tiistai 14. maaliskuuta 2023

PÄÄKIRJOITUS

Itäkynässä on koittanut jälleen uusi kausi, ja tämän tekstin kautta teitä tervehtii uusi päätoimittaja!


Itäkynä-vastaavaksi ryhtyminen on osa yritystäni omistaa tämä vuosi työelämätaitojen harjoittelemiselle. Aivan yhtäkkiä luennot ovat vaihtuneet kokouksiin, palavereihin ja haastatteluihin, ja esseiden sijaan näyttöni on täyttynyt muistiinpanoista, esityslistoista, käsikirjoituksista, PowerPoint-esityksistä, kyselyistä ja sähköposteista (sekä tietoteknisistä ongelmista). Välillä hirvittää. Entä jos työelämäkin tulee olemaan tällaista hajanaista sekoilua? Joku voi tietenkin nauttia edellä mainitusta täysin palkein, mutta minulla on tarve istua rauhassa alas ja keskittyä. Juuri äsken sainkin heittäytyä läppärin kera auringonpaisteen lämmittämälle sohvalle kodin hiljaisuudessa. Oli mukavaa yrittää pitkästä aikaa tuottaa koherentti tekstikokonaisuus, jota pääkirjoitukseksikin kutsutaan.


Tuntuu, että mukavuudesta puhutaan opiskelu- ja työelämässä aivan liian vähän. Joku pöhinäpetteri saattaa jopa väittää, että kehittyäkseen ihmisen on tarpeellista astua epämukavuusalueelleen. Kenties väite pätee, jos tavoitellaan massiivista lihaskasvua, mutta (humanisti)opiskelijaa pakonomainen suorittaminen ja kuormittuminen eivät palvele. Oivaltaminen, oppiminen ja asioiden kokonaisvaltainen hahmottaminen tapahtuvat parhaiten mukavuusalueella, eli silloin kun olo on virkeä, rento ja vastaanottavainen.

 

Totta kai elämässä tulee vastaan tilanteita, jolloin epämukavuusalueelle mennään ja rytinällä. Ei riitä, että ihmiset kohtaavat kriisejä henkilökohtaisessa elämässään, vaan myös viime vuosien maailman suuret tapahtumat koronasta Venäjän hyökkäykseen ovat pitäneet monet varpaillaan. Kaikelle ikävälle täytyy kuitenkin yrittää etsiä vastapainoa. Minä pyrin takaisin mukavuusalueelleni muun muassa valokuvaamalla luonnossa ja käymällä avannossa. Jälkimmäinen saattaa kuulostaa siltä paljon puhutulta epämukavuusalueelta, mutta lupaan, että hyisessä vedessä pulahtaminen nollaa ylikierroksilla käyvän kehon oikein mukavasti.

 

Ehkä yllä kirjoittelemani on antanut lukijalle jo osviittaa vuoden ensimmäisen Itäkynän sisällöstä. Numeron teemana on nimittäin hyvinvointi. Luvassa on aiheen tarkastelua monesta näkökulmasta niin kevyellä kuin vakavallakin otteella. Uutena Itäkynässä starttaa Täky testaa -juttusarja, jonka ensimmäisessä osassa täkyläiset jalkautuivat testaamaan Joensuun opiskelijahintaiset ravintolat. Viihtyisiä hetkiä Itäkynän parissa!

 

Sinja Ylisiurua

Päätoimittaja Täkyn armosta

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti