sunnuntai 19. joulukuuta 2021

ITÄ-SUOMEN YLIOPISTON HENKILÖKUNNAN YSTÄVÄKIRJA, OSA IV

 

Itä-Suomen yliopiston henkilökunnan ystäväkirja:           

 

Nimeni on: Hanna Lappalainen

 

Ammattini on: suomen kielen professori

 

Milloin aloitin nykyisessä ammatissani: elokuussa 2021

 

Kuinka päädyin ammattiini: Alakoulun opettajani oli aivan ainutlaatuinen persoona, joka sytytti innostuksen suomen kieleen. Opintojen aikana opettajan työ tuntui pelottavalta, sen sijaan gradun teko sytytti ihan liekkeihin.

 

Mikä on työhistoriani: Laukkukaupan myyjä ja pankissa maksuliikenneselvittelyn työntekijä, tutkimusapulainen, assistentti, tutkija ja yliopistonlehtori.

 

Minusta mieluisin: 

 

Kirjailija: Paha kysymys, mutta esimerkiksi Sirpa Kähkönen ja Ulla-Lena Lundberg ovat kestosuosikkejani.

 

Teos: Romaaneista on niin vaikea valita, että valitsen tähän ammatillisesta osastosta Heikki Paunosen Suomen kieli Helsingissä ja Pirkko Nuolijärven Kolmannen sukupolven kieli, joita olen lukenut opiskeluajoista lähtien ja joihin palaan yhä uudelleen.

 

Elokuva: En ole suoraan sanoen kovin ahkera elokuvien katselija, mutta mieleen on jäänyt yhteinen kokemus, kun katsoimme muutama vuosi sitten kuopuksen kanssa Klaus Härön Miekkailijan, joka teki meihin molempiin vaikutuksen.

 

Näyttelijä: Apua ja noloa! En koskaan paina näyttelijöiden nimiä mieleen.

 

Tekeminen: Marjastus ja sienestys, talvella hiihtäminen.

 

Eläin: Kissa mutta ehkä seuraavaksi koira, sillä Maisa-kissa katosi mystisesti lokakuun lopussa eikä moista kestä toista kertaa.

 

Väri: sininen

 

Ruoka: Kala- ja sieniruuat, esimerkiksi paistettu kuha ja korvasienimuhennos

 

Mietelause: Kaikesta selvitään!

 

Koulussa oli:

 

Mieluisin oppiaine: Vähän vaihdellen sen mukaan, millaisia opettajia oli, mutta esimerkiksi maantieto ja historia innostivat läpi vuosien.

 

Vaikein oppiaine: Kuvaamataito. En ikinä saanut aikaiseksi sellaista, mihin olisin ollut vähääkään tyytyväinen.

 

Hauskin muisto: Parhaat muistot ovat luokilta 3–6 Oulun Teuvo Pakkalan koulusta musiikkiluokalta. Originelli opettajamme vei meidät kahdelle ikimuistoiselle luokkaretkelle, joilla matkustimme ympäri Suomea. Matkan varrella kuoromme kajautti lauluja niin Puijon tornissa kuin yöpuvuissa Valamon luostarissa. Ajat olivat hieman toiset 1980-luvulla, sillä meitä 32:ta oppilasta ei ollut kaitsemassa muita kuin pelkkä oma ope, ja saimme nukkua keskenämme vuokramökeissä niin Savonrannalla kuin Virolahdella. Virolahdella iski hurja ukkosmyrsky yötä vasten. Kukaan ei tunnustanut pelkäävänsä, mutta kummasti hakeuduimme kaikki kuusi tyttöä samaan petiin.

 

 

Jouluspesiaali:

 

Miten aiot viettää joulua: Kotona pienen muuttokaaoksen keskellä syömällä suklaata, tekemällä riittävän isoja palapelejä ja käymällä hiihtolenkeillä herkkujen syönnin vastapainoksi. Taatusti pelataan myös lautapelejä.

 

Mieluisin jouluruoka/-herkku: joulun kalaherkut, perinteiset laatikot ja tietenkin suklaa

 

Jouluterveisiä opiskelijoille: Jouluna kannattaa pitää hyvällä omallatunnolla lomaa ja ladata akkuja.
 

 

 

 

 

Toimittanut: Johanna Sacklén


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti