tiistai 5. toukokuuta 2015

TAMMIKUU COSTA DEL SOLILLA – OPETUSHARJOITTELU ULKOMAILLA

Olin jo opiskelemaan tullessani kuullut Espanjan Aurinkorannikolla sijaitsevasta suomalaisesta koulusta, ja tiesin haluavani sinne opetusharjoitteluun. Työelämäharjoittelun (ent. soveltava harjoittelu) tullessa ajankohtaiseksi ryhdyin tuumasta toimeen. Hain itselleni harjoittelupaikkaa Aurinkorannikon suomalaisesta koulusta yhdessä poikaystäväni kanssa, joka opiskelee myös aineenopettajaksi. Harjoitteluun hakeminen ja sinne lähteminen hoitui helposti, eikä aikaa ja vaivaa tarvinnut tuhlata monimutkaisiin järjestelyihin ja byrokratiaan.

Otimme yhteyttä Aurinkorannikon suomalaisen koulun rehtoriin toukokuussa 2014 ja kysyimme mahdollisuudesta tulla opetusharjoitteluun seuraavan vuoden tammikuuksi. Olimme aikaisin liikkeellä, sillä Suomalainen koulu on erittäin suosittu harjoittelupaikka ja paikat täyttyvät nopeasti. Me satuimme kuitenkin olemaan ensimmäiset harkkapaikkaa kysyvät ja saimme myöntävän vastauksen. Sähköpostilla saimme tarkempia tietoja ohjaajistamme ja heidän yhteystietonsa, jotka ilmoitimme WebOodissa samalla kun ilmoittauduimme harjoitteluun.

Aurinkorannikon suomalainen koulu - Colegio Finlandés

Asunnon harjoittelumme ajaksi vuokrasimme suomalaisesta vuokranvälitysfirma Tupasista. Lähetimme Tupasille heidän nettisivujensa kautta lomakkeen, jossa kysyimme asuntotarjouksia suhteellisen läheltä Suomalaista koulua. Saimme vastauksena pari tarjousta, joista toisen hyväksyimme. Asuntomme oli pieni, siisti, kalustettu kaksio, josta löytyi elämiseen tarvittavat liinavaatteet, astiat ja muut mukavuudet. Vuokran lisäksi maksoimme käyttämästämme sähköstä ja vedestä. Asioiminen Tupasin kanssa sujui jouhevasti ja mallikkaasti, eikä Tupasia ole muuta kuin kiittäminen. Asuntomme sijaitsi Suomalaisen koulun lähellä Los Pacosin kaupunginosassa Fuengirolan keskustasta koilliseen kukkuloille päin. Los Pacosissa asuu paljon suomalaisia, ja kadulla kuului ja näkyikin paljon suomea.

Aamupala asunnon parvekkeella.

Suomalainen aukio Los Pacosissa aivan Suomalaisen koulun lähellä.

Saavuimme Espanjaan 3. tammikuuta muutamaa päivää ennen joululoman loppumista. Ensimmäisinä päivinä tutustuimme asuntomme lähiympäristöön ja Los Bolichesin (osa Fuengirolan keskustaa) alueeseen. Etsimme reitin koululle ja ihastelimme merta ja hiekkarantaa. Alkuosa reissusta meni muutenkin ihmetellessä, sillä äkkinäinen siirtyminen Suomen pimeydestä Espanjan kirkkaaseen auringonpaisteeseen tuntui sekoittavan pään. Valoa oli niin paljon!

Lämmin ilma ja ranta jaksoivat kiinnostaa koko tammikuun ajan.


Aurinkorannikkoa Fuengirolan kohdalta.
Keskiviikkona 7. tammikuuta koitti ensimmäinen koulupäivämme. Menimme koululle aivan ymmyrkäisinä, sillä emme olleet juurikaan saaneet mitään infoa harjoittelusta etukäteen. Ensimmäinen päivä menikin tutustuessa henkilökuntaan, talon tapoihin, omaan ohjaajaan ja lukujärjestykseen. Ensimmäisen viikon seurasin ohjaajani tunteja, ja pian pääsin opettamaan myös itse. Sain harjoittelun aikana opettaa lukion äidinkielen 2. kurssia, kuutosluokkalaisia ja S2:sta ekaluokkalaisille, kolmos-nelosille ja yläkoulu-lukioikäisille. Vaikka harjoittelu vei aikaa ja voimia, aikaa jäi silti Fuengirolaan tutustumiseen, retkeilyyn ja Espanjasta nauttimiseen.

Opetusharjoittelun suorittaminen Suomalaisessa koulussa oli mahtava ja arvokas kokemus. Nautin harjoittelun joka hetkestä, ja tammikuun lopussa olin sitä mieltä, että harjoittelu olisi saanut jatkua toisenkin kuukauden. Suomalaisen koulun henkilökunta, oppilaat ja koulussa vallitseva yhteisöllisyys tekivät minuun suuren vaikutuksen. Sain harjoittelun aikana paljon arvokasta kokemusta ja opin paljon opettamisesta. Harjoittelun tekeminen muualla kuin Norssilla avasi lisäksi uuden näköalan koulumaailmaan.


Valtavasti hiekkarantaa ja ukkonen Fuengirolan yllä.


Liikkuminen: Liikkuminen Fuengirolassa onnistuu kävellen. Kaupungin laidalta toiselle on myös kätevää kulkea bussilla, joka kiertää tiettyä reittiä. Lentokentälle ja muihin rannikkokaupunkeihin Fuengirolasta pohjoiseen sujuu helpoiten renfellä eli lähijunalla.
Malaga: Suurempi kaupunki noin 30 kilometrin päässä Fuengirolasta.
Bioparc: Fuengirolan eläintarha, jossa pääsee vierailemaan lemurien aitauksen sisäpuolelle.
Granada ja Alhambra: Granada on kaupunki Sierra Nevadan vuoren juurella. Granadan suurin nähtävyys on Alhambran linnoitus ja palatsi. Granadaan on parin tunnin bussimatka Malagasta.
Mijas Pueblo: Valkoinen kylä Fuengirolan pohjoispuolella nousevan Mijas-vuoren rinteellä. Mijakseen pääsee sekä bussilla että kävellen. Mijas Pueblossa voi ihailla sinisillä kukkaruukuilla koristeltuja valkoisia taloja ja mahtavaa näkymää merelle.
Benalmadena: Turistirysä Fuengirolan ja Malagan välillä. Upeaa hiekkarantaa, Parque de la paloma (lintupuisto) ja SeaLife.
Plaza Mayor: Ulkoilmaostoskeskus aivan lentokentän vieressä. Vaatekauppoja laidasta laitaan. Renfellä pääsee aivan ostarin ovelle.



Espanjan Costa del Solilla sijaitseva Aurinkorannikon suomalainen koulu on yksityinen suomalainen peruskoulu, joka tarjoaa opetusta esikoulusta lukioon asti. Suomalainen koulu on Suomen perusopetuslain alainen ja se noudattaa suomalaista opetussuunnitelmaa.


Teksti: Maarit Hotanen
Kuvat: Maarit Hotanen

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti