tyhmiä heinälatoromanssi – videoita. Nauraminen nimittäin sattui.

Humanistiopiskelijoiden sähly
Keskiviikkoisin klo 20:00–21.00 humanisteilla on mahdollisuus pelailla sählyä Tulliportin koulun liikuntasalissa. Tämä on siis niitä aktiviteetteja, joihin kelpaa pelkkä (huom. 15 euron) palloilutarra. En ollut lukion liikuntatuntien jälkeen pahemmin salibandymailaan koskenut, joten oli jännittävää päästä pelailemaan jotain joukkuepeliä pitkästä aikaa. (Olin aivan hurja pesäpallossa!) Jos en tässä tapauksessa voi ylpeillä superhyvillä sählynpelaaja taidoillani, voin ainakin kerskailla miten vaihdoin mailaan uuden lavan! Kyseessä oli aika omituinen prosessi, johon en nyt keskity tässä turinassa. Voin vain todeta lopputuloksen vaatineen aimo annoksen teippiä, ruuvimeisseliä, keitettyä vettä, käsilihaksia, mielikuvitusta, sirkustemppuja, sisukkuutta ja lopuksi sivistyneesti ilmaan heitettyjä kirosanoja.

Marssiessani paikan päälle (ehkä hieman epäröiden) huomasin, etteivät täkyt suorastaan ole valloittaneet tätä vuoroa. Johtunee siitä, että Täkyn innokkaimmat liikkujat ovat paenneet maasta muihin maisemiin. Tämä täkyttömyys tietysti kauhistuttaa mielen jos toisen. Täristessäni tieni saliin vastassa oli paljon kasvoja, jotka olivat Agoran käytäviltä etäisesti tuttuja tai sitten eivät ollenkaan tuttuja. Kaltaiseni erakkoluonne tunsi pientä pakokauhua. Tunsin itseni alastomaksi. Eihän minulla ollutkaan päällä kuin pitkät mustat trikoohousut ja urheilutoppi. Ei ollut mitään muuta mistä pitää kiinni kuin väkivaltaisesti kasaan survottu mailani, jonka lapa voisi tippua dramaattisesti hetkenä minä hyvänsä. En voinut edes elvistellä sählymailaotteillani. Olimmehan vasta tavanneet pari päivää sitten. Henkinen alastomuus ja uudet tyypit saivat minut pelokkaaksi. Puolustin kuitenkin Täkyn kunniaa ja oikeutta leikkimielisiin sählypeleihin, joten en voinut perääntyä. Loppujen lopuksi paljastui, etten ollut aivan surkea, olin vain monella tapaa järkyttävän huono. En kuitenkaan lannistunut tästä ensimmäisestä kankeasta alusta. Rohkaisin siis sählymailalla nuijitun ylpeyteni ja menin uudelleen piestäväksi. Tällä kertaa menikin jo paljon paremmin ja tein monta vahinkomaalia!

Vuorolla on minusta yleisesti mukava fiilis ja kaikki ovatkin tervetulleita mäiskimään. Kaikki siis mukaan!

Sykettä-jumppa
Kaikista näistä liikuntalajeista eniten ihastuin Noora Mäkelälammen pitämään Sykettä-jumppaan. Kyllä. Luitte oikein. Jumppaan. Joillekuille on voinut palaa verkkokarvoille kuva Donna Summerin Hot stuff -biisin tahdissa raajojaan pumppaavista keski-ikäisistä naisista permanenttikikkaroineen ja pinkkeineen trikoineen (ja nyt huomaan olevani ainut jolle on näin käynyt). Olin siis ajautumassa valonnopeudella sellaiseen soppaan. Mutta asiaan. Koska rakas äitini ei suostunut luopumaan yhdestäkään tuskanhientuoksahtavasta jumppamatostaan, jouduin sijoittamaan rahaa uuteen harrastukseeni. Tulisin siis pitämään siitä, vaikka henki menisi. Äitimuorini viisain neuvoin löytäisin etsimäni jumppahengen Tokmannilta. Tokmanni on kuitenkin kaukana, eikä urheilu ole hauskaa kuin ruutukaavan sisällä, joten päätin, että kun kerta lähdetään törsäämään rahaa muoviseen mattoon, niin mällätään sitten kunnolla. En harrasta piilomainontaa, joten en kerro minne harhaillessani löysin etsimäni. Vihjaan vain sen, että torille ei ollut pitkä matka. Jumppahengen hervoittamana ja taka-ajatuksena uudet nätit rintsikat päädyin siis vahingossa löytämään unelmieni maton. Voin sanoa, että tunne oli kuin juuri tämä matto olisi vedetty jalkojeni alta. Samaan aikaan tyrmäävä, huojentava ja veret päähän ryöpsähtävä tunne, joka sai minut eloon. Olin onnellinen. Olin onnellinen, ettei minun tarvinnutkaan koluta koko seutukuntaa. Olin jopa niin euforiafiiliksissä, ettei maton hinta 29,95 euroa saanut minua edes epäröimään. Matto oli löytänyt minut. Minun oli saatava se. Maksoi mitä maksoi. Se oli sävyltään harmaa ja siinä oli nätti sinivihreä pohja (jos mattoa voi niin intohimoisesti kuvailla). Ainakin kuvittelen sen olevan pohja. Voi olla, että olen käsittänyt koko maton olemuksen väärin. Se oli kaunis. Niin kaunis kuin matto voi olla.

Jos nyt oikeasti pääsisin asiaan, elikkä tätä jumppaa järjestetään kahdesti viikossa. Tiistaina on raskaampi jumppa klo 18:00 ja torstaisin klo 19:00 on kevyt jumppa. Ensimmäisellä kerralla syvävenyttelimme, mikä ei tietysti ollut kovin raskasta. Ehkä sen takia erehdyinkin menemään seuraavalle kerralle, jolloin ei todellakaan enää venytelty vain raajoja. Oli kuitenkin hyvä saada vinkkejä omaan venyttelyyn. Sitä kun ollaan aina niin kiireisiä, ettei niitä olevinaan ehdi tekemään. Lopputuloksen huomaa sitten kankeahkosta olemuksesta.

Jumpassa vaihtuu sisältö joka viikko eli joskus venytellään ja joskus taas huhkitaan ihan henkihieveriin. En suosittele menemään pienessä krapulanpoikasessa paikalle. On nimittäin sellainen meno, että saattaa kuukahtaa lopullisesti. Pidän erityisesti ohjaajan reippaasta ja ystävällisestä asenteesta. Lisäksi musiikkivalinnat ovat hyvin menevät ja liikkeisiin helposti yhdistettävät. Vaikka liikesarjat menisivät osaltaan ohi, niin musiikki voi viedä mukanaan omalla tavallaan. Suosittelisin torstain kevyttä jumppaa kaikille. Ei kannata huolestua taikka masentua vaikka aluksi kunto ei tuntuisi riittävän. Mitä useammin käy, sitä enemmän kehitystä tapahtuu. 

Teksti: Mirja Kallinen 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti