tiistai 28. lokakuuta 2014

SÖPÖILYÄ TAKUN TAHTIIN JA PÄINVASTOIN – TAKU- JA SOPO-VASTAAVA

My vision. Järjestötoiminnassa ihan parhaita puolia on se, kuinka hyvin se totuttaa kokouskäytäntöön sekä kuinka paljon uusia tuttavuuksia sen kautta on mahdollista solmia. Itse olen tavalla tai toisella ollut mukana Täkyn toiminnassa aina fuksivuodestani saakka, ja hallituksen jäsenenä tämä vuosi on toinen kaikkiaan neljän kokonaisen vuoden sisällä. Järjestötoiminnasta minulla ei ole ollut kokemusta ennen yliopisto-opintojani, mutta olen hyvin tyytyväinen päätöksestäni lähteä rohkeasti mukaan. Nyt viidentenä opintovuotenani alkaa tuntua, että on aika siirtyä muihin kuvioihin. Vielä tämän syksyn jatkan enemmän tai vähemmän täysipäiväisesti toiminnassa mukana, sitten olisi sinun tilaisuutesi astua remmiin mukaan.

Anyway, hieman lisää tehtävistä sopo- ja TAKU-vastaavana, kun nämä himoitut nimikkeet nyt vapautuvat jakoon tulevan kauden hallituksessa.

Sopon eli sosiaalipoliittisen vastaavan toimihan on mitä antoisin, ja kenties niitä vaivattomimpia reittejä osaksi hallitustoimintaa. Käytännössä sopon tehtävä on käydä Isyyn sosiaalipoliittisen jaoston kokouksissa, joita pidetään yksi kuukausittain lukuvuoden sisällä, ja informoida siellä esilletuoduista keskeisimmistä asioista ainejärjestöä. Sopo-kokouksissa taas kuulee kaikkea jännää (ja osin käsittämätöntäkin) faktaa opiskelijoita koskettavista terveyteen, asumiseen ja muihin sosiaalisiin seikkoihin liittyvistä päätöksistä ja suunnitelmista. Myös käsitys muiden ainejärjestöjen kuulumisista ilman erillistä utelua tai salakuuntelua tulee mahdolliseksi.

TAKU-vastaava taas on astetta uudempi ilmiö osana järjestötoimintaa. Se on yhteistyölinkki kirjallisuudenopiskelijoiden sekä Taide- ja kulttuurialojen ammattijärjestön TAKU ry:n välillä. Kyseinen ammattijärjestö on osa Akavan erityisaloja, ja sillä on yhteistyötä eri puolilla Suomea yliopistoissa toimivien kirjallisuuden ainejärjestöjen kanssa. Käytännön tasolla TAKU-vastaavan toimiin sisältyy osallistuminen kahdesti vuodessa yhteistyötapaamiseen, joka järjestetään TAKU ry:n toimistolla Helsingissä. Tapaamisissa vaihdetaan kuulumisia ainejärjestöjen sekä TAKUn edustajien kesken leppoisan tuttavallisissa tunnelmissa. Kokoontumiset ovat pienimuotoisia ja luonteeltaan rennon tuttavallisia. TAKU ry korvaa kohtuulliset matkakulut, joita kokoontumiseen saapumisesta yhteyshenkilölle/-henkilöille koituu. Lisäksi TAKU-yhteistyön kautta vastaavan on mahdollista päästä osalliseksi myös muista pienistä oheiseduista, kuten ilmaisesta sisäänpääsystä kirjamessuille tmv… TAKUn toivomus on, että vastaavana toimii henkilö, joka on tai liittyy TAKUn jäseneksi. Jäsenyys on opiskelijalle maksuton. Esimerkiksi mikäli olet pääaineeltasi kirjallisuudenopikelija, et todellakaan aio opettajaksi, mutta et oikein tiedä mitä himskattia voisit opintojesi jälkeisessä tulevaisuudessa tehdä, olisi tämä aivan erityisen oivallinen tilaisuus saada näkymää mahdollisuuksiin, kokemusta sekä ideoita tulevaan. Ja vaikka pääaineesi olisikin suomen kieli, ei sekään auttamattomasti sulje pois TAKUlaisuuden mahdollisuutta.

Osaltani voin erittäin lämpimästi suositella sopo- ja TAKU-vastaavana toimimista. Kokemus on avartanut paljon ja tarjonnut uusia kokemuksia opintojen ohelle. Pieninkin kiinnostus ja aavistus uteliaisuudesta on tarpeeksi! Minulta voit kysellä lisää ja voin luvata, etten tiedä lähellekään kaikkea, jos ylipäänsä jotakin. Terveisin, Marika Asukas, maras@student.uef.fi

Teksti: Marika Asukas

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti