TÄKYLÄISET SUOSITTELEVAT: JOULUISIA
RESEPTEJÄ KAIKKIEN MAKUUN
Onko mitään parempaa jouluruokaa kuin laatikot? Ei ainakaan
meidän perheessämme. Niin kauan, kun muistan, on äitini valmistanut kummitätini
kanssa joka vuosi kahdelle perheelle isot määrät lanttulaatikkoa,
porkkanalaatikkoa ja sekametelilaatikkoa. Vasta viime vuosina olen ymmärtänyt,
että sekametelilaatikko ei ole mikään yleinen konsepti, vaan vain äitini ja
kummitätini keksintö. Sana sekameteli kuvaakin laatikkoa hyvin: siihen
laitetaan vähän kaikkea – ehkä sitä, mitä on jäänyt yli lanttulaatikon ja
porkkanalaatikon valmistamisesta. Kuitenkin vuosien laatikkojen valmistamisen
jälkeen on äitini kirjoittanut sekametelilaatikon ohjeen ihan ylös itselleen,
ja nyt haluaisin jakaa sen teille täkyläisille.
Tästä ohjeesta tulee 3,5 litraa valmista sekametelilaatikkoa,
joten halutessasi pienemmän määrän suosittelen vaikka puolittamaan ohjeen
humanistin matikalla.
Sekametelilaatikkoon tarvitset:
· 1 kg lanttuja
·
1,5 kg porkkanoita
·
3 omenaa
·
2 sipulia
·
6 pientä perunaa
·
2 dl kermaa
·
voita
·
siirappia
·
muskottia
·
valkopippuria
·
korppujauhoja
Toimi näin:
1. Kuori
ja pilko lantut, porkkanat, omenat, sipulit ja perunat. Keitä kattilassa
pehmeäksi.
2. Kaada
vesi pois kattilasta ja soseuta sauvasekoittimella tai yleiskoneella kattilan
sisältö.
3. Laita
sekaan kerma, voita ja siirappia oman maun mukaan.
4. Mausta
muskotilla ja valkopippurilla. Maista seosta välissä ja lisää jotain maustetta
tarvittaessa.
5. Kaada
seos pieniin vuokiin tai yhteen isoon vuokaan ja ripottele päälle
korppujauhoja.
6. Paista
uunissa 200 asteessa noin 40 minuuttia.
Suklaan ja erityisesti appelsiinisuklaan ystäville
suosittelen meidän perheemme joulupöytää monena vuonna koristanutta jouluhalkoa.
Jouluhalko (Bûche de Noël) on helppo kääretorttuleivos, joten leipojan ei
tarvitse olla mikään ammattilainen!
Jouluhalkoon tarvitset:
Suklaakääretorttupohja:
·
3 kananmunaa
·
1 dl sokeria
·
¾ dl perunajauhoja
·
2 rkl kaakaojauhetta
·
1 tl leivinjauhetta
Täyte ja kuorrute:
·
200 g maitosuklaata
·
2 appelsiinia
·
2 dl ranskankermaa
·
4 dl vaahtoutuvaa kermaa
·
kaakaojauhetta
Toimi näin:
1. Valmista
kääretorttupohja: Vaahdota kananmunat ja sokeri vaaleaksi vaahdoksi. Yhdistä
kuivat aineet toisessa kulhossa. Siivilöi ne muna-sokerivaahtoon. Sekoita
rauhallisesti käännellen tasaiseksi taikinaksi.
2. Kaada
ja tasoita taikina leivinpaperilla vuoratulle uunipellille. Paista torttupohjaa
225 asteessa seitsemän minuuttia.
3. Laita
pöydälle valmiiksi toinen leivinpaperi ja ripottele sille sokeria. Kumoa valmis
torttupohja sen päälle heti kuumana paistopaperin reunoista pidellen. Poista
paistopaperi heti. Anna levyn jäähtyä leivinliinan alla.
4. Valmista
sitten täyte: Sulata suklaa vesihauteessa tai mikrossa. Pese appelsiinit
huolellisesti ja raasta niiden oranssi kuori. Sekoita kuoriraaste ja
ranskankerma hieman jäähtyneeseen suklaasulaan.
5. Vaahdota
kerma ja lisää se suklaaseokseen rauhallisesti käännellen, jotta vaahto ei
laskeudu.
6. Levitä
täytettä kääretorttuun 1–1½ cm paksuudelta, mutta jätä toiselle pitkälle
sivulle noin 3 cm ilman täytettä.
7. Aloita
rullaaminen kohti täyttämätöntä sivua. Tee napakka rulla, kiedo se
leivinpaperiin ja nosta jääkaappiin. Peitä myös loppu täyte ja laita
jääkaappiin odottamaan. Anna vetäytyä kylmässä noin 1–2 tuntia.
8. Leikkaa
kääretortun päät tasaisiksi. Leikkaa päistä sen jälkeen pois vinot palat. Aseta
sen toinen pala tarjoiluvadille kääretortun kylkeen ja toinen hieman
kääretortun päälle. Mallaa, näyttääkö kokonaisuus halolta.
9. Kuorruta
halko lopulla täytteellä. Pieni voi- tai palettiveitsi on hyvä apuväline.
Siilaa päälle halutessasi kaakaojauhetta.
(Resepti: K-ruoka.)
Jos kaipaat joulupöytään jotain kirpeän ja makean sekoitusta,
ovat kinuski-karpalofudget oiva valinta! Fudgejen valmistus voi olla hieman
haastavaa, sillä lämpötilaa tarkastaessa täytyy olla tarkka.
Tarvitset:
·
200 g valkosuklaata
·
2 dl sokeria
·
1 prk (2,5 dl) kinuskikermaa
·
50 g voita
·
½ tl suolaa
·
1 dl kuivattuja karpaloita
·
ruokalämpömittarin
Tee näin:
1. Rouhi
valkosuklaa valmiiksi.
2. Mittaa
kattilaan sokeri, kerma ja voi. Kuumenna hiljalleen sekoittaen, kunnes sokeri
on sulanut tasaisesti seokseen. Jatka keittämistä miedolla lämmöllä, kunnes
seos on 116-asteista välttäen sekoittamista.
3. Nosta
kattila liedeltä. Lisää joukkoon valkosuklaa ja vatkaa muutama minuutti, kunnes
seos jäähtyy hiukan ja kuohkeutuu. Sekoita vielä nopeasti joukkoon suola ja
karpalot.
4. Kaada
seos kelmulla tai leivinpaperilla vuorattuun leipävuokaan (n. 12 × 25 cm)
5. Anna
jähmettyä jääkaapissa peitettynä yön yli.
6. Leikkaa
paloiksi ja säilytä viileässä.
(Henna
Ehrukainen suosittelee tätä Valion reseptiä.)
Jos kaipaat jotain hieman erilaista suolaista joulupöytään,
kannattaa ehdottomasti kokeilla seuraavia herkkuja: rapeaa paistettua ruusu- ja
lehtikaalia tai vegaanista ja gluteenitonta ranskalaista linssipataa. Nämä
herkut sopivat hyvin syötäviksi muulloinkin kuin jouluna!
Neljään annokseen paistettua
ruusu- ja lehtikaalia tarvitset:
·
200 g ruusukaalia
·
150 g lehtikaalia
·
1 valkosipulinkynnen
·
2 rkl voita (vegaaniseen versioon tämän voi
vaihtaa kasvirasvaan)
·
1 rkl oliiviöljyä
·
1 rkl sitruunamehua
·
ripauksen suolaa, mustapippuria ja sokeria
·
½ granaattiomenan siemenet
Tee näin:
1. Poista
ruusukaaleista uloimmat lehdet ja kova kanta. Huuhtele kaalit lävikössä.
2. Puolita
ruusukaalit ja suikaloi lehtikaalit.
3. Kuumenna
voi ja öljy paistinpannulla. Lisää kaalit ja paista niitä käännellen muutama
minuutti.
4. Mausta
sitruunamehulla, suolalla ja mustapippurilla sekä ripauksella sokeria.
5. Lisää
lopuksi joukkoon granaattiomenan siemenet ja vie tarjolle.
6. Vinkki: kokeile ruusu- ja lehtikaalin mausteena myös murskattuja fenkolinsiemeniä tai korianterinsiemeniä.
Kuva: Laura Riihelä |
4–6 annokseen ranskalaista
linssipataa tarvitset:
Mikä olisi parempi lisuke joulupöytään kuin paistetut
perunat? No ei mikään! Tämä helppo ja herkullinen ohje kannattaa ottaa
käyttöön, jos kaipaa tavallisen muusin tai keitettyjen perunoiden tilalle
jotain uutta. Tarvitset: ·
jauhoisia perunoita ·
voita ·
suolaa ·
pippuria ·
oliiviöljyä ·
1 kokonaisen valkosipulin ·
tuoretta rosmariinia Tee näin: 1. Kuori
perunat, ÄLÄ pilko. 2. Keitä
enintään 15 minuuttia. 3. Kaada
perunat siivilään ja ronskisti ravistele, jotta perunan pinnasta tulee rosoinen.
Anna seistä muutaman minuutin, jotta ylimäärinen kosteus lähtee. 4. Asettele
perunat vuokaan, jossa ne mahtuvat olemaan rennosti, ei tiiviisti. Laita
vuokaan nokare voita, pirskottele öljyä, lisää suolaa ja pippuria ja sekoita. Heittele
sekaan valkosipulin kynnet. 5. Paista
180 asteessa noin tunti tai kunnes perunat ovat rapeita ja kultaisia. 6. Ota
perunat ulos uunista ja painele ne perunasurvimella hiukan litteämmiksi, mutta
ei kuitenkaan yli puolen välin. Näin saadaan perunoihin lisää pintaa, joka
rapeutuu vielä uunissa. 7. Lisää perunoiden sekaan tuoreen rosmariinin oksia ja pirskottele öljyllä. Paista vielä noin 20 minuuttia. Kuva: Kaija Kinnunen (Näitä Jamie Oliverin paistettuja perunoita suosittelee Kaija Kinnunen.)Oikein maukasta joulua kaikille! T. Elina Kuva: Elina KurttioToimittanut: Elina Kurttio |
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti