perjantai 21. kesäkuuta 2019

Pohjois-Karjala Pride 2019


SATEENKAAREN PÄÄSSÄ JUHLITAAN – POHJOIS-KARJALA PRIDE 2019


Kesäkuu koitti ja Pride-kuukausi alkoi. Helsingin Sanomat julkaisi 1.6.2016 Alma Onalin artikkelin, jossa Onali kirjoittaa kuuluisasta kesästä 1969. Jutun yhteydessä Onali nostaa oikeutetusti esiin myös Pride-liikkeen. Hän kirjoittaa, että ”tuohon aikaan virkavalta teki usein mielivaltaisia ratsioita New Yorkin homobaareihin”. Ratsioista osansa sai myös Stone Wall Inn -niminen klubi. Eräs ratsia aiheutti mellakan, joka jatkui monta päivää. Onali kirjoittaa: ”Stonewall Innin mellakat muuttivat perinpohjaisesti sateenkaariväen aktivismin luonnetta Yhdysvalloissa. Ratsian ensimmäisenä vuosipäivänä järjestettiin ensimmäinen Pride-kulkue.” On siis tärkeää muistaa, ettei Pride ole pelkkää juhlaa, vaan sen juuret ovat ihmisoikeuksien vaatimisessa, mielenosoituksissa. Tätä ei kuitenkaan pidä tulkita Priden mitätöimisenä, vaan kehotankin jokaista nauttimaan juhlinnasta täysin siemauksin! Kaappiin ei tule jäädä nyt eikä koskaan – joskin kyseinen ilmaisu joutaisi muutenkin romukoppaan.



Pride-kuukauden tarkoituksena on lisätä tietoisuutta seksuaali- ja sukupuolivähemmistöistä. Viime vuosina Pridea on hyödynnetty myös yritysten mainonnassa. Se on yhtäältä ilahduttavaa, toisaalta kulutuskapitalismin ilmentymä, johon tulee suhtautua tietyllä varauksella. Pride-viikkoa vietettiin myös täällä Joensuussa viime toukokuussa 15.–19.5.2019. Pohjois-Karjala Pride järjestettiin neljättä kertaa, ja tällä kertaa kulttuurifestivaaliviikon teemana oli ”vakaumukset ja urheilu”. Viikko huipentui Pride-kulkueeseen, jonka aikana intohimoiset ”Rakkaus kuuluu kaikille!” ja ”Translaki uusiksi!” -huudot kaikuivat Joensuun aurinkoisessa keskustassa. Sää suosi juhlijoita, ja kulkueessa vallitsi solidaarisuuden henki. Kulkue päättyi torijuhlaan Joensuun uudenhohtoisella torilla. Illalla Kimmelissä järjestettiin tapahtuman jatkot. Tuolloin oli mahdollisuus nähdä Susiraja Dragrace - kilpailu, jossa erilaisilla drag queeneilla, drag kingeilla, bio queeneilla ja queer-taiteilijoilla oli tilaisuus loistaa ennennäkemättömällä, valovoimaisella tavalla. Illalla nähtiin myös esiintyjäryhmä Circus Mystique, jonka kolme esiintyjää olivat valloittavia. Illan agendana oli ”Make North Karelia Drag Again”.



Drag-show oli mielettömän upea, tajunnanräjäyttävä kokemus suorastaan. Esitykset olivat paitsi akrobaattisia myös musikaalisia ja ihanan liioiteltuja, jo pelkkä drag-meikki on nimittäin upeaa katseltavaa. Olen ehdottomasti sitä mieltä, että jokaisen tulisi edes kerran elämässään nähdä dragia. Kehtaan verrata show’ta teatterielämykseen, niin upea se oli! Kilpailun tuomarina toimi muun muassa Lady Clapback, vuoden 2018 Susiraja Dragrace -kisan voittaja. Vuoden 2019 voittajaksi selviytyi hulavanteineen ja pöyhkeine peruukkeineen lopulta Slaya Bit House of Auer -dragkollektiivista. Edelleen – tätä juttua kirjoittaessani ja varmasti vielä pitkin kesää – päässäni soi hänen esityksensä tarttuva taustamusiikki. Instagramista nimimerkillä @susirajadragrace voi käydä kurkkimassa kaikkien esitysten parhaita paloja, jos jostain syystä ei esityksiä nähnyt tai haluaa muistella vielä kyseistä iltaa.



Pride-jatkoilla nähtiin myös Euroviisujen finaali. Oli sitten Israelista mitä mieltä tahansa, monet viisufanit kokoontuivat kannustamaan suosikkejaan. Lopulta voittajaksi valikoitui Hollannin Duncan Laurence kappaleellaan Arcade. 25-vuotias Duncan Laurence ei ole korostanut asiaa, mutta hänhän on biseksuaali: ilahduttavaa bi-näkyvyyttä siis!

Näin Pride-kuukauden aikaan saatiin kuulla myös hyviä uutisia tulevalta hallitukselta. Uudessa hallitusohjelmassa 2019 nimittäin ilmoitetaan, että translakia tullaan uudistamaan siten, ettei jatkossa sukupuoltaan korjaavilta vaadita lisääntymiskyvyttömyyttä. Tämä ei ole ainoastaan politiikkaa, vaan ennen kaikkea ihmisoikeudellinen teko ja osoitus siitä, että päättäjät ovat viimein kuunnelleet.

Historialliset ja poliittiset katsaukset sikseen: turvallista ja eritoten rakkaudentäyteistä Pride-kuukautta!


TEKSTI: Karoliina Kapanen
KUVAT: Sohvi Pesonen

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti