lauantai 23. marraskuuta 2019

KIRJAVINKKI


Kirjavinkki
Erik Axl Sund: Varistyttö-trilogia

Kirjallisuudenopiskelijalle ehkä jopa ristiriitaisesti olen itse melko laiska ja aikaansaamaton lukija. Koskaan ei tunnu löytyvän sellaista kirjaa, jonka parissa jaksaisi, ja suorastaan pakottavan tarpeen edestä viettäisi, aikaansa tunteja kerrallaan ahmien tekstiä sisäänsä kuin mikäkin kilpasyöjä. Viime vuonna joulupukki kuitenkin toi minulle ei vain yhden tällaisen kirjan, vaan kokonaisen trilogian.

Ruotsalaiskirjailijat Jerker Eriksson ja Håkan Axlander Sundquist ovat kirjoittaneet yhteisen nimimerkin Erik Axl Sund takaa Varistyttö-nimisen trilogian, johon kuuluvat osat Varistyttö, Unissakulkija ja Varjojen huone. Teoksia kuvailtiin kirjojen takakansissa ja arvosteluissa shokeeraaviksi, synkiksi, kerralla ahmittaviksi. Kiinnostukseni heräsi, eikä turhaan. Teokset on julkaistu jo vuonna 2014, mutta omiin korviini tieto niistä ei ollut kantautunut ennen viime joulua. Noh, parempi myöhään kuin ei milloinkaan.

Tukholmasta löytyy palsamoituja lapsiruumiita, ja tästä teosten sisältämät kauhut vasta alkavat. Sivu toisensa jälkeen lukijana sain kokea hämmästystä, inhoa, pelkoa, ahdistusta ja yllätystä rikospoliisi Jeanette Kihlbergin selvittäessä karmaisevien murhien taustoja ja tekijää. Kirja toisensa jälkeen murhien luonne ja tekotapa muuttuvat alati kierommiksi ja suoraan sanottuna sairaammiksi. Rikostutkinnan ohessa lukija pääsee seuraamaan myös Kihlbergiä auttavan psykologi Sofia Zetterlundin pirstaleista, epävakaata ja hyvin traumaattista elämää ja persoonaa (useampaakin), muttei tämäkään juonen puolikas päästä lukijaa hengähtämään helpotuksesta, vaan pitää tiukassa otteessaan alusta loppuun saakka.

Jos siis olet dekkarien ja psykologisten romaanien ystävä, eivätkä synkät ja raskaat aiheet kuten seksuaalinen väkivalta, insesti, pedofilia ja tarkkaan kuvailtu, suorastaan teurastusmainen tappotyö sinua lukijana työnnä luotaan, vaan saavat sinut kiinnostumaan entisestään, voin todella lämpimästi suositella Erik Axl Sundin trilogiaa. Itse vakuutuin teoksista jo ensimmäisen lukukerran aikana niin suurissa määrin, että kauan pohdittu ja kaivattu gradun aihekin onnistui sivuja ahmiessa löytymään.

Teksti: Emilia Saukkonen

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti