perjantai 29. huhtikuuta 2022

VAPPUGALLUP


Vabugallub

Aloitin tänä vuonna erikoisemman lähtölaskennan vappuun aurinkoisena maanantaina, kun marssin Carelialle suorittamaan elämäni ensimmäistä katugallupia. Myönnän, että jopa sosiaaliselle perhoselle on puistattava ajatus mennä häiritsemään viattomia siviilejä keskellä lounastuntia päivän polttavilla vappukysymyksillä, mutta halusin ottaa haasteen vastaan sen jälkeen, kun lupasin päätoimittajallemme kaksi juttua enkä saanut ensimmäistäkään aikaiseksi. Hups.

Lähdin selvittämään seuraavaa:

1. Mitä alaa opiskelet?

2. Miten aiot viettää vappua?

3. Onko vapun vietto jo aloitettu?

4. Heliumpallo vastaan serpentiini


Näin ensimmäisen uhrini keskellä Carelian aulaa. Hän oli ollut puhelimellaan hyvät kymmenen minuuttia ja hymyili itsekseen, joten hän ei vaikuttanut vaikeasti lähestyttävältä. Tämä nimettömänä pysynyt mukava nuori mies kertoi olevansa työlounaalla ja ehti vastata serpentiinin olevan parempi kuin heliumpallo, ennen kuin lähti kiiruhtaen ulko-ovia kohti. Jäin tuijottamaan hänen peräänsä huvittuneena siitä, että jännitän haastattelemista aivan turhaan. Seuraavaksi lähestyin kahta hyväntuulista kauppatieteiden opiskelijaa, Eliasta ja Weetiä. 

– Vappua vietetään ainejärjestön jutuissa pitkin viikkoa ja varsinaisena vappupäivänä 1.5. ainejärjestö järjestää piknikin. 

Molemmat valitsivat serpentiinin vappuisemmaksi!


Päätin vaihtaa taktiikkaa ja kärkkyä, jos ruokalasta poistuvissa olisi kiireettömän näköisiä opiskelijoita. Ensimmäinen pysäyttämäni kaksikko säikähti ja katsoi minua silmät lautasina, kun ystävällisesti kysyin, että olisiko heillä ollut hetki aikaa. Jatkossa menen suoraan asiaan…

Yleistä kasvatustiedettä opiskelevat Anni ja Pinja kertoivat viettävänsä vappua ”täysin vastakohtina”. Anni kertoo nauravaisena, että on menossa Amsterdamiin ystäviensä kanssa, ja Pinja komppaa samalla energialla viihtyvänsä kotona. Anni oli ehtinyt käydä myös 8-approilla vappua käynnistelemässä.

- Mitenkäs tämä pallo vai serpentiini?

- Aika paha! Molemmat huudahtavat.

- Kyllä se serpentiini on vappuisempi, sitä saa laitettua tänne kivasti. Anni sanoo samalla nopeasti viittoen serpentiinin ripustusliikkeitä.

Tuttuja kasvoja naulakoilla: suomen kielen ja kirjallisuuden opiskelija Henna ja metsätalousinsinööriopiskelija Eemil tulevat viettämään vappua opiskelijatapahtumien merkeissä. Tuutorinakin toimiva Henna mainitsee odottavansa fuksien kostajaisia, ja Eemil toteaa hiukan itsekin yllättyen tulevista menoistaan: 

– Niin! Huomenna alkaa vapun vietto!

Serpentiinille kaksi ääntä!


Tähtihetkeni galluphaastattelijana oli ehdottomasti se, kun nappasin ruokalaan jonottavat suomen kielen ja kirjallisuuden opiskelijan Ainon sekä maantieteen opiskelijan Veeran ja jonotin heidän kanssaan linjastolle asti haastatellen molempia. Ja kyllä, oli varmasti kiusallisen näköinen hetki, mutta jää oli murrettu.

- Ei leijonan metsästykseen päästy kavereiden kanssa, niin meillä on omat menot sitten. Aino kertoo.

- Joo ehdottomasti omien kavereiden kanssa vietetään vappua. Veera komppaa.

Aino oli aloittanut vappuilun myös 8-approilla.

Tässä vaiheessa otamme suuren harppauksen kohti linjastoa, ja sain pikaisesti kaksi ääntä serpentiinille. Toivotin molemmille hyvää ruokahalua ja hipsin karkuun kokien myötähäpeää siitä, että saatoin hiukan viivyttää heidän ateriointiansa. Hukka periköön, jos näin on!


Viimeisenä aulassa kohtaan suomen kielen ja kirjallisuuden opiskelijan Elsan. Hän odottaa ystäväänsä syömään ja kertoi keräävänsä edelleen voimia vappuun, joten juhlilta on vielä toistaiseksi vältetty. Pohdin ääneen sitä, että pyrkimys oli olla haastattelematta liikaa suomen kielen ja kirjallisuuden opiskelijoita tässä gallupissa, jotta saataisiin laajempi kuva opiskelijoiden vappumenoista, johon Elsa tokaisi itsevarmasti esiintyvänsä ”vaikka Erkkinä” gallupissa. En tiedä, onko meillä täkyläistä, jonka nimi olisi Erkki, mutta salanimellä esiintyminen herätti huvitusta meissä molemmissa.

Elsa kertoo metsästävänsä leijonaa vappuna, osallistuvansa vappukulkueeseen ja topakasti valitsee heliumpallon vappuisemmaksi.

 

Joensuun vappukansa on äänestänyt serpentiinin vappuisemmaksi äänin 9–1!

Olitpa siis kotona, opiskelijatapahtumissa, Amsterdamissa tai metsästämässä leijonaa, toivotan sinulle oikein ihanaa ja serpentiinintäyteistä vappua!

Erityiskiitos jokaiselle kylläiselle tai nälkäiselle opiskelijalle, joka osallistui gallupiin! <3

 

- Senjo Strandman

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti