maanantai 23. joulukuuta 2019

HUMANISTINEN TYÖELÄMÄHANKE

Huijarisyndroomasta parantumista


Perjantaina 29.11. järjestetty työelämätapahtuma alkoi aamulla. Ulkona tuuli ja maa oli loskan peitossa, joten Kerubille pyöräiltyäni olin uupunut ja kylmissäni. Sisällä odottivat kuitenkin lämmin tunnelma ja runsas aamupala kahveineen. Kahvin voimin aloin herätä päivään. Tapahtuman virallinen osuus alkoi HUMUS-hankkeen ja sen tavoitteiden esittelyllä: hanke pyrkii vahvistamaan humanistien työelämäyhteyksiä esimerkiksi juurikin työelämätapahtumien kautta.

Päivän aikana kuultiin useita erilaisia puheenvuoroja esimerkiksi humanistiopiskelijoilta, työelämän edustajilta ja asiantuntijoilta. Puheissa korostettiin humanistien vahvuuksia ja osaamista. Varsinkin asiantuntijaksi opiskelevana humanistina tuntuu usein hankalalta tunnistaa ja sanallistaa sitä, mitä sitä nyt oikeastaan sitten osaakaan. Työhakemuksia kirjoittaessa alkaa usein pohtia, osaako sitä vielä usean yliopistovuodenkaan jälkeen yhtään mitään. Mitä hyötyä kaikista niistä fennistiikan peruskursseista ja suomalaisista klassikoista on oikeassa työelämässä? Tapahtuman puhujat osoittivat tällaiset pohdinnat turhiksi. Humanistista on moneksi, ja koulutuksen aikana oppii aivan huomaamattaan useita työelämässä tärkeitä taitoja.

Esimerkiksi tiedonhakutaidot, ihmisläheisyys, kokonaisuuksien hallinta, kielitaidot, yleissivistys nopea oppiminen, luovuus ja soveltavuus ovat asioita, joissa humanisti voi olla vahvimmillaan – ja näitä taitojahan opetellaan lähes jokaisella kurssilla. Vaikka esseiden kirjoittaminen tai ryhmätyöt voisivat joskus tuntua puuduttavilta ja niiden aiheet turhilta, ei niiden tekeminen koskaan kuitenkaan mene hukkaan. Vaikka tuntuisi siltä, että et tule koskaan tarvitsemaan kurssin aiheeseen liittyviä asioita tulevaisuudessasi, opit kuitenkin koko ajan lisää tiedonhausta, monipuolistat osaamistasi ja harjoittelet uskottavaa viestintää ja muita työelämässä tärkeitä taitoja.

Työelämätapahtuma toi itselleni ja kuulemistani kommenteista päätellen myös muille opiskelijoille positiivista näkökulmaa humanistien työllistymiseen ja osaamiseen. Oli tärkeää kuulla siitä, miten humanistit ovat työllistyneet eri aloille ja miten humanistista osaamista voi hyödyntää eri tehtävissä. Tapahtuman jälkeen ainakin minusta tuntuu myös siltä, että ehkä jopa osaan jotakin ja minulla on työelämään valmistavia taitoja, vaikka morfologiasta en mitään tajuakaan.

Teksti: Roosa-Maria Ilvonen

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti