torstai 22. joulukuuta 2016

DUBLIN - KIRJALLISUUDEN MEKKA


Kylmän kalseita kivitaloja, vastapainoksi lämminhenkisiä pubeja: Dublin, a place to be! Kaupunki teki lähtemättömän vaikutuksen ja tunsin heti olevani kuin kotonani.

Marraskuussa päätimme serkkuni kanssa lähteä Suomen lunta ja pakkasta pakoon Irlannin pääkaupunkiin Dubliniin. 9.–12.12 välisenä aikana saimme nähdä kaupungin parhaimmillaan: jouluinen tunnelma oli käsin kosketeltavaa, pubit hurmasivat meidät mennen tullen ja paikallisten vieraanvaraisuus oli sydäntä lämmittävä. Kaiken lisäksi aurinko paistoi koko reissun ajan! Jututimme paikallisia ja heidänkin mielestään sää oli poikkeuksellisen hyvä tuohon aikaan. Onneksi se sattui juuri omalle kohdalle.

Lähdimme serkkuni kanssa matkaan kello kaksi aamulla ja kaiken kaikkiaan matkasimme lähes kaksitoista tuntia yhden päivän aikana. Kyllä, lähdimme matkaan aamuyöstä Onnibussilla, sillä emme uskaltaneet luottaa VR:ään. Voin kertoa olleeni ”pikkuisen” väsynyt: nukuttuja tunteja oli kertynyt hädin tuskin kaksi ja puoli… 

Tässä vaiheessa on todettava, että matka Dubliniin oli ensimmäinen ”oikea” ulkomaanmatkani, ellei risteilyjä Tukholman ja Tallinnan edustalla lasketa. Näin ollen olin myös ensimmäistä kertaa lentokoneessa. Korkeanpaikankammoisena jännitin kokemusta aivan kamalasti, mutta se ei loppujen lopuksi tuntunut juuri miltään johtuen osin siitä, että nukuin suurimman osan lentomatkasta.

Dubliniin päästessä armoton väsymys unohtui. Matkalla lentoasemalta hotellille olin pakahtua onnesta: ohitsemme vilisi samanlaisia kivitaloja kuin Sherlockissa! Majoituimme Anchor House -hotellissa, Lower Gardiner Streetillä. Hotelli oli valtavan sydämellinen eikä joulun odotusta voinut olla huomaamatta: joululaulut soivat olohuoneessa ja hotellin aula hipoi mauttomuuden rajoja joulukoristeillaan. 

Tulimme serkkuni kanssa siihen tulokseen, että joulu tuntui Dublinissa aivan toisenlaiselta – paremmalta verrattuna suomalaiseen!  Suomalaisten mittapuulla se pirteyden määrä on turhaa hömpötystä, mutta juuri siitä syystä rakastuin Dublinissa jouluun uudestaan. Suomessa se tuntuu lähes taantumalta verrattuna Dublinin jouluiloon. Asialla on kuitenkin varjopuolensa: joulun kaupallisuus näkyi myös äärimmäisen selkeästi jokaisessa puodissa ja isommissa tavarataloissa.

Ensimmäisenä päivänä vierailimme The Hugh Lane -galleriassa, istuimme iltaa Brannigan’s-pubissa ja kerkesimme jopa eksyäkin. Näin ollen väsymyksen määrä oli huipussaan. Olen kärsinyt uniongelmista kuluneen vuoden aikana, mutta niistä ei ollut tietoakaan siinä vaiheessa, kun nukahdin jo ennen iltayhdeksää hotellin taivaallisen pehmeään sänkyyn. Hotellin vieressä kulkeva junarata tai äänekkäät dublinilaiset eivät häirinneet lainkaan.

Toinen reissupäivä alkoi loistavien yöunien jälkeen kerrassaan mainiosti. Kiertelimme Dublinin läpi virtaavan Liffey-joen molemmin puolin: kävimme heti alkuun nälänhädän muistomerkillä, kahdessa puistossa ja kuuluisalla Temple Bar -alueella. Luonnollisesti yritimme kulkea Leopold Bloomin jalanjäljissä ainakin osittain. Illalla istuimme The Celtic -pubissa, jossa saimme kuulla paikallisen bändin esittämänä kappaleet Wonderwall ja Hallelujah. Tämä ja autenttinen Irish Coffee tekivät illasta ikimuistoisen.

Kolmantena päivänä lähdimme Dublinin keskustan ulkopuolelle Dalkey-nimiseen paikkaan. Jos jollekulle paikka kuulostaa tutulta, se on U2-yhtyeen Bonon asuinpaikka, mutta valitettavasti me emme nähneet häntä siellä… Sen sijaan törmäsimme hyvin ystävälliseen vanhaan naiseen, Stephanieen, joka tarjoutui oppaaksemme ja ajoi meitä autollaan läpi Dalkeyn. Voin siis rehellisesti todeta, että tapaamamme irlantilaiset olivat valtavan ystävällisiä!

Irlantilainen luonto on jotain aivan uskomatonta! Dalkeyssa kävimme Killiney Hill -puistossa: sää oli suotuisa ja puistossa vapaasti liikkuvat koirat olivat hellyttäviä jopa kissaihmisen mielestä. Vihreys ja maisemat ylipäätään olivat henkeäsalpaavan kauniita ja aivan kuin satukirjasta.


Kuten jokainen kirjallisuuden harrastaja tietää, Dublin on monien loistavien kirjailijoiden synnyinpaikka. Oscar Wilde, James Joyce, Jonathan Swift, Samuel Beckett ja W. B. Yeats – vain muutaman nimetäkseni. Jokaiselle näistä on omitettu patsaita, museoita ja jopa siltoja. Kävimme Dublin Writers Museumissa, jossa oli niin kirjailijoiden henkilökohtaista omaisuutta kuin heidän teosten ensipainoksiakin. Museossa ei tosin saanut kuvata, joten monet harvinaisuudet jäivät ikuistamatta. Siksi onkin pakko kehua, ettei kovin moni ole kuullut kuunnelmaa itse James Joycen lukemana!

Kirjallisuus, pubit ja luonto – muutama yksinkertainen syy vierailla Dublinissa. Kaikki se vihreys, lämminhenkisyys ja aito joulunriemu tekivät lähtemättömän vaikutuksen. Toivon hartaasti, että pääsisin Dubliniin pian uudelleen.

 


Teksti ja kuvat: Karoliina Kapanen

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti