perjantai 21. kesäkuuta 2019

Yhteistä juhlaa

Vapusta juhannukseen

Vappu on yleensä ollut minulle täydellinen merkki kesän alulle. Vain kuukausi ja kesäloma koittaa. Joillakin tosin luennot päättyvät jo vappuun, mutta toiset jaksavat puurtaa opintojaan vielä kesälläkin. Tänä vuonna vabu ei lobu -lausahdus kuului pitkin vappuaattoa ja -päivää. Miksi opiskelijan juhla tosin loppuisikaan? Vapun jälkeen on hyvä istua kavereiden kanssa piknikillä taikka terassilla hyvän sään salliessa, ja alkukesä muutenkin tuo mukanaan paljon erilaisia tapahtumia, joihin osallistua yhdessä. Vapun tunnelma tietysti kuuluu vapun juhlapäiviin, mutta piknik, livemusiikki, vapun herkut ja kavereiden seura ovat jotain, mitä ei tarvitse sitoa vain näihin juhlapäiviin. Ennen kuin huomaakaan, kesäkuu on jo saavuttanut juhannuksen, joka nuorille yleensä myös merkitsee kavereiden kanssa vietettävää juhlaa.

Muistan vappua edeltävinä päivinä valitelleeni säätä. Katsoin peloissani säätiedotetta, joka lupasi kylmää keliä ja sadetta. Onneksi Joensuun vappu ei kuitenkaan pettänyt. Auringonpaisteessa pärjäsi hyvin ilman takkia, ja mielessä oli kirkkaana, että kyllä ne kesäkelit vielä koittavat. Kulkueessa kulkeminen, piknik ja kavereitten kanssa hengailu ovat vapun parasta antia. Juhlan tuntu on käsin kosketeltava. Sen tunnelman muistoa kannan aina vuodesta toiseen uutta vappua odottaen. Nyt vapusta on taas ehtinyt vierähtämään useita viikkoja. Vabu ei lobu -teemaa olen pyrkinyt pitämään yllä juomalla kotitekoista simaa, hengailemalla kavereiden kanssa joko muuten vain taikka alkukesän tapahtumissa ja päättämällä, että tästä kesästä voisi tehdä piknikkesän. Piknikejä kun tähän mennessä on tullut harrastettua melkein pelkästään vappuna.

Kuitenkin juhlapyhät seuraavat toisiaan. Vabu ei lobu -teema joutuu jäämään tauolle lipun liehuessa lipputangossa, auringon hipoessa horisonttia ja juhannuskokon loimutessa. On uusi juhlapyhä, ja siihen kuuluvat oma tunnelmansa ja omat traditionsa. Viime vuosina on tullut naureskeltua, kun juhannuksena keli on ollut melkein kylmempi kuin jouluna, mutta tänä vuona näyttää siltä, että saamme juhannuksesta kunnon kesäjuhlan.

Kavereiden kanssa juhliminen on melkein parasta, mitä tiedän. Vappu ja juhannus ovat ne juhlat, jotka olen pyrkinyt viettämään kavereiden kanssa. Joulukuun juhlapäivät sekä uusivuosi ovat perheelle ja sukulaisille. Vappu ja juhannus kokoavat ihmisiä hyvin yhteen joko puistoihin, juhannuskokolle taikka tanssilattialle. Juhlatunnelman jakaminen kavereiden kanssa on mahtavaa, ja se antaa hyvin voimia pinnistellä eteenpäin. Vapusta saa voimaa saattaa vielä viimeiset lukuvuoden opinnot purkkiin, ja juhannus kavereiden kanssa lataa akut kesätyöläisen arkea ajatellen.

Nauttikaa siis kaveruudesta ja juhlahumusta. Vabu ei lobu, ja juhannus tuokoon mukanaan rauhaisaa kesän tuntua.
Teksti ja kuva: Siiri Rantanen

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti