tiistai 3. marraskuuta 2015

ESITTELYSSÄ SIVUAINE: OPETUSHALLINTO


Kannattaa käydä, jos et halua, että sinua kusetetaan.”
 -opiskelija opetushallinnon sivuaineesta


Opetushallinto, eli reksiopinnot, on kasvatustieteen ja psykologian osaston tarjoama sivuaine, jonka suoritettuaan opiskelija saa asetuksessa Opetustoimen henkilöstön kelpoisuusvaatimuksista (986/1998) määritellyn opetushallinnon tutkinnon. Opintoja edellytetään, jotta henkilö on pätevä toimimaan koulujen ja muiden oppilaitosten johto- ja hallintotehtävissä (kunhan muut kelpoisuusvaatimukset täyttyvät).

Sivuaine on vähintään 25 opintopisteen laajuinen. Kokonaisuuteen kuuluu kolme pakollista opintojaksoa sekä vapaasti valittavia opintojaksoja. Valinnaisia opintojaksoja suoritetaan vähintään 10 opintopisteen verran.


Pakolliset opintojaksot:
-         Yleishallinto-oikeus 5 op
-          Koulutusoikeus 5 op
-          Virkamiesoikeus 5 op

Valinnaiset opintojaksot:
-          Informaatio-oikeus 5 op
-          Finanssihallinto-oikeus 5 op
-          Kunnallisoikeus 5 op
-          Arviointi kehittämisen tukena 3 op
-          Koulutuspolitiikka ja koulutusjärjestelmä 3 op
-          Organisaatiopsykologia 3 op
-          Työssä oppiminen ja henkilöstötyö 3 op
-          Johtamisen perusteet 6 op

Yleishallinto-oikeuden kurssilla syvennytään hyvään hallintoon; virkamiesoikeuden luennoilla keskitytään nimensä mukaisesti virkamiehiä (eli lähes kaikkia opettajia) koskevaan lainsäädäntöön. Koulutusoikeuden kurssilla paneudutaan koulutuskysymyksiin. Pakolliset opintojaksot antavat kattavan paketin hallintoa ja koulutusta koskevista oikeudellisista kysymyksistä.

Valinnaisia opintojaksoja opiskelija voi valita kiinnostuksensa mukaan. Esimerkiksi organisaatiopsykologian kurssilla perehdytään organisaatioiden toimintaan, tiimi- ja asiantuntijatyöskentelyyn sekä ongelmanratkaisuun. Työssä oppiminen ja henkilötyö -kurssilla tutustutaan työssä oppimiseen, henkilöstön kehittämiseen ja työhyvinvointiin. Johtamisen perusteissa käydään läpi keskeisiä johtamisteorioita sekä niiden soveltamista käytäntöön.


Teksti: Maarit Hotanen

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti