Suomalaiset viettävät itsenäisyyspäivää hyvin erilaisin tavoin. Toiset osallistuvat kulkueisiin ja kaupungin itsenäisyyspäivän tapahtumiin, toiset istuskelevat kotona katsomassa Tuntematonta sotilasta sekä Linnan juhlia, kun taas jotkut syövät itsenäisyyspäivän kunniaksi juhlalounaan ja juhlistavat Suomen itsenäisyyttä sukulaistensa kanssa. Itse olen tottunut viettämään itsenäisyyspäivän sukulaisten kanssa, mutta ehkä joku vuosi innostun juhlistamaan sitä esimerkiksi seuraamalla soihtukulkuetta. Vaihtelu kun virkistää, etenkin näin monipuolisena juhlapäivänä.
Yksi suomalainen itsenäisyyspäivän traditio on kuitenkin aina kiehtonut minua, nimittäin kahden kynttilän sytyttäminen. Kynttilän voi sytyttää monista enemmän tai vähemmän symbolisista syistä, mutta itsenäisyyspäivän kynttilöiden tarina on minusta hyvin mielenkiintoinen. Kahden sinivalkoisen kynttilän polttaminen on nykyään varsin vakiintunut itsenäisyyden juhlistamisen symboli, mutta kahden kynttilän polttamisella on pidemmät perinteet, ja niiden symbolinen arvo on hieman toinen. Kaksi palavaa kynttilää ikkunalaudalla on aina sota-ajoista lähtien symboloinut turvaa. Ensimmäisen maailmansodan aikaan suomalaiset polttivat kahta kynttilää ikkunalaudalla viestiäkseen jääkäreille, jotka halusivat pitää toimensa salassa venäläisiltä, että heidän talonsa olisi turvallinen majapaikka.
Ajatus kahdesta kynttilästä turvapaikan symbolina on minusta kiehtova, sillä se saa niin elävän mielikuvan nousemaan mieleen: kuvan nuoresta, joka on talvisessa, kylmässä Suomessa aloittanut pitkän matkansa tullakseen jääkäriksi. Illan laskeutuessa hän vaeltaa ja vaeltaa miettien, mistä hän saattaisi saada turvapaikan itselleen. Ajat kun ovat hyvin vaaralliset. Kulkiessaan hän huomaa talon, jonka tuvan ikkunalaudalla palaa kaksi kynttilää, ja hän tietää löytäneensä turvapaikkansa.
Muistetaan mekin nyt joulurauhan jälkeenkin pitää toisistamme huolta. Vain ja ainoastaan yhteistyöllä me saamme pidettyä tämän maan kasassa myös tuleville sukupolville. Laitetaan mekin vertauskuvallisesti kaksi kynttilää palamaan. Annetaan tukea ja turvaa niille, jotka sitä tarvitsevat.
Teksti ja kuva: Siiri Rantanen
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti