torstai 1. toukokuuta 2014

TOUCH OF DEATH

Kelly Hashwayn kreikkalaiseen mytologiaan perustuva Touch of Death -trilogia kertoo 17-vuotiaasta Jodista, joka kuulee yllättäen olevansa Ophi, seitsemännentoista horoskooppimerkin alla syntynyt Medusan jälkeläinen, jolla on kyky sekä tappaa että herättää kuolleita henkiin verensä avulla. Koska Jodin veri, sylki ja hiki ovat tappavan myrkyllisiä tavallisille ihmisille, hänen täytyy jättää perheensä ja ystävänsä taakseen ja muuttaa salaiseen kartanoon, jossa pieni Ophien ryhmä opettelee hallitsemaan voimiaan. Ophien elämää valvoo Hades, kuolleiden valtakunnan hallitsija, joka etsii jatkuvasti syytä tuhota heidät. Ophien ja Hadeksen välit kiristyvät entisestään, kun selviää, että Jodi saattaa pystyä pelastamaan Ophit. 

Trilogian ensimmäinen osa, Touch of Death, keskittyy henkilöiden ja Ophien maailman esittelemiseen. Kuvaukset Ophien kyvyistä ovat hämmästyttävän yksityiskohtaisia ja todella mielenkiintoisia. Erityisen ansiokasta on se, kuinka kirjailija liittää henkilön persoonallisuuden ja yliluonnollisten voimien käytön toisiinsa.

Henkilökuvaus on alusta lähtien syvää ja elävää. Henkilöiden ajatusmaailmaan saa helposti yhteyden ja heidän luonteensa tulevat luontevasti näkyviin romaanin tapahtumien kautta. Erityisesti Jodin persoona tulee lähelle lukijaa. Hänen elämässään tapahtuva muutos ja sen herättämät tunteet kuvaillaan tarkasti ja taitavasti. Jodi on hyväsydäminen, vahva ja aito päähenkilö, johon kiintyy nopeasti. Sivuhenkilöistä mielenkiintoisimpia ja mieleenpainuvimpia ovat Alex, joka kertoo Jodille totuuden tämän syntyperästä ja auttaa tätä sopeutumaan uuteen elämäänsä; Victoria, joka johtaa Ophi-koulua käyttäen voimiaan mieluummin pahaan kuin hyvään; ja Medusa, joka neuvoo ja auttaa Opheja äidillisesti patsaan sisältä, johon hänen sielunsa on lukittu.

Juoni etenee sujuvasti ja vaivattomasti ja onnistuu yllättämään monta kertaa. Touch of Death pysyy jännittävänä loppuun saakka. Vaikuttavinta romaanin tarinassa on kuitenkin sen syvälliset, nuorten elämää koskettavat teemat: identiteetin kehittyminen, ihmissuhteet, seurustelu, rakkaus, valintojen tekeminen ja vastuun kantaminen.  Teemat nousevat tarinasta luontevasti
ja monipuolisesti.

Sarjan toinen osa, Stalked by Death, syventää ensimmäisen osan teemoja ja tuo sarjaan myös uusia sisältöjä. Voimakkaita teemoja romaanissa ovat pahuus, lojaalius, moraaliset kysymykset ja itseluottamus. Jodin vastuu Ophien turvallisuudesta kasvaa ja käy välillä melkein ylivoimaiseksi. Kaikkein eniten ongelmia aiheuttaa komea ja sanavalmis Chase, jonka voimat vaikuttavat Jodiin tavalla, jota hän ei kykene hallitsemaan. Chasen motiivit vaikuttavat epämiellyttäviltä, mutta hyvin pitkään on vaikea sanoa, mihin hän todella pyrkii. Jodin kuohuvat tunteet saavat hänen voimansa toimimaan omia aikojaan, mikä aiheuttaa useita vaarallisia ja pelottavia tilanteita sekä hänelle itselleen että hänen ystävilleen. Vaikeuksista huolimatta Jodi ajattelee aina ensin ystäviään ja tekee kaikkensa pitääkseen heidät hengissä. Alexin persoonallisuus ja merkitys Jodin elämässä nousevat uudelle tasolle. Parasta romaanissa onkin Ophien ja erityisesti Jodin voimien toiminnasta annettava uusi tieto ja henkilöissä tapahtuva kehitys. 

Päätösosassa Jodi kohtaa suurimmat haasteensa, pahimmat pelkonsa, kipeimmät muistonsa ja menneisyydessä tehdyt valinnat ja niiden seuraukset. Päätösosa onkin trilogiaan kuuluvista romaaneista 
kaikkein tunteellisin ja koskettavin. Toivon, luottamuksen ja rakkauden merkitys vaikeissa tilanteissa nousee 

keskeiseksi teemaksi. Hadeksen julmuus ja kieroutuneisuus aiheuttavat Opheille kärsimystä, jonka monitahoista olemusta Hashway käsittelee ravistelevalla tavalla. Myös Face of Death sisältää yllättäviä juonenkäänteitä, mutta sen paino on psykologisessa kehityksessä ja vaikeiden tunteiden kuvauksessa.


Kaikille sarjan romaaneille on yhteistä eloisa, ytimekäs ja oivaltava kieli. Hashwaylla on taito ladata paljon merkitystä muutamaan sanaan. Romaanit muodostavat eheän kokonaisuuden, joka on yhtä aikaa viihdyttävä ja ajatuksia herättävä. Trilogia saa sydämen hakkaamaan, nostaa hymyn kasvoille ja liikuttaa mieltä moneen suuntaan. Touch of Death on ehdottomasti lukemisen arvoinen young adult -trilogia, joka jää mieleen pitkäksi aikaa.

Sarjan arvosana: 5/5

Löydät lisää tietoa muun muassa kirjailijan Facebook-sivulta ja Amazonista.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti