tiistai 27. lokakuuta 2020

TÄKYN TEKSTIVIESTIPALSTA: HUONOT ELÄMÄNOHJEET RY VASTAA

Huolestuttavatko ihmissuhteet? Harmittaako syksyn etäily? Stressaavatko opinnot? Kerro murheesi Täkyn uudistuneella tekstiviestipalstalla, jossa Itäkynän toimituksen oman elämänsä filosofit auttavat sinua ongelmissasi. Toimitus vastaa kysymyksiisi pilke silmäkulmassa ja jakaa erittäin huonoja, mutta noudattamisen arvoisia elämänohjeita.
 
Näin fuksina etäily ja liiallinen kotona oleskelu alkavat pikkuhiljaa ahdistaa. Kuinka vielä suhteellisiin uusiin luokkalaisiin voisi tutustua paremmin, mutta turvallisesti?
extra_smol
 
Hyvä extra_smol,
tämä ongelma on tullut varmasti monille tutuksi tämän vuoden aikana, joten kiitos hyvästä kysymyksestäsi, rohkeutesi auttaa varmasti muitakin saman tilanteen kanssa painivia!
Tilanteeseen on muutamakin hyväksi todettu ratkaisu. Etäilyn aiheuttamaa yksinäisyyden tunnetta (ja plussana myös tekemisen puutetta) voit lieventää kätevästi pikku askarteluprojektin avulla. Kuten kaikki varmasti tietävät, on uusiin opiskelutovereihin helpoin tutustua vaivihkaisen stalkkaamisen kautta. Laita siis Sherlock-hattusi päähän ja etsi käsiisi korkealaatuiset kasvokuvat kaikista niistä opiskelijoista, joihin et ole vielä päässyt tutustumaan kunnolla. Kuvat kerättyäsi on aika laittaa tulostin laulamaan. Leikkaa kasvot irti tulosteista, ja kiinnitä ne esimerkiksi pehmoleluille naamioiksi. Mikäli haluat erityisen realistisen kokemuksen, voit myös täyttää ylimääräisiä vaatteita tyynyillä ja muilla pehmykkeillä ja liimata kasvokuvan paidankauluksen yläpuolelle!
Mikäli oman kodin neljän seinän sisällä pysyttely uusien pehmokavereidesi kanssa tuntuu liian ahdistavalta, kannattaa pitää mielessä Täkyn pitämät erinäiset tapahtumat, esimerkiksi täkyläisten tepastelut. Myös etätapahtumiin ja etäluennoille voi osallistua muualtakin kuin kotisohvalta: ota kone tai puhelin mukaan ja lähde seikkailulle! Esimerkiksi Suvantosillan alla on mahtavan idyllinen ilmapiiri, jota voi verrata aidon ihmiskontaktin tuottamaan lämpöön.
 
Olen opiskelijana täydellisyyden tavoittelija ja haluaisin saada hyviä arvosanoja sekä oppia kaiken perusteellisesti, vaikka aika ei aina anna siihen myötä. Kuinka olla itselleen opiskelujen suhteen armollinen?
extra_smol
 
Arvoisa extra_smol,
täydellisyyden tavoittelu ja vuorokauden rajalliset tunnit ovat kaksi asiaa, jotka sotivat jatkuvasti vastakkain. Ehdotukseni onkin siis, että hankkiudut jommastakummasta puolesta eroon.
Mikäli haluat pitää korkealle asetetut tavoitteesi, voit ruveta valvomaan kaikki yöt! Tämä tuo monta lisätuntia päivääsi, ja näin aikasi riittää paremmin morfologian ja kirjallisuuden klassikoiden opiskeluun ja arvosanojen hiomiseen. Mikäli öinen valvominen ei oikein tunnu sujuvan, voit esimerkiksi korvata kahvimaidon energiajuomalla. Tämä herkkujuoma pitää sinut taatusti hereillä!
Jos valvomisvaihtoehto kuulostaa liian radikaalilta ja valitset mieluummin mielenterveyden arvosanojen sijasta, voit myös koittaa muuttaa ajatusmallejasi: sen sijaan, että haluaisit hyviä arvosanoja, voit toistella peilin edessä vaikkapa lausetta ”ei humanisti kuitenkaan saa töitä, 5/5-paperit eivät lämmitä yhtään sen enempää sillan alla asustellessa”. Mikäli huomaat, ettei tämä uskottelu tuota toivottuja tuloksia, vaan toteat yhä uudelleen humanistin olevan tärkeä osa työelämää, voit kokeilla uuden harrastuksen hankkimista. Mikäli valitset harrastuksesi hyvin, vie se kaiken aikasi ja et enää ehdi murehtia opintojasi! Äärimmäisessä tapauksessa kannattaa harkita jopa ainejärjestötoimintaa.

Onko Muumien Piisamirotta filosofian maisteri?
FM tähtäimessä
 
Kuva: Henna Hara
Hyvä FM tähtäimessä,
olet selkeästi asian ytimessä. Muumien Piisamirotan maailmaa syleilevässä elämänasenteessa tiivistyy filosofian maisterin syvin olemus. Mikään muu tutkinto ei takaa yhtä positiivista asennetta ja suurta elämänviisautta kuin filosofian maisterin tutkinto.
Piisamirotta on pohtiva sielu, joka ennen kaikkea tarvitsee tilaa itselleen ja ajatuksilleen. Hän on pessimistinen maailmanlopun odottaja, jonka mukaan kaikki arkipäiväinen on turhaa ja merkityksetöntä. Tähän asenteeseen voi varmasti samaistua jokainen, joka lopulta saa käsiinsä filosofian maisterin paperit, meni siihen sitten viisi, seitsemän tai kymmenen vuotta. Sillä ei joka tapauksessa ole mitään merkitystä, sillä maailmanloppu tulee kuitenkin.
Vastaus kysymykseesi oli kuitenkin ilmiselvä, joten loppuun voisin lainata Piisamirotan viisaita sanoja: ”Typerä nainen.”
 
Alan olla kyllästynyt Tinderin selaamiseen ja Tinder-treffeillä käymiseen. Mitä muita keinoja tulevan kumppanin löytämiseen olisi?
Tinderöijä_69
 
Rakas Tinderöijä_69,
minulle tuli hieman paha mieli, kun luin flexaustasi siitä, että sinulle satelee treffipyyntöjä kyllästymiseen saakka.
Onneksi tämä palsta on kuitenkin täysin objektiivinen, joten itsetuntoni romahtamisesta huolimatta aion olla avulias ja paljastaa Sen Suurimman Salaisuuden tulevan kumppanin löytämiseen: halloweentaian.
Kerää halloweenyönä seitsemän erilaista kaljatölkkiä. Kaiverra kurpitsaan sydämesi hartain toive, ja syö kurpitsasi sisälmykset raakana. Heitä puhelimesi kaivoon tai vessanpönttöön, ja pyörähdä kolmesti ympäri toistellen vieraskielisiä riimuja. Aseta tyynysi alle viisi erilaista pullonkorkkia. Kieri alasti peiton alla ja nukahda pää pullonkorkkien yllä. Näet aamulla tulevan puolisosi kasvot, kun oksennat lattialle ja katsot laattalammikosta kuvastuvaa heijastusta.

Apua, pelkään olevani vampyyri! Erään Täkyn tapahtuman jälkeen käsivarteeni oli ilmestynyt kaksi punaista pistettä. Tämän jälkeen olen huomannut kehossani tapahtuvan erilaisia muutoksia. Olen huomannut, että nykyään tunnen oloni väsyneemmäksi silloin, jos olen nukkunut kunnon yöunet kuin silloin, jos päätän valvoa koko yön. Kampus Bistrossa syödessäni havaitsen usein silmieni sokaistuvan ruokailuvälineistä heijastuvista valoista. Onko joku täkyläinen muuttanut minut vampyyriksi? Mitä minun tulisi nyt tehdä? Miten voin sopeutua uuteen elämääni?
Oman elämänsä Bella Swan(ko?)                                              
 
Arvon Oman elämänsä Bella Swan(ko?),
ymmärrän suuren huolesi, sillä vampyyrina olemisessa on monia haittapuolia. Kaikista vakavin tietysti on se, ettet voi enää nauttia valkosipulileivästä.
Hätä ei kuitenkaan ole tämän näköinen: se näyttää enemmänkin suomen kielen yliopistonlehtorilta, jolla ei ole kahvikuppia, jota hipelöidä luennon aikana. Uuteen elämäntyyliin on varmasti haastavaa totutella, mutta se ei silti missään nimessä ole mahdotonta. Kiitä onneasi siitä, että tällä hetkellä kaikki luennot hoituvat verkon välityksellä, joten et joudu kärvistelemään auringon valossa matkalla Agoran luentosaleihin. Voit myös ottaa kaiken ilon irti siitä, että kykenet vaivatta valvomaan yösi. Humanisti kuitenkin tunnetusti työskentelee parhaiten keskiyön ja aamu kolmen välillä, varsinkin deadlinen lähestyessä.
Uskon, että sinun ei tarvitse enää tuhlata vähäisiä opintotukiasi Kampus Bistron ruokiin, sillä ne tuskin täyttävät enää huutavaa nälkääsi. Ravinnontarpeesi tyydyttyy varmasti sillä, kun isket hampaasi pahaa-aavistamattoman opiskelijatoverisi kaulaan. Varmista kuitenkin, että opiskelijatoverisi ei ota ruokailuasi flirttailuyrityksenä, sillä nykyajan nuorilla aikuisilla on erikoisia mieltymyksiä.
Jos nämä ohjeet eivät vielä piristäneet sinua, niin voit tuudittautua ainakin siihen, ettei sinun tarvitse enää miettiä asuasi Täkyn halloweenbileisiin. Voit saapua paikalle vain omana itsenäsi ja olla varmasti illan karmein ilmestys.

Nyt kun yliopiston ravintolat ovat viikonloppuisin kiinni, on kovin vaikeaa vastustaa kiusausta tilata kaikkea hyvää roskaruokaa. Kuinka voisin vastustaa kiusausta näkemättä kuitenkaan liikaa vaivaa esimerkiksi keittiössä hääräilyyn.
Pizzaperjantai
 
Hei Pizzaperjantai,
valitettavasti nimimerkkisi aiheutti minussa niin vahvan pizzanhimon, että sorruin itse tilaamaan ruokaa kotiini. Kiitos.
Jotta vastaavalta vältyttäisiin tulevaisuudessa, suosittelisin sinulle kokkausiltoja kavereiden kanssa! Yhdessäolo tekee keittiössä hääräämisestäkin hauskempaa, ja ruokalajin voi valita opiskelijabudjettiin sopivaksi. Suht yleinen haittavaikutus (esiintyy enintään viidellä kymmenestä) on se, että ruoanlaittoilta saattaa pikkuhiljaa ja aivan huomaamatta lipsua ruokajuomista ryyppäämisen puolelle, mutta tämä on aivan normaalia!
Tässä vielä oma lempireseptini opiskelijaruokaa varten!
Tarvitset
     makaronia
     kaljaa
     soijarouhetta
     pullon viinaa
     vettä
     mausteita.
Keitä makaroni ohjeen mukaan. Juo samalla pari kaljaa. Makaronin kiehuessa voit valmistaa soijarouheen paketin ohjeen mukaan ja juoda vielä pari kaljaa. Kun sekä soijarouhe että makaroni ovat valmiita, sekoita ne keskenään, mausta maun mukaan ja korkkaa viinapullo. Tarjoile lämpimänä, viina kylmänä. Bone apple tea!
 
Onko ok, jos ei tunne olevansa humanisti, mutta opiskelee suomen kieltä ja kirjallisuutta?
Valehumanisti
 
Rakas Valehumanisti,
ensimmäiseksi sinun tulee kysyä itseltäsi, mitä humanistisuus oikein mielestäsi tarkoittaa. Onko humanismi tieteenala vaiko kenties mielentila? Entä tulisiko humanistin sopeutua johonkin tiettyyn muottiin? Kenties pukeutua jättisuuriin villapaitoihin, kierrellä kirpputoreilla ja harrastaa filosofista pohdintaa. Ehkä humanistisuuden perimmäinen ajatus on kuitenkin siinä, että aivokapasiteettia ei turhaan kannata rasittaa antaakseen suoria vastauksia. Mieluummin voisi vaikka pohdiskella onko elämän tarkoitus mahdollisesti hyvä kirjallisuuden klassikko punaviinilasin vauhdittamana vaiko kenties VISKistä nauttiminen sateisena syysiltana.
Olen aivan varma siitä, että kunhan hyväksyt kohtalosi työttömänä humanistina, opit nauttimaan elämästäsi ja alat tuntea yhteenkuuluvuutta muihin humanistikollegoihisi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti