lauantai 24. joulukuuta 2022

OSMA-RAPORTTI

Syksyn 2022 Osma-tapaaminen järjestettiin tällä kertaa Tampereen ylväissä maisemissa. Kyseessä on siis kaksi kertaa vuodessa järjestettävä suomen kielen opiskelijoiden valtakunnallisen kattojärjestön Osma ry:n tapahtuma, joka kestää viikonlopun ajan ja joka järjestetään aina vuorotellen jokaisessa niin sanotussa osmakaupungissa eli kaupungissa, josta löytyy suomen kielen opiskelijoita. Tapahtumaan kuuluu perinteisesti perjantaina pidettävät luennot kaupungin yliopistolla ja yleinen illanvietto, lauantaina pidetään täysin vakavasti otettava kilpailullinen turnaus sekä sitsit ja sunnuntaina taas useimmiten on brunssi jossakin paikallisessa ruokapaikassa, jos sinne asti joku vielä selviää.


Osmalle epätyypillisesti sää oli jopa yllättävän hyvä eli taivaalta ei satanut jäätä ja tuuli ei viskonut autoja tai muita pienesineitä. Allekirjoittaneella matka taittui perjantaina junaraiteitse läpi Riihimäen ja ehdin jopa kuunnella lähes suurimman osan järjestetyistä luennoistakin. Luentoja pitivät Tampereen yliopiston opettajat Liisa Mustanoja, Kirsi Sandberg ja Johanna Vaattovaara sekä aiheisiin kuului muun muassa sota-ajan kirjeet, perfektin käyttö ja hieman myös sosiolingvistiikkaa. Näiden jälkeen nokka kääntyi nopeasti kohti majapaikkaa ja sen jälkeen Tampereen Pursiseuralle, josta löytyi tuttua ja turvallista illanviettoa. Sen suurempia tapahtumia ei iltaan enää kuulunut, vaikkakin mieleen jäi Ville Mäen joukkueen traaginen häviäminen 15 pisteellä illan Kahoot-visassa.

Osmat järjestetään usein tietyllä teemalla, ja tällä kertaa teemana toimi avaruus. Meillä eli Täkyllä joukkueen kantavana ideana toimi haaksirikkoutuneet avaruusoliot, mikä täysin selkeästi tuli ilmi vaivalle tehdyistä maskeista ja lähes oikeasta lentävästä lautasesta. Rastien tehtävinä olivat muun muassa sokkojunan ohjaaminen, galaksienväliset neuvottelut sekä horoskooppien ja tähtikuvioiden tekeminen. Myöskin yksi laji oli vanha kunnon kyykkä, jossa kirjoittajakin epäonnistui toisessa heitossa komeasti.
Turnauksen jälkeen tuttuun tapaan kiirehdittiin majapaikkojen kautta sitsipaikalle, joka tällä kertaa sijaitsi Hervannan kampuksen alueella, jonne ei kovin lyhyt matka ollutkaan keskustasta. Sitseillä oli ennätysmäärä eli lähemmäs pari sataa (toim. huom.) ihmistä ja sen kyllä huomasi, sillä moni jäi ilman puheenvuoroa, mutta laulu kyllä kuului. Sitsipaikka oli myös mielenkiintoisesti maan alla eräänlaisessa bunkkerissa, mutta sekään ei menoa suuresti haitannut. Sitseillä julistettiin samalla turnauksen suurta mainetta ja kunniaa saava voittaja ja tällä kertaa voittajaksi kipusi Suma Oulusta pistemäärällä 64,4. Toisena tuli Sane Jyväskylästä 63,7 pisteellä ja loistavana kolmosena Täky 63,3 pisteellä. Voitto oli tällä kertaa siis todella lähellä ja toivottavasti keväällä se on täysin hyppysissä. Sitsien jälkeen ilta jatkui taas samassa Pursiseurassa kuin aiemminkin ja menoa oli parhaimmillaan aamuun asti.Sunnuntain brunssille tämä kyseinen toimittaja ei päässyt, mutta se järjestettiin lopulta eräässä paikallisessa Hesburgerissa. Takaisintulomatka sujui yllättäen melko hartaissa tunnelmissa, kun esimerkiksi auton toimivuutta rukoiltiin. Seuraava Osma järjestetään 2023 keväällä Oulussa ja toivottavasti sinne saadaan mahdollisimman monta autoa, koska Ouluun on tunnetusti hyvin epämukava matkustaa.


- Mikko Heikkonen

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti